Spartacus
Likes
162
Antal inlägg
645
Följare
47
Medaljer
0
Om användaren
Tankar, noteringar och funderingar om aktier och investeringar.

RSS

RSS feed

Blogg

Clas Ohlson Q3 2018

Vid förra kvartalsrapporten så gick Clas Ohlson aktien ned ca 15 %. Då kring fortsatta farhågor om butiksdöd och onlinekonkurrens.  Denna gång var inte bättre samt gick i samma andemening.

Q3 är bolagets viktigaste kvartal då det innefattar den stora prylköparhelgen – Jul. Trots att omsättningen var något, något lite högre så föll resultatet. Kostnader för marknadsföring samt kunderbjudanden höll igång försäljningen men åt in sig på marginalerna.

Samtidigt investeras det för att bättre möta  e-handelns behov. Det ser ut att bli fortsatt kräftgång för Clas Ohlson m.a.o.

Rörelsemarginalen ligger inte långt ifrån det historiska snittet, men det som befaras här är naturligtvis ett ordentligt tapp.  Soliditen minskar samtidigt som kassaflödet verkar bli sämre. Ja. Samma scenario som utspelat sig för många andra inom fysisk handel.  Det är tufft att konkurrera med prylsajter som Wish et.c.

Även de lokala konkurrenterna verkar pressas av sjunkande marginaler. Jula presterade en rörelsemarginal på 9 % (9,7 %)  under 2016 med sina köplador. Clas Ohlson låg på 6,7 % (8,1 %), Biltema på 5,5 % (5,8 %). Jag har inte sett några siffror för 2017 än på dessa aktörer därav den något gamla jämförelsen.

Försäljningen för dem verkar dock hålla i. I alla fall de närmast föregående åren. Biltema växte omsättningen med 8 % mellan 2015 och 2016. Clas Ohlson växte omsättningen med 4 % samma period och Jula med 3 %.

De tre aktörerna är ungefär lika stora till försäljning sett (ca 6 miljarder), med en liten fördel för Clas Ohlson (ca 8 miljarder).

Vi får se vad som kan rädda dem. Ökad protektionism kanske så folk inte längre kan direktimportera billigt från Kina? Vi får se.

Nuvarande värdering på Clas Ohlson är i alla fall ca PE 13, EV/EBIT 9 och en direktavkastning på 6,6 %

Tankar om Clas Ohlson?

 

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Anno Nym (ej registrerad)

Jag har varit intresserad av Clas O ett tag och tog en ny titt i helgen efter senaste nedgången men tycker det ser verkligen oroväckande ut för aktien med det underlaget jag har tillgång till.

När jag tittar bakåt de senaste 10 åren ser jag de lyckas öka försäljningen ok men vinsten har pendlat mellan 5 - 7 kronor under samma period och jag vet inte hur de skall lyckas höja vinsten(mer än möjligen i nominellt värde) med tanke på konkurrensen?

Jag har valt PE-spannet 12 - 23 i denna senaste modell och med lite räknande av den enklare sorten får jag då en botten 12*5:- runt 60 kronor samt en topp 23*7:- runt 160 kronor.

Tror börshumöret kommer styra hur långt ned aktien kommer gå men 60 känns just nu något avlägset så närmast tittar jag på 80-nivån som jag inte alls upplever som ett otroligt lågt pris.

Prognosen jag fick fram siktar mot EPS 6:40 i nuläget den är tyvärr linjär i sin utformning.

Spartacus's picture
162
646
47
0
Spartacus

@Anno Nym - Tack för kommentar och räkneexempel. Appropå börshumör så 60-kronors nivån sjunk det ju till 2008, men skillnaden då och nu är att marginalerna pressats mer nu så det är ju bolags/branschspecifik oro det handlar om.

Räkna med tillväxt i den här typen av bolag tror jag är svårt. I alla fall så länge pengar är billigt. Först vid en lågkonjunktur och åtstramning så spolas väl konkurrens (diverse e-handel) som inte tjänar pengar bort. Idag värderas ju försäljningstillväxt högt, inte aktuella vinster, så aktiekursen kan nog fortsatt gå nedåt. Dock inte så att jag försöker tajma någon botten. Det kan jag inte.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (49)

Taggar