Spartacus
Likes
160
Antal inlägg
623
Följare
47
Medaljer
0
Om användaren
Tankar, noteringar och funderingar om aktier och investeringar.

RSS

RSS feed

Blogg

Kinnevik Q3 2016

Kinnevik redovisar ett substansvärde på 271 kr. 92% av det utgörs av näthandel och telecom. Det är nästan exakt lika mycket i substansvärde som för två år sedan. Verkar som det inte varit mycket värdeskapande där då, eller?

Ska sanningen fram så är jag dock inte så intresserad av vad det s.k. substansvärdet är i Kinnevik. Det kan vara väldigt mycket"luft" i de siffrorna. Jag har skrivit om det förut, men skriver igen. En gång i tiden köpte jag Kinnevik för att man fick en hel del stabila verksamheter för en rimlig peng sedan var alla de där online-satsningarna med på gratis. Den tiden är ju nu efter Kinneviks transformering över sedan länge.

Idag håller jag kvar de aktier jag har kvar eftersom Kinnevik fungerar som en "korg" av tillväxtsmöjligheter. Jag har jättesvårt att värdera bolag som t.ex. Zalando, MTG m.m.men istället för att jag ska leta runt efter exotiska bolag med tillväxtsambitioner - gå på en och annan mina och få bra utväxling på andra - så kan man hålla en "korg" av sådana möjligheter via Kinnevik. Därför håller jag kvar mina resterande Kinnevik-aktier. Jag har ingen anledning att vara missnöjd med mitt ägande över åren, men jag har ingen anledning att köpa fler aktier heller. Kanske inte är helt rationellt.

Samtidigt. Det här med tillväxtsbranscher är en "sport" som det är svårt att sia om. Minns ni hur hett jordbruksmark var i österled för några år sedan? Stendött nu. Men vem tänkte då på ryska radannonser på nätet? Det ena har det plöjts ned pengar i till ingen nytta. Det andra har Kinnevik lyckats göra god vinst av.

Risken är ju faktiskt att om jag hade fått välja för några år sedan valt att satsa på jordburksmarken och inget på radannonserna. Vad hade det blivit för avkastning av det då? Hade jag varit klassad dum om jag gjort det ena och smart om jag gjort det andra, eller är det här med investeringar mer komplicerat än så?

Nu är jag förhoppningsvis varken klassad smart eller dum för båda kan innebära en belastning, men förstå mig rätt. Ibland kan faktiskt det smartaste vara att inte försöka vara så smart själv.

När det gäller Kinnevik så är jag skenhelig och tänker att ja, ja det blir nog bra. Jag har inte haft anledning att tro någonting annat heller för utdelningarna har stadigt trillat in, stigande sådana också.

Vad är din syn på Kinnevik?

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
GustavS (ej registrerad)

Glömde du att 18 kr per aktie skiftades ut via ett inlösenförfarande tidigare i år?

Spartacus's picture
160
623
47
0
Spartacus

@GustavS - Inlösen skrev jag om då det begav sig.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (37)

Taggar