Spartacus
Likes
156
Antal inlägg
554
Följare
45
Medaljer
0
Om användaren
Tankar, noteringar och funderingar om aktier och investeringar.

RSS

RSS feed

Blogg

Keps på eller av?

Jag gillar Deere. Har gjort så en längre tid. För den som vill kan man läsa en del noteringar kring bolaget på min gamla bloggplatform, blogspot.com. Finns många inlägg som handlar om att Deeres försäljning sjunkit si eller så mycket. Ändå var jag under den perioden positiv och köpt/ökat.

Köper man ett bolag som minskar sin omsättning med 18% ett enskilt kvartal  med tillhörande kurspress så måste man ju ha en osund relation till gröna traktorer, eller?

Hur som helst. Nu har Deeres kurs i alla fall farit upp åt andra hållet. Fanns det någonting i rapporterna som på tidigt basis indikerade att så skulle hända? Nej. Det handlar inte om att kunna läsa rapporter bra eller gissa framtiden bättre. Det handlar om vilket tidsperspektiv man har och vilken strategi man använder sig av för att få avkastning. Rävar och järvar är båda rovdjur men de jagar inte på samma sätt. Finns heller ingen mening för en räv att se ned på en järv för dennes sätt att jaga och vice versa. Båda gör sin grej och föder sig på sitt sätt. Även om det finns viss likheter också. Ibland gynnar förutsättningarna järven, ibland gynnar den räven. Ibland gynnas båda.

Jag började inlägget med att säga att jag gillar Deere. Bolaget har gjort mycket rätt under stålbadet. Exempelvis har de återköpt en mängd aktier under tiden som aktiekursen varit pressad. Detta ger ju en extra fin effekt per aktie sett nu när resultaten förbättras. Min tidigare värdering av Deere har varit baserad på en långsiktig hållbar vinst, baserat på historiken. Om efterfrågan är på gång upp igen vad kan en nuvarande rimlig värdering vara?

Årsvinsten ligger på 6,68 usd/aktie. Försäljningen spås stiga under 2018, tillika vinsten. Försäljningen med ca 19% och vinsten med ca 21%. En del av försäljningsökningen hänförs till köpet av tyska Wirtgen som tillverkar vägbyggmaskiner. Wirtgen är ett globalt bolag med ca 8000 anställda. 3.100 miljoner usd i försäljning förväntas Wirtgen bidra med men det blir inte så mycket på sista raden p.g.a. lägre marginaler och förvärvskostnader. I alla fall inte under 2018.

Mycket upp eller ned på ett år är ingenting konstigt i Deeres bransch. Har sett ut så här förut också i tidigare cykler. Sett till de tre senaste nedgångarna i försäljning så sjönk försäljningen ca 20-25% från topparna till botten. Pratar då om den som var nu närmast, den efter finanskrisen och den runt millenium-skiftet. På resultatet slår det hårdare i nedgång. Resultatet kan också skjuta upp kraftigare i uppgång. Det är ju detta bolaget och Mr Market prognosticerar när Deere nu handlas på PE 23.

Har suttit ett tag och än en gång kollat igenom gamla årsredovisningar. Kikat på marginaler, försäljnings och vinsttillväxt men sedan kommit på mig själv med att göra det för komplicerat. Raderade excel-filen.

Deere har försäljningsmässigt växt ca 7% per år i genomsnitt de senaste 20 åren. Under samma period har det varit tre stycken ”cykler” om man ser till försäljningsutvecklingen. Sist jag värderade bolaget så tog jag, mellan tummen och pekfingret, 10 års vinsthistorik x 15. Gör det än en gång enkelt för mig, men med en skillnad. Jag prognosticerar vinsterna två år i framtiden samt 8 års vinsthistorik dividerat på 10 x 15.

Vad är min prognosticerad vinst då? Ja ca 20% vinstökning för 2018 (ca 8 usd/aktie) samt därefter ytterligare ca 10% vinstökning (ca 9 usd/aktie). Förhoppningsvis är det inte för mycket i överkant i alla fall. Högre vinster kan naturligtvis komma därefter, men likväl som jag ”ignorerat” de sunkigaste åren på detta vis så behöver jag ju inte inkludera vad som kan bli de nya toppvinsterna.

Voila! Ny värdering gjord och införd i bevakningslistan.

2/3 av mitt Deere innehav är redan sålt. Enligt principen köp i nedgång, sälj i uppgång – bitvis. Resterande 1/3 håller jag nog i ett tag till för även om värderingen är något ansträngd baserat på nuvarande nyckeltal så är den inte alls orimlig givet att bolaget upprepar samma försäljnings- och vinstutveckling som tidigare cykler.

Deere-kepsen behåller jag oavsett.

 

 

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Anno Nym (ej registrerad)

Gillar själv Deere men har endast följt aktien de senare åren då jag har svårt ta in det nya moderna sättet värdera bolag.

Senaste års-siffrorna enligt morningstar är ganska nära 2011  men aktiekursen är det dubbla vilket för äldre likt mig själv blir en för svår mattematik med tanke på skuldsättnig, free cashflow osv

Marknaden har alltid rätt bara gratulera de som gjort fina vinster och DE:s värdering ligger i linje med många andra bolag numera osså har vi ju cryptovaluta mm :)

Spartacus's picture
156
554
45
0
Spartacus

Modernt idag är att inte försöka värdera alls... ^^ Skämt å sido. Marknaden har ju prisat in en del vinstökningar redan. Ser ut som om de kommer ha rätt, men vi får se om vinsterna ökar så som beräknat. Sänkt skattesats i USA är väl inte fel för Deere heller.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (2)

Taggar