Spartacus
Likes
160
Antal inlägg
623
Följare
47
Medaljer
0
Om användaren
Tankar, noteringar och funderingar om aktier och investeringar.

RSS

RSS feed

Blogg

Checklista - Vinststabilitet

Tolfte punkten i min enkla checklista är vinststabilitet. D.v.s. inte bara att man  undvikit förlust de senaste 10 åren utan att vinsten ett enskilt år inte fallit mer än maximalt 1/3 från ett år till ett annat.

Benjamin Graham förespråkade att ett bolag inte ska ha gjort en förlust på 10 år i sin väkända bok "The Intelligent Investor" så det kriteriet kan sägas vara direkt därifrån. Graham förespråkade också att se på vinsttillväxten - att den sett till per aktie ska ha vuxit med minst 33% på 10 år. Här ser jag lite annorlunda på det hela. Eftersom tillväxtsfaktorn som "premierar" bolag finns i min punkt 10 så handlar det här mer om att premiera bolag vars resultat inte svänger allt för mycket.

Det man helt enkelt vill åt är bolag som driver verksamheter som är förhållandevis stabila. Det handlar dock inte bara om verksamheten som sådan utan också ett eget psyke. Det kan vara påfrestande ibland med verksamheter som historiskt visat sig kunna göra kraftiga avskrivningar eller är starkt cykliska. Därför bör detta flaggas för/identifieras redan innan man går in i ett sådant bolag.

En fundering jag haft ett tag här är att justera kriteriet så det handlar mer om rörelsevinster istället för redovisade vinster efter skatt. Jag har inte kommit till skott med det än och är heller inte färdig-tänkt. För övrigt brukar jag ändå titta på rörelsemarginalerna över tid när jag kikar på bolag. Checkliste-punkterna är ju till för en första snabb screening så kanske det inte för någon större skillnad...

Det här avslutar listan och kvar är bara en sidonotering som jag brukar kalla "brasklappar och undantag". Publicerar det lite längre fram.

En påminnelse. Checklistan är till för att screena av "kvalitet", inte värde. Värde-komponenten är en annan, men checklistans punkter används för att få bolag att hamna på Bevakningslistan samt ranka dem någorlunda efter "kvalitet". Avkastning är sedan naturligtvis en funktion av vilket pris man betalar, allt annat lika.

Hur ser du på vinstförmågan i bolag`Vad tittar du efter då det kommer till vinster?

Taggar (blogg): 
Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (37)

Taggar