Spartacus
Likes
161
Antal inlägg
624
Följare
47
Medaljer
0
Om användaren
Tankar, noteringar och funderingar om aktier och investeringar.

RSS

RSS feed

Blogg

Göteborg, EU-toppmöte och Autoliv

Det kommer bli några dagar i Göteborg nu i veckan. Nu i veckan ska även Löfven, Junker, Macron, May m.fl. stats- och regeringschefer i EU träffas i Eriksbergshallen. Totalt väntas runt 200 deltagare. Antalet demonstranter, poliser m.m. väntas naturligtvis vara många fler. Hoppas på god ordning i staden, men det återstår väl att se.

Lämnar vi Eriksbergshallen på Hisingen och vänder blicken mot Lindholmen Science Park så har vi där istället ett av Autolivs kontor. Ett av bolagets tekniska centrum.  

Autoliv rapporterade nyligen men rapporten i sig levererade inga direkta överraskningar. Det hade ju kapitalmarknadsdagen redan gjort. Försäljningen ökade sakta och alla regioner utom Amerika hade en liten tillväxt.  Nordamerika minskade organiskt. Det är ju tal om att bilmarknaden mattats av där och att det finns stora lager att ta av.

Framöver så ska enligt prognoserna Autoliv heller inte överraska. En organisk tillväxt på 1% istället för det tidigare antagna 2%. Anledningen till avmattningen är just Nordamerika.

Rullande 12 månadersvinst är på 49 kr/aktie vilket ger ett PE-tal på ca 21. Balansräkningen är hyfsad stark dock och EV/EBIT på mer rimliga ca 13.

Nu är det väl den eventuella uppdelningen som hägrar för att, som det heter, synliggöra mer värde. Jag säger inte emot även om jag är lite ljum kring det hela. En lönsam del som kan fortsätta vara lönsam kan få en fin värdering medan en tillväxtsdel kan få tillväxtsmultiplar i sin värdering. Nu är den här ”ekvationen” ganska besläktad med ”the greater fool theory”. Ganska lite med verksamheterna som sådana.

Jag gillar tanken med exponering mot branschen som sådan via Autoliv, men som sagt jag är lite ljum kring uppdelnings-iden utifrån verksamhetsperspektiv.

Hur går dina tankar kring Autoliv, eller EU-toppmötet för den delen?  

Taggar (blogg): 
Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (38)

Taggar