Spartacus
Likes
160
Antal inlägg
623
Följare
47
Medaljer
0
Om användaren
Tankar, noteringar och funderingar om aktier och investeringar.

RSS

RSS feed

Blogg

Jonas Wiström och Ratos

Arne Karlsson lämnar ordförandeposten i Ratos och istället föreslås Jonas Wiström axla den manteln.

Jonas utsågs till årets VD förra året och har varit VD för teknikonsulten ÅF sedan 2002. Under den tiden har ÅF transformerats och vuxit.

Vi får se hur Jonas tar sig an Ratos, men i sin ledarfilosofi så verkar rekrytering av rätt personer samt lagarbete vara viktiga verktyg. Tidigare verkar han mest ha arbetat med ingenjörer. Jag gissar att Ratos mest är fyllt av ekonomer. Kanske blir det en skillnad för honom, kanske inte.

Hur som helst, tittar vi i senaste delårsrapporten så ser man att man gjort exitvinster på ca 1,1 miljarder genom att sälja Nordic Cinema och Inwido. Dylika vinster varierar över tid. Ibland är de få och små, ibland tvärt om.

Man har köpt Speed Group och TFS. Man kommer framöver sälja Hafa efter 15 års innehav till förlust.

Från rapporten kan man också notera att det sägs att transaktionsmarknaden har varit stark under 2015. "Börsens aptit på nya bolag är stor" och "det finns mycket kapital som söker avkastning". Ja det har nog inte undgått någon direkt.

En annan intressant notering är den kring ökad orderbok i norska Aibel. Timingen var ju långt ifrån perfekt när det köpet genomfördes, men att man ändå har en ca 20% större orderbok nu än för ett år sedan bådar ändå gott. Marginalerna verkar också ha repat sig något i jämförelse med förra året. Dock är omsättningen lite lägre i nuläget.

Även den norska byggentreprenören HENT har, tro det eller ej, fått en ökad orderbok.

Tittar man på det egna kapitalet så uppgår det till 39 kr/aktie.Kursen är ca 48 kr. Senast utdelning gavs så var den på 3,25 kr/aktie.

Taggar (blogg): 
Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (37)

Taggar