Spartacus
Likes
161
Antal inlägg
628
Följare
47
Medaljer
0
Om användaren
Tankar, noteringar och funderingar om aktier och investeringar.

RSS

RSS feed

Blogg

Checklista - Råvarurisk

Nu har turen kommit till den femte punkten i den enkla checklista på 12 punkter jag använder mig av.

 

 

 

Det handlar om råvarurisk. 

 

Priset på en råvara kan variera starkt. Lite likt valutor och räntor, men med den skillnaden att man kan få riktiga "ketchupeffekter". Även en liten förändring i utbud och efterfrågan kan få väldigt stora konsekvenser på prissättningen.

 

Detta gör att jag är extra försiktig med bolag som vars intjänings- och vinstförmåga är starkt beroende av en eller annan råvara. 

 

Prisrörelser i råvaror är en komponent som är jättesvår att förutspå. Många experter försöker men dagens sanningar förvandlas ofta till gårdagens vanföreställningar.

 

Olja, spannmål, silver o.s.v. har kanske många åsikter om, men att över tid kunna förutspå  hur det kommer svänga är en annan femma.

 

Det finns många exempel på bolag och branscher som "täljer guld" under ett flertal år så länge omständigheterna är gynnsamma, men sedan kan en nedgång i pris få nästintill katastrofala konsekvenser för branschen. Oavsett om det är t.ex. djuphavsborrning eller stålindustri så är det lätt att luras till att tro att ett decennium av extremt goda år kommer följas av ännu fler decennium av goda år. När bilan dock faller, så faller den fort.

 

Lite som berättelsen om den där kalkonen som lever, frodas och mår gott ända fram till dagen innan  Thanks giving.

 

Det jag försöker göra när jag tittar på ett bolag är att bedöma om bolaget är starkt beroende av prissättningen av en eller flera råvaror för att tjäna pengar. Hur ser det ut med vinstförmågan om priset man kan ta för sina varor plötsligt skulle falla? Eller om priset på insatsvarorna plötsligt skulle stiga?

 

Om verksamhet är starkt beroende av nivån på råvarupriset för att vara lönsam är det ett varningstecken. 

 

Som tidigare sagt - det är inte så att jag inte gör placeringar i bolag med råvarurisk, men ju fler varningstecken som plingar ju mindre exponering tillåter jag mig ha i ett enksilt innehav - om ens någon.

 

För diskussionens skull. Råvaror är ju en av de mest cykliska branscher som finns. Det går göra enorma pengar om man tajmar pendeln rätt, men hur gör man det?

 

Vad tycker du om råvaruberoende branscher och bolag?

 

Taggar (blogg): 
Egon Investor's picture
19
70
3
0
Egon Investor

Det är ju lite extra lurigt att de flesta bolag hedgar (dvs "låser in") priset på de råvaror de är mest beroende av, så det är inte alltid med automatik så att ett lägre pris på råvara x är positivt/negativt för just det bolag man tittar på. Däremot håller jag med om att det är en faktor man bör kolla lite extra på och gärna komplettera med information om hedgning som ofta finns att finna i årsredovisningen.

Själv tror jag på ett högre oljepris i framtiden och har således köpt in mig i två oljeaktier (se innehavslistan på min egen lilla blogg). Däremot är det stor risk och jag ligger f.n.på starkt minus på det ena av de två innehaven.

Jag ser fram emot nästa avsnitt i listan - och naturligtvis den kompletta. Det kommer säkert att hjälpa mig när jag bestämmer vilket nästa bolag i min ganska koncentrerade portfölj.

Mvh

Egon

Spartacus's picture
161
629
47
0
Spartacus

@Egon - Kortsiktigt går det ju hedga till en viss del, men svårt att ducka helt  på längre sikt.  Oavsett så är det ju ett riskmoment. :) Kul att du uppskattar punkterna. Fler kommer. Jag undviker som sagt inte helt bolag som inte klarar punkter men börjar det rada upp sig med "fails" så passar inte bolaget riktigt mig. I alla fall inte som ett större, mer långsiktigt innehav. Ett bolag som i princip klarar alla punkter kan jag tänka mig fylla på rejält med. Ett bolag som klarar få, kanske bara någon enstaka procent eller två av portöljen.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (39)

Taggar