Spartacus
Likes
160
Antal inlägg
623
Följare
47
Medaljer
0
Om användaren
Tankar, noteringar och funderingar om aktier och investeringar.

RSS

RSS feed

Blogg

Känna igen en kris

Bra tillfällen att plocka upp aktier brukar sägas vara vid kriser. Både vid politiska som finansiella kriser så brukar det ofta kunna vara läge att köpa aktier. I alla fall om man har ett lite längre tidsperspektivet med sitt innehav. Eftersom världen trots allt snurrar på ungefär som vanligt även efter en "kris". Pratar då om generella kriser. Inte bolagsspecifika kriser då man får se på bolagsnivå. Dock brukar det mentalt vara svårt att köpa vid kriser. Ett sätt att "förberedda sig" är att på förhand kika på vad som utmärker en s.k. kris. Det går också använda punkterna som en checklista om Mr Market verkligen är i "krisstämning" eller om det bara är vanligt "brus".
 

Här är några punkter som kan vara kännetecken för kriser.

Fokus på kurser inte värde - Många förväntar sig, och pratar om, att kurserna på världens börser ska ned. Även om de fallit mycket så ska de ned lite till. Inget eller väldigt lite fokus på  vad bolag eventuellt kan vara värt.

Krisen anses unik - Det som har hänt har "aldrig" hänt förut. I medvetandet hos folk så är det någonting nytt och farligt som har hänt och som ingen vet hur det ska lösas. Ingenting kommer bli sig likt igen. Världen som vi känner den är för alltid förändrar. .

Mediarapporteringen är massiv - Krisen dominerar nyheterna. Den finns på allas läppar. 

Panikkänslor - Man får en känsla av att man bör agera. Gärna agera snabbt. Man måste "skydda sig" genom att göra någonting.  Inte sällan kommer råd kring hur man ska göra från media också.
 

Värdet av tillgångar Ifrågasätts - Vad innehåller egenligen balansräkningarna? Stämmer tilgångarna med verkligheten? Kan man lita på redovisningen? Kan man lita på ledningarna? Ljuger någon? I kriser ställs trovärdigheten på sin spets.

Känner du till fler kännetecken på att krisstämning har nåtts?

Taggar (blogg): 
Ekonomiblogg's picture
389
595
81
0
Ekonomiblogg

Jag håller med dig här i ditt inlägg!

Man måste plugga på och va en egen analytiker så brukar det gå bra.

/Ekonomiblogg

Anonymous's picture
Utlandsutdelaren (ej registrerad)

Ja fokusera på värde istället för kurser är verkligen fundamentalt. Därför jag vågade köpa H&M - kändes som att nedsidan fortfarande var såpass god att man gott kunnat acceptera ytterligare 15 procent i fallhöjd och ändå vara nöjd.

På förhand uppsatta köpnivåer baserat på värde tror jag mycket på - det gör det lättare att undvika att handla i affekt.

En fråga till dig Spartacus på samma tema: hur ser du på VD-byten?

Det är ofta en liten minikris som kan få aktien att antingen stiga eller sjunka till följd av osäkerheten det innebär. Såg t.ex. idag att VFC bytt VD varefter kursen föll. Som lekman kan man ju omöjligt bedöma hur kompetent en VD är och i detta fallet hade den nya VD:n på pappret ett gediget och relevant CV. Jag har inte köpt ännu men det beror på att jag fortfarande tycker att aktien är lite, lite för dyr.

Anonymous's picture
Alfred E Neuman (ej registrerad)

Du frågar: "Känner du till fler kännetecken på att krisstämning har nåtts?"

Minns ett nummer av Svenska Mad från tidigt 80-tal där fanns uppradat en massa kännetecken på att det var krisstämning i samhället. Ett exempel var:

Du vet att det är krisstämning i samhället när:
Du i bokhandeln hittar böcker med titlar som: "
Gråsuggor är också mat."

Har inte varit i någon bokhandel på länge, så jag vet inte om det är aktuellt. Men jag skall hålla utkik.

 

Anonymous's picture
Annan Nym (ej registrerad)

Man kan fundera på att använda årspivot och månadspivot i kombination med divergens mellan pris(företrädesvis vecka/månad) och t ex RSI för att fiska bottenkänning inför längre trend.

 

Spartacus's picture
160
623
47
0
Spartacus

@Ekonomiblogg - Ja och aktier är ju heller inte ett nollsummespel utan det tickar ju på sikt på uppåt så länge man inte gör för makabra misstag.

@Utlandsutdelaren - Jag försöker också uppskatta ett "värde" på bolagen jag är intresserade av och förhålla mig till det. Ett VD-byte påverkar i de bolag jag är intresserade av inte nämnvärt detta "värde". M.a.o. noterar jag det i stort sett bara. Saker som bedöms påverka den långsiktiga vinstnivån däremot kan ändra min uppfattning. T.ex. om jag bedömmer att marginalerna kommer vara högre eller lägre för en överskådlig tid. Jag brukar försöka se på flera års sikt, inte kvartalsvis eller enskilda år. När det gäller HM så kommer potentiella köpare troligen fram till väldigt olika "värden" beroende på om man tror att marginalerna ska fortsätta falla eller om de ska upp igen.

@Alfred E Neuman - Hehehe. :)

@Annan Nym - Mycket möjligt. Tyvärr har pivottabeller m.m. aldrig fungerat för mig. Jag har nog inte varit mentalt eller kognitivt mottaglig.  :/ Ibland har det dock blivit fångst med drop shot fiske.

Anonymous's picture
Annan Nym (ej registrerad)

@Spartacus - inga tabeller behövs det är endast själva pivoten (högsta + lägsta + stängningskurs) / 3 = pivot

Ser ut fungera ganska bra för att finna "nära" botten/topp om man använder månads/vecko-graf och då t ex RSI

En annan variant jag tror jag mins från börstjänaren var att dela topp -  botten med 3 där lägsta 1/3 anses som billig zon, 2/3 fortfarande ok men 3/3 för dyrt?

Obs dessa är endast alternativa varianter på alla sätt som folk använder sig av och i mitt tycke är de ganska enkla om man inte har tid/intresse lägga på sparandet.

Spartacus's picture
160
623
47
0
Spartacus

@Annan Nym - Tack Annan Nym för tipset. :) Jag vet att jag har läst liknande resonemang på andra ställen också t.ex. när någonting har fallit med 40% från toppen så är det "bottenkänning". Det är lite som med fiske. Alla har sina egna tricks och tumregler. :)

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (37)

Taggar