Spartacus
Likes
156
Antal inlägg
589
Följare
45
Medaljer
0
Om användaren
Tankar, noteringar och funderingar om aktier och investeringar.

RSS

RSS feed

Blogg

Industrivärden

Industrivärden bytte ju inriktning (samt nyckelpersoner) för drygt två år sedan. Placeringsalternativen skulle utökas och man skulle kunna gå in i mindre bolag än tidigare. Belåningsgraden skulle ned och därmed skars det i utdelningarna.

Schackpjäserna ställdes upp. Ordförande-kungen Lundberg och VD-drottningen Stjernholm verkade redo.

Öppningen kan dock vid en första anblick verkat lite långsam då inte mycket nytt på innehavsidan har hänt.

De fyra stora innehaven för Industrivärden var, och är nämligen fortfarande, Handelsbanken, Volvo, SCA/Essity och Sandvik.

Handelsbanken ser stabilt ut som vanligt. Volvo´s och Sandviks kurser har under tidsperioden i princip fördubblats  och förtroendet för dessa bolag verkar vara på topp. Volvo har ju bl.a. fått nya finansiella mål. SCA har därtill delats upp i skogsbolaget SCA och hygien- och hälsobolaget Essity.

Så även om det på innehavssidan hänt lite, verkar det hänt mycket på innehållssidan.

Det enda sorgebarnet verkar vara Ericsson, som står för ett fåtal procent av portföljen. Bolaget sticker också ut lite från vad ordföranden Lundberg brukar syssla med så min gissning är att om man skulle få ett ok pris för det så skulle det vara till salu.

Substansvärdet ligger nu på 233 kr/aktie. Förvaltningskostnaderna ligger på ca 0,10 % i relation till bolagets innehavsportfölj vilket är riktigt, riktigt lågt jämfört med aktivt förvaltade aktiefonder. Man nyttjar ungefär en 10 %-ig belåning.

Senaste utdelningen var på 5,25 kr/aktie. Vilket i skrivande stund skulle motsvara en direktavkastning på ca 2,4 % och en liten substansrabatt.

Pjäserna har bevisligen flyttats skickligt men något köpläge ser jag inte just nu. Jag håller däremot hårt i mina Industrivärden-aktier och väntar med spänning på nästa drag.

Vad tror du nästa drag blir?

 

Anonymous's picture
Investormannen (ej registrerad)

Om jag tillåts svära lite i kyrkan skulle jag vilja påstå att Fredrik Lundberg är Sveriges mest överskattade finansman. Han har spelat sina kort mycket väl, men den närmast mytiska status han fått på senare år är oförtjänt. Han ärvde en bygg- och fastighetsrörelse av sin far Lars Erik, och som alla vet har de senaste decennierna varit mycket gynnsamma för fastigheter och aktier, de två investeringar bolaget ägnar sig åt.

Det påminner mig om det amerikanska talesättet: "He was born on the third base, thinks he hit a triple"

Han är duktig, men verkligheten lever inte upp till myten. De som köper Lundbergsaktier till premier men ratar Investoraktier till ca 20% rabatt har fallit för den myten. Man kan diskutera vad rabatter och premier ska vara på olika investmentbolag men att handla Lundbergs till premie när Hufvudstaden kan köpas direkt med ca 10% rabatt är sannolikt ett resultat av myten som skapats kring Lundbergs magiska touch. Det kommer sannolikt att rätta till sig, ungefär som premien för Melker Schörling försvunnit. 

De som verkligen lever upp till myten och kanske snarare är underskattade är däremot personer som Erik Selin, Erik Paulsson, Melker Schörling och Gustaf Douglas för att nämna några. Ingvar Kamprad kanske är den störste av dem alla men han är ju numera allmänt hyllad för sitt affärsgeni. 

Så vad ska hända med Industrivärden? Som du skriver så har innehaven utvecklats bra och man kan inte låta bli att undra om den förra ledningen var så dålig som det ansågs. Mycket av det som skördas nu är ju resultatet av satsningar som pågått i många år. Trots det olustiga sätt som förra ledningen avpolleterades så tycker jag det är bra att SCA delats upp och korsägandet lösts upp. Mina förhoppningar är att Ericsson. SSAB och ICA säljs närmaste åren till bra priser och att de ökar sin andel i Skanska. Det vore också bra om de byggde upp ett nytt Indutrade, som de tyvärr sålde av för många år sen. 

Mvh Mattias

 

Spartacus's picture
156
590
45
0
Spartacus

@Mattias - Ja det blir helt klart överskattande mytbildningar kring personer (liksom kring bolag) som det går bra för. Jag håller med dig att "trenden" varit till Lundbergsfördel. Han verkar också kunna spela schack på mer än ett sätt (påverksanskampanjer?). Samtidigt får man ge honom att fast han liksom många andra kunnat "växla upp" ordentligt genom att öka belåningen så är strategin fortsatt att hålla skulderna relativt nere även i denna lågräntemiljö. Det är beundransvärt anser jag. Använda mer och mer hävstång i balansräkningen är ju annars en metod att nå framgång på, så länge det håller.

Indutrade är ett väldigt, väldigt fint bolag. På något sätt hamnade fler och fler av Industrivärdens aktier hos just Lundbergs investmentbolag så det nästan utgör 10% av substansen där nu. Dessutom har Fredrik Lundberg köpt fler i Indutrade privat. Ibland får jag den mentala bilden av en farbror som tar godis från småbarn. Knappast slump att just Indutrade "rycktes" från Industrivärden och inte Ericsson....

Sant. Verksamhetsförbättringar är en långsiktig process. Det udda är också att  det bästa för en verksamhet som investeringar och kortsiktiga marginalförsämringar ofta tas emot dåligt av Mr Market. Då man höjer vinster och låter bli viktiga investeringar och ökar marginalerna tas det emot bra av Mr Market. Mycket av t.ex. Volvos uppvärdering har också, om rätt ska vara rätt, med marknadens syn på bolaget att göra. 2015 hade Volvo en rörelsemarginal på 7,5%. Nu på ca 9%. En förbättring på ca 20%. Omsättningen har vuxit 4%. Värderingen är kursmässigt nästan det dubbla nu mot 2015. Människors syn svänger snabbt. 

Ska bli intressant vad det blir för affärer i framtiden för Industrivärdens del. :)

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (21)

Taggar