Spartacus
Likes
156
Antal inlägg
578
Följare
45
Medaljer
0
Om användaren
Tankar, noteringar och funderingar om aktier och investeringar.

RSS

RSS feed

Blogg

Hexpol Q3 2017

Fortsätter med en titt på Hexpols senaste rapport.

För kvartalet så ökade försäljningen med 7%.

Tittar vi på året som hittills gått så är försäljningen upp 14%, men man får betänka förvärv då också.

De två första kvartalen så erbjöds lite valutamedvind medan detta, den tredje gav valutamotvind. (2/3 av försäljningen ligger i Amerika)

Försäljningen har varit fortsatt stark till fordonsrelaterade kunder (ca 40% av kunderna) men också god till verkstadskunder och andra.

Rullande rörelsemarginal ligger på 16,6%. Jag vidhåller min tidigare tes om att jag inte räknar med att marginalerna ska upp.

Ny VD är Mikael Fryklund. Mikael kommer från en tidigare bakgrund i Trelleborg och Bosch.

Det som jag gillar med Hexpol är/var den starka finansiella ställningen. Soliditeten är nu ”nere” på 60% (73). I våras gav man en rejäl extrautdelning (1,75 + 3 kr/aktie).

För ett år sedan var den totala skuldbördan 2,6 miljarder. Nu ligger den på 4,2 miljarder. Kassan ligger på ca 1 miljard kr och kassaflödesmässigt så är min bedömning att man drar in ungefär 1 miljard kr per år i ”fritt kassaflöde”.  1,5 miljarder är den redovisade vinsten.

Hexpol är en ”förvärvsmaskin” och den historiskt goda tillväxten beror på just förvärv. Kassaflödena är generellt goda men jag hade ändå egentligen önskat att den där extra utdelningen varit mindre och att bolaget självt hade hittat något mer att investera i. Nu hamnade dock pengarna i akteiägarnas ficka och förhoppningsvis har man gjort någonting klokt av dem.

Det man bör komma ihåg i bolag som Hexpol och liknande är att det kan, om konjunkturen svänger, svänga snabbt. Stora fasta kostnader äter snabbt upp intjäningsförmågan om försäljningen faller. Marginalerna faller då snabbt. 16% kan då snabbt förvandlas till 6%.

Jag skulle gärna se att man enbart höjer utdelningen väldigt modest till våren samt betar av skuld och bygger på pengahögen för eventuella förvärv. Sedan vet jag ju att det inte riktigt är tidens melodi.

PE-talet är ganska högt för Hexpol, ca 20. EV/EBIT på ca 15, men det är i och för sig också tidens nya normala.

Tankar och åsikter om Hexpol?

Taggar (blogg): 
Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (15)

Taggar