Spartacus
Likes
156
Antal inlägg
589
Följare
45
Medaljer
0
Om användaren
Tankar, noteringar och funderingar om aktier och investeringar.

RSS

RSS feed

Blogg

Christian Berner Tech vs Checklistan

Jag är personligen i regel främst intresserad av large- och midcap bolag. Bloggplattformen jag bloggar på, TradeVenue, bevakar dock ett brett spektrum av bolag. Från stora och välkända som Sandvik, till mindre från smålistorna.

Tänkte att jag skulle prova ställa min egen checklista mot någon av dessa mindre bolag. Även om den i sak egentligen inte är anpassad att filtrera fram bra smallcap-bolag utan mer är inriktad på att hitta stora, stabila jättar.

Provar nu checklistan gentemot Christian Berner Tech.

Christian Berner Tech är ett teknikhandelsbolag verksamt i Norden. Affärsiden är att leverera rådgivning, service, support och utveckling till sina kunder. När företag vill fokusera mer på sin kärnverksamhet så kan man säga att Christian Berner Tech kommer in som en extern partner för att  sköta sakerna runt omkring. Det kan handla om allt från att leverera packmaskiner till mätinstrument.  Man delar in sin verksamhet i två områden. Process & miljö samt Materialteknik.

Viktigaste marknaden är Sverige som står för ca 2/3 av omsättningen. Viktigaste kunderna är inom pappers- och massa industri, verkstadsindustri, byggindustri och livsmedelsindustri.

2014 noterades bolaget på First North. Därefter har man gjort ett listbyte.

 

Nu till själva checklistan.

 

Storlek och notering

Christian Berner Tech har ett börsvärde på ca 340 milj. Kr och är noterat på Stockholmsbörsens smallcap. Bolaget är m.a.o. för litet för att egentligen falla inom min intressezon.

Kriterium ej godkänt.

 

Ägare

Styrelseordförande Joachim Berner sitter med kontrollen över bolaget med både A- som B-aktier. Bara A-aktierna representerar ca 40% av kontrollen. Ett bolag med en långsiktig ägare av kött och blod m.a.o.

Kriterium godkänt

 

Ger bolaget utdelningar?

Ja. Senast var den på 0,50 kr/aktie.

Kriterium godkänt.

 

Politisk risk

Nej ingen sådan politiskt känslig verksamhet eller verksamhet i politiskt riskfyllda områden/länder.

Kriterium godkänt.

 

Råvarurisk

Nej inte på det sätt som menas med kriteriumet.

Kriterium godkänt.

 

Innovativ produktutveckling

Nej affärsverksamheten hänger inte på lyckade produktlanseringar.

Kriterium godkänt.

 

Utdelningsstabilitet

Historiken är inte så lång som krävs för att klara kriteriumet. De senaste tre åren har utdelningen legat på 0,25 kr/aktie, 0,50 kr/aktie respektive 0,50 kr/aktie.

Utdelningen har som medel legat på ca 47% av vinsten de tre åren. Såvitt jag kan bedöma så täcker det fria kassaflödet utdelningarna också.

Kriterium ej godkänt p.g.a att längre historik krävs.

 

Balansräkningen

Q3 2017 så låg soliditeten på 49%. Det egna kapitalet på 94 miljoner kr. Långfristiga skulder på 13 miljoner kr. Totala skulder på 99 miljoner kr. Immateriella tillgångar på 23 miljoner kr. Inga problem med andra ord. Balansräkningen är ok.

Kriterium godkänt.

 

Avkastning på eget kapital

För åren 2012-2016 låg medel på ca 24%. Bör tilläggas att jag inte har 10-års historik som jag gärna vill se. Rullande 12 månaders ROE är på ca 16% i nuläget.  Svårt att säga vad det ”normalt” är, men får gå på 5-års medel denna gång då.

Branschkollegorna Addtech och Lagercrantz brukar också ligga på över 20% i ROE så ter sig ju inte omöjligt för Christian Berner Tech då heller.

Kriterium godkänt

 

Tillväxt

Som sagt, kort historik, men på 5-års sikt så har man i medel växt omsättningen med ca 4-5% årligen. Vinsten har nästan fördubblats på några år (liksom utdelningen) vilket förklaras av stigande rörelsemarginal från då. Svår bedömt, men jag fäller hellre än friar här. Tror inte rörelsemarginalen kan fördubblas här ifrån bara så där utan tillväxt hänger troligen mest på omsättningsökning.  Brasklappen är att branschkollegor klarar av att hålla högre rörelsemarginal, men deras bruttomarginal är å andra sidan lägre. Det går säkerligen gräva djupare här om man vill för att försöka utröna vilken potential det kan finnas till lönsamhetsförbättringar.

Kriterium ej godkänt.

 

 

Ledningen

Huvudägare är tillika styrelseordförande. Bo Söderqvist med tidigare förflutet i BE Group är VD. Jag har inget att anmärka.

Kriterium godkänt.

 

 

Vinststabilitet

Vinst de senaste fem åren och hyfsat stigande sådana. Dock faller det på den korta historiken då jag kräver längre historik. Rörelsemarginalerna ligger nu på ca 5%.  Rullande 12 månadersvinst på 0,85 kr/aktie.

Förlustår 2010 och räknar man ut rörelsemarginalen som medel från då och fram till nu så ligger den på ca 3% i medel.

Kriterium ej godkänt.

 

Rating

Christian Berner Tech får betyget C vilket i min bok betyder att det är ok under vissa förutsättningar. Nu klarar inte bolaget ett flertal punkter bara därför att jag kräver längre historik (som noterat - bolaget har i sig rötter från 1897).  Christian Berner Tech skulle, baserat på checklistan, annars vara ett typiskt bolag som jag fattar intresse för.

 

Rörelsevinsten ligger på ca 1 kr/aktie i nuläget. Fritt kassaflöde uppskattningsvis något under. EV/EBIT i skrivande stund på ca 15.

 

Jag tänker fortsätta följa bolaget. Tankar om Christian Berner Tech?

 

 

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Studenten A (ej registrerad)

Skulle du kunna förklara lite utförligare varför du främst är intresserad av mid cap och large cap?

Jag kan själv förstå varför inte Aktietorget, NGM och First North inte är intressant, då listkvalitén är väsentligt mycket lägre.  Detta tyckte jag 40 20 år illustrerade väldigt tydligt i en tweet, Bolag som har Vinst och Utdelning fördelat på lista:
Large Cap 80%
Mid Cap 65%
Small Cap 51%
First North 14%
AktieTorget 8%
NGM 6%

Anser du att det krävs väsentligt mycket djupare analys för bolag på small cap listan om du jämför med Mid Cap och Large Cap?

Jag skulle väldigt gärna höra dina åsikter kring detta då jag själv endast sysslat med aktier i 3 år och är väldigt nybörjare, Det kanske är en insikt som du har lärt dig över åratal som läsarna kan ta till sig utav?

Vänliga hälsningar
A

Anonymous's picture
Robert (ej registrerad)

Mitt tips äro

Scandinavian Resource Group!

Spartacus's picture
156
589
45
0
Spartacus

@Studenten A - Tack för frågan. Svarade i eget inlägg. :)

@Robert - Aldrig hört talas om.

Spartacus's picture
156
589
45
0
Spartacus

@Studenten A - Tack för frågan. Svarade i eget inlägg. :)

@Robert - Aldrig hört talas om.

Anonymous's picture
Petimeter (ej registrerad)

Tech bolag från 1897?

Spartacus's picture
156
589
45
0
Spartacus

@Petimeter - Då var inte ordet Tech med i företagsnamnet. ;) Christian Berner grundade bolaget 1897.

Anonymous's picture
paola (ej registrerad)

Behöver du ett lån? Direktkontakt: (silvia19manecchi75@gmail.com) Jag lyckades få mitt lån genom Mrs. Enrica MOLIN som tog mig i kontakt med en viss Mrs. Manecchi Silvia som kunde tillfredsställa mig så snart som möjligt. Om du också behöver en kredit eller om du är förbjuden Bankar var vänlig kontakta Kontakta via e-post (silvia19manecchi75@gmail.com) eller genom ett privat meddelande får du veta hur du hjälper dig

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (20)

Taggar