Spartacus
Likes
161
Antal inlägg
630
Följare
47
Medaljer
0
Om användaren
Tankar, noteringar och funderingar om aktier och investeringar.

RSS

RSS feed

Blogg

Hur deklarerar man ränteinkomster från P2P investeringar?

Aktörer som Lendify, Kameo och ToBorrow ser ju förtjänstfullt till att ränteinkomster från dem finns förtryckta i deklarationen. Jag har dock fått frågan hur man som privatperson deklarerar ränteinkomster från P2P aktörer som inte skickar in detta till Skatteverket.

Det rätta svaret på det är...

Fråga Skatteverket.

Min gissning är dock att när det gäller inkomster i SEK bör det hela troligen inte vara så svårt.

I inkomstdeklaration 1 så tas ju ränta upp i ruta 7.2. (Ränteinkomster m.m.). Fyller man i beloppet och gör sedan en notering i ruta 17  (Övriga upplysningar) om vad det hela avser så bör man ju göra rätt för sig.

När det gäller utländska ränteinkomster blir det ju lite mer komplext i och med valutakursförändringar.

Då krävs att man har koll på valutakursen den dagen ränteinkomsten sker.  Fixkurser att använda finns hos Riksbanken.

En tanke är att använda Excel eller Google Kalkylark och sedan fortlöpande sammanställa. Datum, valutakurs, ränteintäkt o.s.v.

En annan tanke är att inte diversifiera i för många smålån för att bespara sig kontorsarbete. Dock får man ställa det mot vad man vill bygga för låneportfölj, samt huruvida det är återköpsgaranti eller ej på lånen (då är det ju i praktiken lånebolaget man har krav på).

Andra valutor än EUR kan man också få tag på via Riksbanken. Kan vara till nytta för den som spekulerar i andra valutor.

Att tänka på är också att gör man valutakursvinster/förluster på insättningar och uttag så finns en blankett för det med. K4, avsnitt C. Så håll koll på vad du ”betalat” för valutan. Den blanketten känner nog dock alla redan till som hållt på med vanlig aktiedepå för det är ju K4, avsnitt A, som är till aktier.

Vill du läsa mer om mina senaste skriverier om P2P investeringar så klicka nedan.

Mintos och högrisklån att investera i på 20 %

Testar Mintos P2P plattform

Jämförelse Kameo, ToBorrow, Lendify och Mintos

Lendify i jämförelse med Kameo och ToBorrow

 

Vill man kika in på några utländska P2P-plattformar som är öppen för internationella investerare så finns  t.ex. Mintos. Vill man testa så har man möjligheten att få 1 % bonus på alla investeringar man gör de första 90 dagarna genom att registrera sig hos Mintos här via denna affiliate länk.

Även ViaInvest erbjuder korta konsumentlån. I EUR i några euro-länder. Om du vill prova ViaInvest kan du registrera dig här.

 

Taggar (blogg): 
Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (39)

Taggar