Spartacus
Likes
161
Antal inlägg
624
Följare
47
Medaljer
0
Om användaren
Tankar, noteringar och funderingar om aktier och investeringar.

RSS

RSS feed

Blogg

Företagsobligationsfonder

Företagsobligationsfonder är fonder som investerar i obligationer (lån) utgivna av företag. Ibland händer det att företag ger ut nya aktier för att få in kapital, men det skapar ju en utspädning. Ge ut obligationer och man får in pengar utan att behöva späda ut aktiestocken.

Eftersom det är ett lån så finns ju alltid en risk att bolaget inte klarar av sina betalningar. Därav brukar räntan vara högre från bolag med sämre kreditvärdighet, precis som med privatpersoner och lån. Desto stabilare desto billigare. Man skiljer på bolag genom kreditbetyg.

Obligationer från bolag med låga kreditbetyg (och hög ränta) brukar kallas high yield och obligationer från bolag med god ekonomi brukar kallas investment grade. Trippel A är bäst och C är sämst. Kreditvärderingsinstitut sätter ratingen.

När räntan är riktigt hög får man räkna med att någon form av betalningsinställelse kan komma framöver. Räntan indikerar m.a.o. risken.

Som privatperson är det svårt att investera direkt i företagsobligationer. Du måste ha mycket pengar. Enklast är nog att få exponering via fonder. Fondnamnen indikerar ofta vilket typ av företagsobligationer fokus ligger på. Exempelvis är High Yield ofta lite mer riskfyllda medan Corporate indikerar generellt lägre risk. Man får dock kolla fondinnehaven själv för att göra egen bedömning.

Kredbetygsmässigt så anses AAA, AA, A, BBB vara investmentgrade. BB, B, CCC vara high yield eller också benämnda non-investmentgrade eller junk. D är default.

På B-nivåerna är man i regel känslig men bedömd att vara hyfsat kapabel att sköta sina betalningar medan C nivån indikerar väldigt, väldigt hög risk.

Betalningsinställelsen är i regel väldigt få i det s.k. investment grade spannet medan bra mycket högre bland non-investment grade.

En annan intressant detalj är att då allt ångade på 2007 så var det extremt få betalningsinställelser överlag (lägre än det långsiktiga historiska snittet), men då 2008 kom så 8-faldigades de i t.e.x B-ratade bolag, enligt Moodys och S&P.

Detta ger en fingervisning hur kreditrisk fungerar i praktiken. Det är ju ingen fast löpande procentsumma utan troligen är den underskattad i goda tider medan den mångdubblas i dåliga. Lite som grisen som göds och väntar på slakt. Allt ser bra ut tills den där dagen då julslakten infaller.

Vill man ha in företagsobligationer i sin portfölj så är som sagt troligen fonder det enklaste alternativet.

Två typexempel  är:

Handelsbankens Företagsobligation – Som investerar i SEK och EUR och ska fokusera på s.k. investmentgrade obligationer. Maximalt 30 % får vara BB (som är ett non-investmentgradebetyg). I fonden sitter papper från SBAB, Volvo , Tele 2 m.m. som räntar ca 2,5 %. Avgiften är 0,95 % så netto kan man nog bara räkna med ca 1,5 %.

SEB European High Yield – investerar som namnet antyder i non-investmentgrade obligationer i europeiska företag. Nyrstar Netherlands 8,5 %, Obrascon 7,625 % är papper med högre ränta som indikerar den högre risken.  Finns dock även Deutche Bank med 2,75 %. Fondens avgift är 1,45 % och här kan man då kanske räkna med i genomsnitt 3,5-4 % netto årligen efter avgifter. Så länge konjunkturen tuffar på.

Om nu räntan på lån indikerar risken så kan man ställa dessa gentemot andra utlånings-alternativ som t.ex. P2P marknadsplatsen Kameo, som erbjuder att investera i lån på 9-12 %. Eller några av de andra aktörerna i jämförelser jag gjort.

Med sina höga räntor indikerar de m.a.o. väldigt, väldigt hög risk.

En annan aspekt är att du kan köpa en knippe företagsobligationsfonder och betala avgifter till bankerna för att sköta dem för en årlig avkastning på ca 1,5-4,5 %. Eller så kan du köpa en knippe banker och få utdelningar från dem. De fyra nordiska storbankerna ger nu en genomsnittlig direktavkastning på ca 6,4 %.

Märk dock. Företagsobligationer, P2P-lån och bankaktier är inte samma tillgångsslag så för den som söker diversifiering i tillgångsslag så haltar jämförelsen.

Har du några tips på företagsobligationsfonder?

 

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Investeraren_tw (ej registrerad)

Det som är förädiskt med kredrisker är som sagt var att de uppträder sällan, och då uppträder de rejält. Jag skulle som sagt var aldrig investera i blanco krediter, till folk som därmed konsumerar mer än de bör. Aldrig. Däremot har jag en del pengar i Catella Credit Opportunity, viket jag skrivit lite om på min blogg. Där får du duktiga förvaltare. 

Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

Spartacus's picture
161
624
47
0
Spartacus

Tack för fondtipset!

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (37)

Taggar