Spartacus
Likes
161
Antal inlägg
630
Följare
47
Medaljer
0
Om användaren
Tankar, noteringar och funderingar om aktier och investeringar.

RSS

RSS feed

Blogg

Bokslutsrapport 2017 Yara

Sålde faktiskt Yara efter rapporten. Yara är ganska volatilt sett till intjäningsförmåga och utdelningar. Har sålt och köpt delar förut i Yara fram och tillbaka men denna gången blev det en hel s.k. exit.

Anledningen var främst utdelningssänkningen. Jag har en tumregel om att starkt överväga försäljning om utdelningen sänks med mer än en tredjedel i ett bolag. I kombination med att Yara inte är ”billig”, relativt annat som går att investera i, så fick Yara gå helt för denna gång.

Utdelningen föreslås bli 6,50 nok/aktie vilket ger en direktavkastning på ca 1,9 %. Vinsten per aktie för 2017 hamnade på 14,45 nok/aktie (23,35). D.v.s. i det lägre spannet vad man brukar prestera. ”Spannet” är för övrig mellan 10 och 40 nok/aktie så det kan svänga kraftigt i Yara även om inte omsättningen gör det.

Kostnaden för naturgas har stigit och ätit upp en hel del av rörelseresultatet. Kostnaden förväntas stiga under de kommande två kvartalen också. Även om Yara investerar, effektiviserar och expanderar så har de ingen egentlig kontroll över denna kostnadsposten och hur det slår på marginalerna. Rörelsemarginalen ligger nu på ca 4 %, att jämföra med ett 10-års snitt på ca 12 %. Jag kommer säkerligen bli aktieägare igen i framtiden. Så som jag ”trejdar” i denna aktie...

Nuvarande värdering på Yara är PE 24 och EV/EBIT 30. P/S-mässigt så är det inte så farligt i Yara, men ej heller billigt utan ligger väl hyfsat ”rätt” utifrån de långsiktiga premisserna. Vinsten som 5-års medel ligger nämligen på 23 nok/aktie och det är väl runt det som man kan tänka sig en ”normal” intjäning. Men som sagt det kan svänga kraftigt och Yara köps gärna när det är som mest negativt.

Mitt GAV låg runt 280 nok och det är gärna under 300-lappen jag köper även om det går motivera högre värdering.

Den nya norska sedelserien heter förresten ”Havet”. Nya fräscha 100 och 200 nok sedlar sattes i cirkulation förra året. Försöker de säga mig något?

 

 

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Oskar (ej registrerad)

Tråkigt med utdelningssänkning men jag tror ändå jag väljer att forsätta sitta still i båten. Hur tänker du med likviderna från försäljningen, till kassa eller in i andra bolag?

Spartacus's picture
161
630
47
0
Spartacus

@Oskar - Ofta ett klokt beslut. Hade kunnat göra detsamma (eller bara sälja av delvis), men nu blev det så här denna gång. Med tanke på utdelningssänkningen så skulle man ju kunna trott att kursen skulle agera annorlunda men någon jättereaktion har det ju inte varit. Hoppas på att kunna sätta pengar i arbete. Ett sparkonto ger ju inte så mycket.

Spartacus's picture
161
630
47
0
Spartacus

@Oskar - Titta, nu får du rätt. Kursen går upp och upp... ;) =)

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (39)

Taggar