Spartacus
Likes
156
Antal inlägg
558
Följare
45
Medaljer
0
Om användaren
Tankar, noteringar och funderingar om aktier och investeringar.

RSS

RSS feed

Blogg

Investor

Pratar man om investmentbolag så är det svårt att undvika komma in på Investor. Ett bolag med nu mer än 100 år på nacken som styrs av Wallenberg-familjen. Wallenberg har väl efter Andra världskriget blivit synonymt med svenskt näringsliv. Det startade en gång i tiden med bildandet av Stockholms Enskilda Bank föregångaren till SEB men några turer senare och avknoppningen från banken 1916 så står vi här idag med ett investmentbolag som ofta brukar sägas vara ett tvärsnitt av ett svenskt aktieindex.

Idag står nästan 80% av substansvärdet av noterade bolag. Bolag så som Atlas Copco, ABB och SEB står för hälften av värdet bland de noterade innehaven. Resten står bolag så som Astra Zeneca, Wärtsilä, Nasdaq, Sobi, Saab m.fl. för.

Helägda, partnerägda m.m. rörelser tillsammans med en del finansiella tillgångar står sedan för ca 15% av substansvärdet. Dessa går in under namnet Patricia Industries och inlkuderar bolag så som Mölnlycke, Aleris, Vectura, 3 Scandinavia m.fl.

Sedan har vi Riskkapitaliströrelserna för ca 5% av substansen som sköts under namnet EQT-fonder. I dessa EQT-fonder finner man bolag så som AcadeMedia, HusCompagniet, Nordic Aviation Capital m.fl.

Till synes får man en riktigt bra mix i Investor. Allt ifrån stora, globala jättar till mindre riskkapital investeringar. Alltihop styrt av (får man förmoda) några med lång, lång erfarnehet av att göra affärer och ratta ett familjeimperium. Kritiken som riktas dock är eventuellt "makttänk". Det kan vara så att vad som är bäst för de enskilda aktieägarna inte alltid sätts främst utan man riktar hellre in sig på vad som är bäst för att bibehålla familjens maktposition.

I ärlighetens namn får man väl dock då säga att bolaget stadigt tuffat på genom decennierna så det finns väl inget egentligen att klaga på där för långsiktiga ägare. Även på senare tid har det gått bra och utdelningarna de senate åren har stadigt höjts.

Man kan argumentera för att de bolag som inte är marknadsnoterade eventuellt är undervärderade i Investors böcker, men det går också lika gärna argumentera för att en del av de noterade är för högt värderade. Sammantaget har Investors aktie handlats för mycket mer rabatt än den gör nu som ett 10-års snitt. Liksom hos andra investmentbolag har rabatten i princip försvunnit. Detta i en marknad då, i mitt tycke, många noterade bolag också är högt värderade i sig.

En del av mitt eget sparandet går automatiskt till aktiesparande regelbundet, men förutom det så är jag väldigt försiktig med aktiva köp i nuläget. Investor får man dock lov att säga är ett bolag som man långsiktigt skulle kunna behandla som ett slags indexsparande för bolaget är som en fond i fond i sig.

Vad är din syn på Investor?

Egon Investor's picture
19
70
3
0
Egon Investor

Investor är att mycket fint bolag som jag ångrar att jag inte köpte för många år sedan och helt enkelt "la i byrålådan". Idag har jag Investor i min portfölj och utvecklingen har varit god.

Även om aktien blivit dyr (jämfört med mitt inköpspris samt generellt) köpte jag på mig ytterligare vid senaste inköpsrundan och kommer att köpa mer till dessa att jag är fullinvesterad (idag ligger jag på 80% av min "fulla" nivå i Investor).

Det sägs att kvalitet kostar, men om vi får ett generellt börsfall kommer även dessa "kvalitetsaktier" att hänga med ner. Istället för att spekulera i när ett fall kommer köper jag regelbundet och hoppas att mitt innehav i Investor är ett av de som kommer att visa sig bra på sikt (10 år).

Mvh

Egon

Anonymous's picture
Investeraren_tw (ej registrerad)

Investors ledning och huvudägare visar gång på gång att de inte är kompetenta, som tidigare generationer. De fullkomligen sprutar ut pengar på ledare som påstås vara så kompetenta att nör de misslyckas måste de även då har en enorm fallskärm. Gång på gång händer det. De misslyckas med de stora innehaven, som Ericsson mfl. Nej tack, ska det vara investmentbolag så finns det de som är betydligt bättre än Investor. Det är aldrig att rekommendera att investera i bolag vars ledning har tappat kontakten med verkligheten. Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

Anonymous's picture
Jämförde (ej registrerad)

Investmentbolagen är med svenska mått ganska dyra idag men samtidigt rätt billiga ifall man jämför med utländska iofs något större/globalare.

Som många andra ångrar jag försäljningen av Investor/Lundberg vem hade kunnat ana ständigt stigande börs backad av centralbankerna(inte jag iaf)

Har tidigare genom åren ägt bl a Investor till och från så det är väl troligt jag någon gång i framtiden tar in dem igen även om jag tycker att deras prestation har fallit i samma takt som bonusarna stigit men å andra sidan är det bara titta på moraset US/UK så är vi inte sjukare i huvudet än de är.

moneymachine's picture
0
1
1
0
moneymachine

Investors rabatt har minskat kraftigt den senaste tiden. Dessutom är bolaget lite smått tråkigt. Finns andra investmentbolag som är mer på tå. Spana in kursutvecklingen de senaste åren för 

Svolder

Creades

Traction

Spartacus's picture
156
558
45
0
Spartacus

@Egon - Ja vill man inte försöka "tajma" så är ju regelbundna köp av ett visst belopp en ok strategi för att förränta kapital på sikt. Man får ju fler andelar då det är billigare, färre då det är dyrare vilket över tid brukar ge en ok förräntning. Dock viktigt då att man inte slirar på det hela. Finns ju de som köper för mer pengar då allt ser ljust ut (och är dyrt) och mindre då det ser mörkare ut (och är billigt). Då uteblir ju effekten lite. Ja "kvalitetsaktier" faller definitivt också då det ska nedåt. Brukar vara lämpligare läge att plocka upp dem.

Spartacus's picture
156
558
45
0
Spartacus

@Investeraren_tw - Kan hålla med om att ersättningar till ledningen ibland sticker i ögonen i en del branscher och storbolag. Dock inte en helt enkel fråga hur man ska prissätta personers arbetsprestationer.

Spartacus's picture
156
558
45
0
Spartacus

@Jämförde - Jag finner dem också dyra. Inget jag aktivt stoppar in pengar i nu.

Spartacus's picture
156
558
45
0
Spartacus

Omvärdering av Patricia Industries till "marknadsvärde" gav ju en skjuts till substansvärdet. Några åsikter om det?

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (3)

Taggar