Spartacus
Likes
156
Antal inlägg
589
Följare
45
Medaljer
0
Om användaren
Tankar, noteringar och funderingar om aktier och investeringar.

RSS

RSS feed

Blogg

Clas Ohlson

Det var ett tag sedan jag kommenterade detaljhandelskedjan Clas Ohslon. Den senaste rapporten kan ju passa bra som utgångspunkt då.

Försäljningen ökade med 8%. Rörelseresultatet ökade med 4%. Vinsten ökade med 3%.

Rullande 12-månaders omsättning är ca 118 kr/aktie vilket gett en rullande vinst på ca 7,30 kr/aktie. Med en kurs på ca 125 kr ger det alltså ett PE TTM på ca 17.

Utdelningen ligger på 5,25 vilket ger en direktavkastning på ca 4,2%.

Man har tecknat nya butikskontrakt bl.a. två i London och tre i Hamburg. Nyligen inviges också butik nr 200, placerad i Karlstad.

Eftersom Norden i mångt och mycket redan är en mogen marknad för Clas Ohlson så satsar man främst på expansion i Storbritannien och Tyskland. Soliditeten är fortsatt god och rörelsemarginalen ligger på ca 8% över en tolv månaders period. Det svänger en del över året. Månaderna över Jul är de absolut bästa och står vanligtvis för halva årsvinsten.

Min syn på Clas Ohlson är att det är en välskött kedja som systematiskt bygger vidare på sitt koncept - kränga hemmafixarprylar och dito till stadsbor utifrån butiker på lite mer centralare lägen.

När/om tillfälle ges så har jag inga problem med att öka på mitt innehav. Det man dock ska komma ihåg i nuläget är att Clas Ohlson nyligen redovisat ganska goda vinster. Ett rimligt antagande är att framtiden också kommer innefatta perioder av lägre försäljningstillväxt och lite lägre marginaler.

Vad är din syn på Clas Ohlson?

Taggar (forum): 
Taggar (blogg): 
Investerarfysikern's picture
747
1359
139
0
Investerarfysikern

Jag har också börjat snegla på Clas Ohlson, de börjar bli lite mer attraktivt värderade nu, men avvaktar än så länge. Kommer de ner ytterliggare så känns det som en potentiell köpkandidat. Det ska bli intressant att se om de kan lyckas med sin utlandssatsning. Om det går bra i Storbritannien och Tyskland kan det helt klart vara ett intressant köp då det är ordentligt stora marknader.

nörden's picture
394
642
33
0
nörden

Köpte CO här i veckan då det ser lovande ut med TA. Och de liggerligger och harvar kring min stopp loss så de rycker eventuellt. Men toppen företag verkligen, var och såg deras museum i sommar, deras mentalitet genomsyrar verkligen allt och alla inom företaget.

Sternlicht's picture
13
20
1
0
Sternlicht

Håller med nörden, jag var i en av deras butiker under lunchen förra veckan. Det var fullt med folk och allting verkade fungera väldigt väl.

Jag tycker dessutom att CO har bevisat bra fösäljningstillväxt under flera år (se presentationen här på siten) och Storbritanien och Tyskland känns väldigt spännande!

zlaskarn's picture
239
360
24
1
zlaskarn

Gillar också CO, framför allt som butik och varumärke. Var där här om dagen och köpte en verktygslåda som jag är sjukt nöjd med, till och med mina hantverkarpolare blev avundsjuka.

Som aktie är det aningen tråkigt för mig, vill ha högre risk, men helt klart ett bra bolag!

Markisen's picture
14
26
7
0
Markisen

Jag gillar också CO, och speciellt deras nyetablerade koncept med franchising. På svåråtkomna marknader, som t.ex. Dubai tror jag starkt på detta angreppsätt för att vidga sin verksamhet och expandera internationellt. Men Storbritanien är ju den satsningen som jag anser mest intressant i det korta perspektivet. För mig som gillar större och mer etablerade bolag med aningen lägre risk, skulle CO utgöra ett fint alternativ i portföljen. Jag hoppas dock på att marknaden dippar en aning framöver och att CO följer med ner, innan jag köper CO. 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (21)

Taggar