Spartacus
Likes
161
Antal inlägg
628
Följare
47
Medaljer
0
Om användaren
Tankar, noteringar och funderingar om aktier och investeringar.

RSS

RSS feed

Blogg

Gillar du Latour?

Gillar du Latour och deras innehav?

2/3 av Latours innehav (värdemässigt sett) är börsnoterade. Det är alltså fullt möjligt att köpa många av innehaven direkt. Om man tycker dem vara välskötta och ok prissatta.

När Latour själva värderar sina onoterade innehav sätter de en EV/EBIT multipel på mellan 11-17. Vilket i medel innebär ca 14-15. En rimlig peng om det är framgångsrika och välskötta bolag kan jag tycka. Det är det ju i regel också då det gäller Latour.

Tittar man på både de noterade som onoterade innehaven och gör en mellan tummen och pekfingret värdering utifrån deras viktning så hamnar värderingen enligt min beräkning på ca EV/EBIT 18. Jag har då räknat med att de onoterade står för 1/3 av portföljen. Assa Abloy 1/3 och resten 1/3.

Q3 2017 rapporten angav ett substansvärde på 98 kr/aktie. Kanske tycker man att EV/EBIT 18 är något för dyrt? Man kan ju då försöka identifiera enskilda investeringskandidater i Latours portfölj.

Latours noterade innehav är elva stycken till antalet. Här nedan följer deras respektive värdering i EV/EBIT. Från billigast till dyrast.

Nobia 9,6

Nederman 12,1

Loomis 15,0

Securitas 15,3

Sweco 16,2

Tomra 20,1

Assa Abloy 20,7

Alimak 20,8

Troax 21,1

Fagerhult 21,7

HMS Network 28,9

Nobia uppvisar en negativ försäljningstillväxt över en 10-års period.

Nedermans försäljningstillväxt ligger på ca 11% årligen över en 10-års period. Loomis har ca 4% årligen, Securitas ca 6%, Sweco ca 10% och Tomra ca 9%.

Plockar vi då ut Nederman, Sweco och Tomra som historiskt visat sig kunna växa riktigt bra på sikt och tittar på vinsten på sista raden och PE-talet så ligger PE-talet nu på 15,8, 19,6 respektive 28,4.

Miljöteknikbolaget Nederman ser m.a.o. mest intressant ut och kommer bli nästa bolag som ställs mot min checklista.

Tankar om Latour och/eller deras innehav?

 

 

Anonymous's picture
Investormannen (ej registrerad)

Vad jag kan förstå av Latours senaste kvartalsrapport utgör de noterade innehaven ca 75% av värdet innan skulden räknats bort. Utgår man från att de onoterade bolagen värderas som i Q3:an och att inga förändringar av innehaven eller skulden gjorts, så är aktuellt substansvärde 92,28 kr enligt mitt google kalkylark för Latour. Det ger en substanspremie på 9,35% vilket enligt mig är ganska mycket. Ska man motivera den premien enbart utifrån de onoterade innehaven och egna rörelsen ska dessa tillsammans värderas upp med ca 33%. 

Mvh Mattias

Spartacus's picture
161
628
47
0
Spartacus

@Investormannen - Tack för input! Det stämmer att aktuell substansvärde är mindre än ovan angivet. Ovanstående substansvärde baseras på Q3-rapporten. Höftningen är gjord mellan tummen och pekfingret som sagt för syftet är inte att få fram någon exakt värdering av Latour. Jag tycker överlag inte man ska betala premie för Latour eller försöker motivera det utan letar efter någonting som möjligtvis kan vara intressant i Latours portfölj. :)

Anonymous's picture
S (ej registrerad)

Gillar Latour. Men jobbar inom bevakning i många år och tyvärr har jag dålig erfarenhet av Securitas och dess översittarfasoner i många fall. Givetvis träffat väldigt bra folk därifrån men många har stora problem med att vara störst. Tråkigt. Sen ska man väl inte investera i sin egen bransch? Assa har jag haft mycket kontakt med också.

Sen är det väl så att alla stora bolag har skelett i garderoben. Hört tex en del dåligt bemötande från det välskötta Wallenstam.

Latour med rabatt är väl inget snack? Bara gå in :)

Spartacus's picture
161
628
47
0
Spartacus

@S - Kan ju kännas tryggare att lägga pengarna i en annan korg än det man själv är sysselsatt i ja. Finns nog både vettigt folk som fä-hundar lite överallt, i alla branscher. Kan tipsa om boken "Omgiven av idioter." appropå folk, kommunikation och konflikter. :)

Anonymous's picture
paola (ej registrerad)

Behöver du ett lån? Direktkontakt: (silvia19manecchi75@gmail.com) Jag lyckades få mitt lån genom Mrs. Enrica MOLIN som tog mig i kontakt med en viss Mrs. Manecchi Silvia som kunde tillfredsställa mig så snart som möjligt. Om du också behöver en kredit eller om du är förbjuden Bankar var vänlig kontakta Kontakta via e-post (silvia19manecchi75@gmail.com) eller genom ett privat meddelande får du veta hur du hjälper dig

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (38)

Taggar