Spartacus
Likes
156
Antal inlägg
589
Följare
45
Medaljer
0
Om användaren
Tankar, noteringar och funderingar om aktier och investeringar.

RSS

RSS feed

Blogg

Lendify i jämförelse med Kameo och ToBorrow

Kameo och ToBorrow sysslar med P2P företagslån. Lendify med P2P personlån.

I ett tidigare inlägg kikade jag runt lite på bedömd risk för betalningsinställelse samt erhållen ränta vad det gällde P2P lån via Kameo och ToBorrow Tänkte jag skulle fortsätta jämförelsen här fast med fokus på Lendify. Alla tre aktörerna använder sig mig veterligen bl.a. av UC för bedömning av kreditrisk.

UC använder fem riskklasser, 5-1, eller även benämda A-E. Kreditbetyget indikerar hur stor risk det finns för betalningsinställelse.

Enligt uppgift från Kameo så ska vid betalningsinställelse ca 70% av eventuella panter och borgen i ett företagslån kunna drivas in, så statistiskt sett, förlorar man 30%.

Lendify uppger vid personlån att man statistiskt sett vid en kravprocess förlorar 40% .

Jag lämnar dessa siffror därhän och ämnar istället anta att man riskerar att inte få något tillbaka vid en betalningsinställelse alternativt att indrivningsavgifter och ”oppertunity costs” äter upp allt för småspararen. Går dock använda Lendifys FGF på 40% för att räkna baklänges för att få den ursprungliga risken för betalningsinställelse.

Nedan UC:s riskklassificering (för lån enligt Kameo som sysslar med företagslån) i kombination med bedömd risk för betalningsinställelse.

A. mindre än 0,24 %

B. 0,25 % - 0,74 %

C 0,75 % - 3 %

D. 3 % - 8 %

E. mer än 8 %

 

Nedan bedömd risk för betalningsinställelse (beräknad via Lendify som sysslar med personlån)

A. 0,15 %

B. 0,48 %

C. 0,9 %

D. 1,68 %

E. 3,7 %

F. 9,95 %

 

 

Ett lån via t.ex. Kameo med klassificering C löper alltså 0,75-3% risk för betalningsinställelse Ett personlån via Lendify med klassificeringen C löper 0,9 % risk för betalningsinställelse.

I detta inlägget finns uppgifter om faktiskt erhållna historiska räntor för P2P investerare via Kameo och ToBorrow.

För Lendifys del har jag fått ta stickprov via deras Andrahandsmarknad och beräkna ett medel för de olika kreditbetyg vad en P2P investare får i ränta.

Följande siffror blev det då. De verkliga medelsiffrorna kan naturligtvis avvika något men jag tror det är någorlunda representativt.

A. 1,77 %

B. 3,18 %

C. 3,72 %

D. 5,12 %

E. 7,3 %

F. 9,04 %

 

Stämmer de stickproven någorlunda och håller man sig till kreditbetygen A-E med en maximal risk på 3,7 % för en betalningsinställelse så erhålls en ränteinkomst på i genomsnitt 4,22 %.

Den siffran stämmer ganska väl med utländska P2P siffror som jag sett då risken för betalningsinställelse och räntan på ett lån ofta är samma eller närliggande procentsats.

100.000 kr investerade hos Lendify (utan några eventuella kreditförluster medräknade) blir då 2.954 kr i ränteinkomst efter skatt.

I detta inlägg så görs en liknande jämförelse med då med företagslån (som i regel bär lite större risk) och Kameo och ToBorrow som utgångspunkt och i lån med kreditbetygen A-C (för att hamna på ungefär samma risknivå som räkneexemplet ovan). Då gav 100.000 kr investerade en ränteinkomst på 5.600 kr efter skatt. Kontra 6.233 kr i utdelningar efter skatt från samma summa placerad i aktier (till aktuellt pris) i våra fyra storbanker.

En tanke man bör ha med sig är att jag misstänker att bedömningen av risker i just företagslånen (via Kameo och ToBorrow) är aningen för låga. Detta eftersom risken för betalningsinställelse och räntan man får avviker från varandra och så brukar mönstret inte vara.

Mina P2P inlägg går inte ut på att premiera eller skriva ned någon P2P tjänst. Jag vill bara nyansera bilden av P2P med lite egna räkneexempel, dess risker och förtjänster, då jag får känslan att det läggs väldigt mycket på marknadsföring.

Personligen anser jag att man mycket väl kan diversifiera sina kapitalplaceringar på de tillgångar man nu själv finner sig bekväm med. Bara man har koll på vad man kan förvänta sig vad det gäller risk och avkastning.

Har du andra avkastningsiffror att presentera per riskklass för P2P lån så får du gärna kommentera nedan.

Taggar (blogg): 
Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (20)

Taggar