Spartacus
Likes
161
Antal inlägg
624
Följare
47
Medaljer
0
Om användaren
Tankar, noteringar och funderingar om aktier och investeringar.

RSS

RSS feed

Blogg

Home sweet home

En vecka i Göteborg är till ända. Trevlig stad, men det är ju alltid skönt att komma hem till hemmets lugna vrå.

Som lite utav en ölnörd så uppskattar jag det lokala ölutbudet som Göteborg bjuder på. Finns ju flertalet väldigt fina bryggerier i Göteborgstrakten.  Oceanbryggeriet, Rådanäs och Göteborgs Nya bryggeri  är några. Ölreferenser passar dock kanske inte in i sammanhanget här så lämnar det där hän just nu.

Mer aktierelaterat är att jag hann göra lite aktieaffärer under veckan som gick.

Såldes av en del gjordes det i Fortum och Wal-mart. Köptes gjordes det en del i Hennes & Mauritz och Berkshire Hathaway.

När det gäller sälj-besluten så gjordes det med hänvisning till värderingen kontra vad bolaget de facto presterar i nuläget.  Både Fortum och Wal-mart är bolag det ökats i då pessimissmen varit stor. Nu har vindarna vänt och Mr Market anser att framtiden är ljus igen för de båda bolagen. Må så vara, men på verksamhetsnivå har de en del att växa in nu med nuvarande värdering enligt mig. Mr Market prisar m.a.o. redan in framgångar.

Min jämförelse, och investeringstes mestadels, är att aktiepris rör sig som ett gummisnöre framför eller bakom bolagets ”värde”. Ibland rör det sig framför (som i fallet nu med Alfa Laval, Fortum, Wa-mart m.fl.). Ibland rör det sig bakom ( Som det gjordes i Alfa Laval, Fortum, Wal-mart m.fl. tidigare).  Jag pratar då inte om dagsrörelser, utan rörelser över olika år.

Ibland så spänns inte snöret nämnvärt vare sig framför eller bakom utan det är oftast i närheten ”centrum” hela tiden. Ett sådant exempel är Berkshire de senaste åren. Ett bolag som jag ökar i då och då. Senast var för drygt ett år sedan. Berkshire är, enligt mig, som en globalfond men med mer väl valda bolag och verksamheter i sig.

Hennes & Mauritz är ett sådant där bolag som, enligt mig, har lite för låga förväntningar på sig. Likt Wal-mart för ett litet tag sedan. Så utdelningen blev återinvesterad i detta klädbolag. Ja jag vet. Jag är dumdristigt envis här...

Fick även likvider över som läggs på likvidhögen, men de kan kanske kommas investeras den närmaste tiden med lite tur.

Kan väl passa på och säga att det går följa skriverier via Facebook också om man tycker det är en bekväm plattform att hålla koll på nya inlägg via. Välkommen att gilla och dela.

 

 

 

 

Anonymous's picture
Oskar (ej registrerad)

Hur stor andel av innehaven sålde du?

Hur stor andel av din protfölj utgörs av HM och har du något tak på hur stor del du känner dig komfortabel med?

Nöjd med andelen i Gränges, Disney och andra bolag som enligt bevakningslistan är mer köpvärda än Berkshire eller finns det någon annan anledning till att Berkshire fick gå före?

Spartacus's picture
161
624
47
0
Spartacus

@Oskar - Fortum avyttrat. Wal-mart ca 1/3.

Beror på hur man räknar exponering, men den exakta siffran är att H&M i skrivande stund utgör 13,69 % av mina aktier. Runt 15-20% får nog lov att sägas vara "taket" för mig även om jag inte har fasta regler kring det. De flesta innehav ligger runt 5-7%. De mindre på ca 3%. Större kan ligga runt 10-15%.

Jag nyttjar fler parametrar än enbart priset (exakt värde är svårdefinierat). Som du påpekar så kan portföljexponeringen vara en. Bland de "gröna" på bevakningslistan så håller två enligt mig högre kvalitet/lägre risk (S-score som jag börjat flika in på listan) H&M och Berkshire. Gränges har enligt mitt sätt att se det en högre riskprofil. Därav vill jag inte ha lika stor portföljexponering mot Gränges som t.ex. Berskhire. Ja, jag är nöjd med den exponering jag har nu mot Gränges. Jag kan tänka mig fler aktier i Disney.

På samma sätt är det med sälj. Jag är snabbare med att eventuellt sälja av mer i bolag med högre riskprofil. Därav att allt i Fortum rök men inte allt i Walmart. Vid ansträngd värdering så gör jag annars ofta sälj i tre steg. Deere är ett bolag där jag nu t.ex. sålt av 2/3 av det ursprungliga investeringen av och behållt 1/3. Sedan vill man inte gissa marknaden heller utan hålla en långsiktig syn, men det är inte alltid lätt när man tycker det blir en orimlig värdering.

Anonymous's picture
Oskar (ej registrerad)

Tack för svar!

Är själv fundersam kring hur jag ska göra med Walmart, håller med om att värderingen växt lite väl snabbt senaste halvåret samtidigt är jag lite emot att sälja vinnare och giller exponeringen Walmart ger.

Hur ser potföljen ut i sin helhet?

Spartacus's picture
161
624
47
0
Spartacus

@Oscar - Tack själv! 

Risken är att man säljer av bolag som man har svårt att komma in i igen ja. Man får ta beslut utifrån sina egna mål och premisser. Sälja av delvis är en strategi för att hantera det hela. Alternativt ha en grundpost som man sedan kompletterar med ytterligare köp vid undervärdering samt säljer av den vid övervärdering. Så agerar jag i t.ex. Yara. Jag bibehåller gärna en grundexponering mot sektorn, men har både köpt och sålt över årens lopp.

Finns ej offentlig. För över 2 år sedan bestämde jag mig för att gå motvalls mot utvecklingen i övrigt. Se inlägg här.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (37)

Taggar