Spartacus
Likes
160
Antal inlägg
623
Följare
47
Medaljer
0
Om användaren
Tankar, noteringar och funderingar om aktier och investeringar.

RSS

RSS feed

Blogg

Mindre transparens eftersträvas

Jag har noterat en utveckling. Inte minst bland aktieintresserade. Det är mycket oftare nu man får höra talas om (samt läsa om) hur den och den agerat till den och den kursen i det eller det bolaget. Både "on-line" som "IRL". Det finns t.o.m. banker som uppmuntrar denna form av insyn. Funktioner som gör att man i realtid kan följa hur andra agerar.

 

Jag förstår tjusningen med det och jag själv heller inte sen med att försöka lära mig från andra. Dock kan jag tycka att vi nu börjat närma oss en nivå på det då det inte längre handlar om att dra inspiration och få ideer utan det mer eller mindre uppmuntrar till s.k. Följa John.

 

Sedan tidigare har jag försökt att inte skriva för mycket i realtid när t.ex. köp eller försäljningar gjorts eller i vad. Inte för att jag tror att mitt agerande på något vis påverkar någonting, men för att jag vill inte uppmuntra någon till att leka Följa John. Istället har jag gjort någon notering i efterhand eller kvartalssammanställning.

 

Utvecklingen i stort har dock gått i motsatt riktning, med mer och mer transparens mellan alla. I näst intill realtid.

 

Om utvecklingen då gått åt ena hållet så väljer jag nu att försöka gå åt andra. Jag kommer försöka dra ned på transparensen än mer. Om möjligt skulle jag vilja få bloggen mer att handla om branscher, övergripande investeringsdiskussioner och noteringar kring olika bolag och mindre om vad som köps när.

 

I alla fall för mig är det mer givande att få respons på dylika tankar/inlägg. Förhoppningsvis finns det ett värde av det även från läsar-håll.

 

Följa portföljer i realtid kan man ju också göra på annat håll. Hur man än vänder och vrider på det så har ju de flesta haft en väldigt god avkastning de senaste 7 åren. Det har ju i princip bara gått uppåt. Inte minst nu sista tiden. Att jag klarat mig hyfsat under denna period säger m.a.o. inget annat än att det varit förnuftigt att spara undan en del pengar (och investera dem) under den här tidsperioden. Det är dock något som är allmängiltigt i alla tider.

 

Så om det går läsa mer om köp och sälj på andra ställen så eftersträvar jag att det blir mindre av sådant här, på gott och ont.

 

Hur tänker du kring denna utveckling i stort och möjligheten att följa andra?

Taggar (forum): 
Taggar (blogg): 
Investerarfysikern's picture
748
1375
139
0
Investerarfysikern

Intressanta tankegångar. Också funderat på detta. Mina senaste köp har jag skrivit ihop något i efterhand som jag publicerat, kanske en månad efter köp. Samma med sälj, vill inte gärna säga om jag säljer något förrän i efterhand. Nu redovisar jag portföljen här på TradeVenue, men då det inte finns utländska aktier är inte det hela portföljen och får se om jag kommer att uppdatera samtidigt som jag utför mina inköp. Däremot tycker jag att det är intressant att ta del av andras analyser och innehav. Att veta när någon köper och säljer något är inte så intressant, men snarare är det intressant att veta hur mycket en tror på ett företag genom att se hur stor position man har.

Spartacus's picture
160
623
47
0
Spartacus

Ja, detta är en utveckling jag tycker har kommit smygande och det är inte helt av godo.  Jag uppskattar också framförallt andras analyser av bolag eller branscher. Dock så är det inte allt för sällan som samma bolag nämns på många olika håll ungefär samtidigt. Om det är för att det just då är ett speciellt bra köp eller om påverkan av varandra är så pass stor är svårt att säga, men det går ju inte utesluta det sistnämnda. Ju positivare någon är till något ju hårdare måste man anstränga sig för att hitta svagheter eftersom andras positivsm grumlar det egna omdömet.

zlaskarn's picture
239
360
24
1
zlaskarn

Jag är lite kluven men ser inget direkt problem med det. Men om en person får väldigt många följa johns så kan den personen kanske få lite väl stark inverkan på marknaden...

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (37)

Taggar