Spartacus
Likes
161
Antal inlägg
630
Följare
47
Medaljer
0
Om användaren
Tankar, noteringar och funderingar om aktier och investeringar.

RSS

RSS feed

Blogg

Checklista - Vinster

Denna  punkten på min checklista handlar om vinsterna. Nämligen vinststabilitet och vinsttillväxt per aktie.

Vinststabilitet handlar inte bara att man  undvikit förlust de senaste 10 åren utan att vinsten ett enskilt år inte fallit mer än maximalt 1/3 från ett år till ett annat.

Benjamin Graham förespråkade att ett bolag inte ska ha gjort en förlust på 10 år i sin väkända bok "The Intelligent Investor" så det kriteriet kan sägas vara direkt därifrån. Graham förespråkade också att se på vinsttillväxten - att den sett till per aktie ska ha vuxit med minst 33% på 10 år. Här ser jag lite annorlunda på det hela. Jag har satt det till 5% vinsttillväxt per år istället (Se nedan)

Det man helt enkelt vill åt är bolag som driver verksamheter som är förhållandevis stabila. Det handlar dock inte bara om verksamheten som sådan utan också ett eget psyke. Det kan vara påfrestande ibland med verksamheter som historiskt visat sig kunna göra kraftiga avskrivningar eller är starkt cykliska. Därför bör detta flaggas för/identifieras redan innan man går in i ett sådant bolag.

En fundering jag haft ett tag här är att justera kriteriet så det handlar mer om rörelsevinster istället för redovisade vinster efter skatt. Jag har inte kommit till skott med det än och är heller inte färdig-tänkt. För övrigt brukar jag ändå titta på rörelsemarginalerna över tid när jag kikar på bolag. Checkliste-punkterna är ju till för en första snabb screening så kanske det inte för någon större skillnad...

som sagt, det jag också vill se är en vinsttillväxt motsvarande 5% per år och aktie under en 10-års period.

Vinsttillväxt är ju ofta själva syftet med att vilja äga ett bolag. Det eller att det är en kassako. Ett bolag som växer har tiden med sig, ett bolag som inte växer har tiden emot sig.

Kriteriumet passar ej investmentbolag där vinstsiffrorna har liten betydelse. Investmentbolag får istället utvärderas via andra parametrar så som tillväxten av det egna kapitalet. Inga investmentbolag diskvalificeras på denna punkt.

För investmentbolag är redovisade vinster av mindre betydelse då det kan svänga kraftigt beroende på hur innehaven ned- eller uppvärderas. För att ändå få en lite mer rättvisande jämförelse mellan olika sorters bolag så räknas kriteriumet för tillväxten för det egna kapitalet igen för investmentbolag d.v.s. blir dubbelt så viktigt för investmentbolag. För att ersätta vinstbegreppet.

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Förvirring är bra? (ej registrerad)

VArför har du kvar din gamla sida, så att man länkas till den om man trycker  din rubrik hos tex Avanza. Samtidigt som deras länk till rätt artikel går till den här sidan.

Spartacus's picture
161
630
47
0
Spartacus

Jag bloggar tillfälligt på denna plattformen så feeden visar och dirigerar till nya inlägg där de publiceras.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (39)

Taggar