Spartacus
Likes
155
Antal inlägg
519
Följare
44
Medaljer
0
Om användaren
Tankar, noteringar och funderingar om aktier och investeringar.

RSS

RSS feed

Blogg

Checklista - Utdelningsstabilitet

Sjunde punkten i min enkla checklista är utdelningsstabilitet. D.v.s. om man kunnat vidhålla utdelningar (ordinarie) utan att behöva sänka under de senaste tio åren med mer än en tredjedel.

Benjamin Graham förespråkade att titta på 20 års sikt för den defensive investeraren. Bloggare som Lundaluppen och Aktiefokus har också haft liknande kriterium.

Det man vill åt när man premierar bolag som inte sänker sin utdelning är bolag som driver verksamheter som är förhållandevis stabila. Ett bolag som driver sin verksamhet på sådant sätt så de kan genom en konkunkturcykel betala  utdelningar är en kvalitetsstämpel i motsats till de som betalar ut maximalt under ett fåtal år för att sedan köra i väggen där de sedan tvingas att kraftigt dra ned på sina utdelningar.

En del bolag har ju medvind i affärerna och betalar ut  väldigt mycket i utdelningar och slimmar balansräkningen för att sedan vid motvind behöva dra ned drastiskt. En del branscher är "boom and bust" branscher.

Kriteriet försöker premiera bolag och branscher som historiskt visat inte ha detta i sig. MEN man ska vara medveten om att historiken inte är detsamma som framtiden. En bolagsledning kan när som helst avgöra att pengar gör bättre nytta någon annanstans än i händerna på ägarna, men ju längre historiken av att inte ha sänkt utdelningar ju högre bör "tröskeleffekten" till ett sådant beslut vara.

Kriteriet tillåter som sagt en sänkning på 33% för att inte vara allt  för dogmatiskt. Samtidigt så är det lite kaka på kaka då kriterium nr 3 på checklistan också handlar om utdelningar. Jag är ingen utpräglad utdelningsinvesterare men visst spelar utdelningar en viktig roll när jag kikar på bolag.

Taggar (blogg): 
Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2017 (95)
Nov (10)

Taggar