Spartacus
Likes
162
Antal inlägg
645
Följare
47
Medaljer
0
Om användaren
Tankar, noteringar och funderingar om aktier och investeringar.

RSS

RSS feed

Blogg

Hur tänker du kring att investera i korrupta länder?

Investera i bolag med en stor del av verksamheten i fjärran länder kan ju vara lukrativt, men också innebära stora risker. Jag menar inte då just bolag som är noterade i andra länder. Där kan ju redovisningsregler skilja sig en del från det man är van vid "här hemma". Enbart det kan ju skapa svårigheter att bedöma ett bolag. Nej jag tänker nu främst på bolag som har en betydande del av själva försäljningen eller produktionen i andra länder.

Vi har t.ex. risken för korruption. Minns ni TeliaSonera? Ett bolag som gjorde lukrativa affärer i Uzbekistan. Sedan visade det sig ju inte vara så lukrativt... Länder och regimer har olika inställning till det här med affärsmässiga uppgörelser.

Nedan en översiktsbild över det årligen sammanställda korruptions indexet.

 

 

Där ligger Sverige ganska bra till, medan många länder som mer "spännande" får ganska låga betyg. Visst kan saker bli bättre även i Sverige, men relativt många andra så står vi oss tydligen väl.

Visst kan det finnas goda tillväxtmöjligheter utomlands, men det kan också finnas risker med att göra sig beroende av vissa regimers välvilja. Hur lagstiftning ser ut kring äganderätt, regleringar av olika slag m.m. skiljer sig.

Hur tänker du kring det här med investeringar i bolag med betydande verksamhet i andra länder? Är ländernas syn på marknadsekonomi, lagstiftning och hur de agerar på den politiska arenan något du tar i beaktande?

 

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Investeraren (ej registrerad)

Jag investerar i företag med en god ledning, som jag bedömmer har koll på läget. Jag skulle dock aldrig direktinvestera i företag med bas i fjärran länder. För, vad vet jag om dem egentligen, man drar på sig en massa svåra risker. En längre tid har jag tex undrat vad Wallenbergarna egentligen pysslar med, de har i princip förstört många fina stora bolag. Jag blev knappt ens förvånad nu när de "råkat blir av med 1 Miljard" i samband med bedrägeri i Asien. Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

Anonymous's picture
Money Rules (ej registrerad)

Mitt eget intryck och hur säker jag tror placeringen avgör för min del då jag anser det är bara olika grader av korruption det handlar om. Ser att vissa länder framställer sig i ljus dager he he he fördelen av att vara på samma sida som kartritaren :)

Anonymous's picture
Olle (ej registrerad)

Tror den där kartan mäter korruption på lägre nivå. På politisk nivå har vi nog lika mycket korruption som de mer färgstarka länderna. Vet inte vad som är bäst. Om man investerar i fjärran länder måste man bedöma hur väl företaget hanterar korruption. Det är ju ingen hemlighet att det sker. Kan inte telias fall men antar det var journalister som grävde fram det? Sverige är lite som USA, landets förebild, försöker lägga sig i och ser allt utifrån vårat perspektiv. Se bara senaste "slöj skandalen". Sverige håller på att skämma ut sig internationellt sätt. Korruption skapar ineffektivitet ja men i många kulturer är det så djupt rotat att det är enda sättet att göra affärer i den kulturen. 

Anonymous's picture
Knutte (ej registrerad)

Det hjälper inte med en bra affärsidé och ledning när landet är korrupt. Aldrig mer Ryssland för min del efter att ha ägt Ruric och Black Earth Farming....

Spartacus's picture
162
646
47
0
Spartacus

@Investeraren - Ja ledningen är ofta A ochO. Känner man inte man har förtroende för dem ska man definitivt inte investera.

Spartacus's picture
162
646
47
0
Spartacus

@Money Rules - Egna erfarenheter och intryck av omvärlden är alltid bäst att utgå ifrån. Även om de ibland kan vara anekdotiska så är de åtminstone från en slags primärkälla - en själv.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (49)

Taggar