Spartacus
Likes
155
Antal inlägg
515
Följare
44
Medaljer
0
Om användaren
Tankar, noteringar och funderingar om aktier och investeringar.

RSS

RSS feed

Blogg

Checklista - Tillväxt

Den tionde punkten på min checklista för att avgöra hur pass intressant ett bolag är är tillväxt. Den tillväxt jag tittar på i denna första screening är vinsttillväxten, utdelningstillväxten samt det egna kapitalet. Allt per aktie.

Det jag vill se är att bolaget minst lyckats fördubbla dessa tre under en tioårsperiod. Det motsvarar  en årlig tillväxt på 7%.

Ett bolag som kan fördubbla vinsten vart tionde år, dubbla utdelningarna till aktieägare samt dubbla dess egna "värde" ger oftast en långsiktig stabil avkastning.

Det gills med andra inte att ett bolag fördubblat utdelningarna men inte vinsten. Då har ju utdelningarna kommit ifrån att större och större andel av att vinsten delas ut. Kanske utan att vinsten i sig ökat märkbart.

När det kommer till det egna kapitalet så är det ju ett sätt man kan mäta bolagets "egenvärde". Man vill ju gärna att bolaget i sig självt blir mer och mer värdefullt över tid.

Min upplevelse är att bolag som uppvisar den här formen av tillväxt ger god riskjusterad avkastning över tid. I och för sig också beroende på inköpspris.

Jag kan dessutom passa på att slå ett slag för tjänsten Börsdata.se Där man snabbt kan se huruvida bolag fördubblat vinst/utdelningar/eget kapital per aktie på 10 års tid.

Vad brukar du i första hand titta på för tillväxtsparametrar?

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Förvirring är bra? (ej registrerad)

VArför har du kvar din gamla sida, så att man länkas till den om man trycker  din rubrik hos tex Avanza. Samtidigt som deras länk till rätt artikel går till den här sidan.

Spartacus's picture
155
516
44
0
Spartacus

Jag bloggar tillfälligt på denna plattformen så feeden visar och dirigerar till nya inlägg där de publiceras.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2017 (93)
Nov (8)

Taggar