Spartacus
Likes
160
Antal inlägg
623
Följare
47
Medaljer
0
Om användaren
Tankar, noteringar och funderingar om aktier och investeringar.

RSS

RSS feed

Blogg

Clinton, Trump och börsen

Det amerikanska presidentvalet är ju i antågande med kandidaterna Clinton och Trump. Ett ovanligt polariserat val kan man tycka. I alla fall på ytan. Å andra sidan  blir ju allt extra polariserande under valår, även här hemma.

Hur valet påverkar börsen och humöret på Mr Market vågar jag inte sia om, men allehanda experter har troligtvis detaljstuderat historien hur  det bör bete sig om den ena eller än den andra vinner. Nu ser det ut som om Clinton har ledningen, men "it aint over`till de fat lady sings".

Kanske blir det ett riktigt rally 2017 på de amerikanska börserna eftersom då är osäkerhet kring presidentposten borta. Kanske blir det riktigt surt eftersom det blir pannkaka med alltihop. Eller så har det ringa betydelse alls...

Det ligger naturligtvis i sakens natur att kandidaterna vill blåsa upp sin betydelse för ekonomin och allt annat som kan tänkas beröra framtiden, men de är ju sällan de är de enda med inflytande eller möjlighet till påverkan. Inte minst bygger ju den amerikanska konstituionen på maktdelningsprincipen.

Hur som helst. Det framträder ändock vissa skillnader och likheter dem i mellan som kan ha betydelse.

Clinton vill se skattehöjningar för de rikare och se mer regleringar av de finansiella marknaderna. Socialförsäkringssystemet bör utökas och minimilönerna höjas relativt rejält. Satsningar ska göras på infrastrukturen och hon är något skeptiskt till frihandel.

Trump vill se skattesänkningar för folk som företag. Istället för mer regleringar så ska de finansiella marknaderna ha färre regleringar. Socialförsäkringssystemet ska bantas. Minimilönerna ska höjas något och satsningar ska göras på infrastrukturen. Han är ganska kritiskt till frihandel.

Nu är inte detta frågor som en president kan besluta själv. Det beror på vilket stöd man har i Kongressen. Det ter sig ju dock troligt, givet utgångsläget, att USA oavsett utgång i valet kommer landet sluta sig något i frihandelsfrågor samt satsa på byggandet av infrastruktur.

När det kommer till utrikespolitik så har ju den amerikanska presidenten ofta större manövreringsutrymme. Där kan man väl säga att skillnaderna mellan Clinton och Trump är att Clinton har oftast en mer diplomatisk framtoning och Trump en mer "I know how to deal with trouble by myself" attityd. NATO-frågan är ju en fråga där t.ex. Trump uttalat sig om att NATO är gammalmodigt och att USA bör söka ersättning från de andra för sina militära utgifter eftersom "If we cannot be properly reimbursed for the tremendous cost of our military protecting other countries, then yes. I would be prepared to  tell thoose countries - Congratulations you will be defending yourself." Vilket är ganska olikt Clintons "NATO is one of the best investments America has ever made."

Det är ju också främst i utrikespolitiska frågor jag tror presidentvalet kommer få störst betydelse. Som alltid i världshistorien så går vi en spännande och något oviss framtid till mötes.

Hur ser du på det amerikanska presidentvalet och kandidaterna?

Taggar (blogg): 
Ekonomiblogg's picture
389
595
81
0
Ekonomiblogg

Jag skrev ett inlägg om det här för ett tag sen.

Hur rädd borde världen vara för att Donald Trump blir president? 

/Ekonomiblogg

Sparo's picture
35
48
3
0
Sparo

Jag håller inte med om att Clinton har en mer diplomatisk framtoning i utrikespolitiken. Hennes tonläge gentemot Ryssland (som utan minsta bevis beskylls för en massa dataintrång) är oerhört högt. Sen är ju Clinton till skillnad från Trump politiker, vilket innebär att hon kan prata en himla massa utan att säga något konkret överhuvudtaget, men har vi otur känns krig mellan USA och Ryssland som en tidsfråga ifall Clinton skulle vinna.

Anonymous's picture
Robert (ej registrerad)

Vilket väsen det skulle bli om Trumpen skall bli vald, ja jösses och skulle säkert ge index ett rejält skutt norröver, hehe

 

Anonymous's picture
Sofokles (ej registrerad)

Har ofta talat mig varm för Clinton och anser henne vara mycket smart tillika klok. Mellan henne och Trump är valet klart som korvspat, men mer och mer har jag kommit att känna att mot en annan kandidat hade min sympati för fröken Clinton ej varit lika stor/självklar. Förstå mig rätt; jag hoppas och ber att Clinton vinner, men skulle hellre se Sanders eller Gore på posten.

Vågar man satsa 50 % av väskan på att ju närmare valet vi kommer, desto mer kommer mätningarna säga att det är olidligt spännande och att det knaptt skiljer ngt kandidaterna emellan? Således lite skakig börs som sedan drar lättandens suck? 

Synd att ett land har en sådan stor betydlese för hela världen.

/Sofokles

 

Anonymous's picture
john (ej registrerad)

Bra fråga. Har också tänkt på ställa denna fråga på min blogg som jag inte startat än. Har precis börjat spara i aktier och har en del amerikanska. Är inte ett dugg orolig för att Trump kommer skada aktiesparandet på lång sikt. Det var jag inte angående brexit heller. Tror säkert att börsvärlden tänker att det finns fördelar och nackdelar med Trump. 

1. Trump kan den ekonomiska biten och det har potentiellt en positiv inverkan på ekonomin.

2. Trump är klumpig och kan inte det med politik och därmed kan det istället bli kaos, trots hans ekonomiska kunskapsfördelar (om man ska tro vissa media/tyckare/signaler). 

Ingen vet vilket som är mest sant, men jag tror på nr 1. Så hoppas jag på en dipp i börsen och kommer ligga redo med likvida medel efter presidentvalet för eventuella investeringar. 

Anonymous's picture
Daniel (ej registrerad)

Trump verkar gjort rätt bra fastighetsaffärer (inklusive golfbanor) och han har varit framgångsrik som programledare i TV men det verkar som att han misslyckas med fler affärer än han lyckas med. Jag kan på rak arm inte komma på något han lyckats med förutom fastigheter. Det finns en del spekulationer om att han lyckats göra av med allt han ärvde och nu lever på lånade pengar. Spekulationer påeldade av hans ovilja att visa sin ekonomiska hand och hans oförmåga att långa pengar i Amerikanska banker. 

Man har jämfört med Madoff som man trodde var god för 17 miljarder dollar men det visade sig vara ett luftslott. Poängen är att ingen vet om Trump är konkursfärdig eller värd 5 miljarder dollar. Antagligen något i mitten.

Spartacus's picture
160
623
47
0
Spartacus

@Ekonomiblogg - Tack för länken! Låter inte som om det blir en ljus framtid med Trump eventuellt vid rodret då.

@Sparo - Ja mögjligtvis har han försonligare tongång mot just Ryssland av någon anledning, men tongångarna överlag anser jag mer hätska från Trump om vi t.ex. pratar Mexiko, Kina, Iran, NATO, EU o.s.v.

@Robert - Ja han verkar ju inte leda i dagsläget, men vem vet hur det slutar.

@Sofokles - Ja mycket mediefokus blir det.

@john - Ska bli intressant att se din blogg när du startar den. Tack för responsen.

@Daniel - Han vet hur man får medieexponering i alla fall. :)

Anonymous's picture
Nixon (ej registrerad)

Lyssnade under dagen på doom från Harry Dent som varnat för krasch sedan 2005 eller när det nu var, trots jag inte alltför ofta delar hans synpunkter verkar vi vara överens att de där korrupta borde inte få utsättas för lobbyister och liknande "handräckningsmän"

Vet inte varför vi envisas med skämtet demokrati när vi direkt efter valen utsätts för operation kringgå beslut och lagar manus&regi dockmästarna.

Jag tror Trump kan vinna som protest mot etablissemanget, båda är skojare och vill endast sitt eget bästa, de som sponsrar rätt vinnare i valet kan se framemot en ström av feta stålar likt alla tidigare sponsorer i "vänkretsen" gjort hittils.

Krigandet kommer fortsätta det är billigt använda barnsoldater från afrika mm har för mig de kostade typ $100-$150 i månaden vilket är något vapenlobbyn gillar kanske skulle vi överväga hyra samma i stället för införa värnplikt? de duger ju som sagt till bla USA?

Spartacus's picture
160
623
47
0
Spartacus

Så då blev Clintons ledning i alla fall förvandlat till lite av "it aint over`till de fat lady sings" stämning då Trump gick och vann.

Oavsett vem som vann så verkade USA redan innan gå mot ett lite mindre frihandelsvänligt land och lite mer slutet samt med påannonserade infrastruktursatsningar. Den stora skillnaden dem i mellan tror jag fortfarande kommer vara tongångarna utrikespolitiskt, men vi får se.

Det var i alla fall en del intressanta marknadsreaktioner i USA. Amerikanska försvarsaktier upp. Liksom de privata fängelsebolagen - kraftigt upp. Samtidigt föll t.ex. vapentillverkare så som Smith & Wesson då försäljningen av handeldvapen förväntas sjunka. Logiken är att nu kommer folk inte hamstra vapen  då Trump inte förväntas skapa restrektivare vapenlagar. Samtidig verkade läkemedelstillverkare och banker också gå upp. Förväntas ju inte hårdare regleringar där heller nu.

Tankar om valet och dess effekter?

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (37)

Taggar