Spartacus
Likes
161
Antal inlägg
630
Följare
47
Medaljer
0
Om användaren
Tankar, noteringar och funderingar om aktier och investeringar.

RSS

RSS feed

Blogg

Mintos och högrisklån att investera i på 20 %

När jag tidigare skrivit att det finns en mängd olika lån att investera i på Mintos så menar jag verkligen det. Själv så provar jag först och främst en SEK-låneportfölj för att utvärdera hur tjänsten fungerar. Jag kommer hålla er uppdaterade kring hur det förflyter. För de mer äventyrliga så finns det dock t.ex. korta konsumentkrediter i Kazakstan som ställts ut i kazastanska valutan tenge för 20 % årlig ränta!

Jag vet inte om det går att få mer äventyr än så? Får ju aktieinnehav i indonesiska cementtillverkare att se hemtamt ut....

Insättningar till Mintos fungerar enligt min erfarenhet bra. Vill man sätta in SEK så gör man det via bankgiro till ett SEB-konto. EUR fungerar också via SEPA-betalning.

 

 

Totalt finns det 10 olika valutor som man kan sätta in, alternativt växla till sig på plattformen. Euro, korony, zloty, danska kronor, lari, leu, pund, svenska kronor, rubel och tenge.

Växling på plattformen medför en växlingskostnad som inbakas i transaktionen.

 

 

Är man äventyrligt lagd så kan man alltså växla till sig kazakstanska tenge och investera i dessa 20 % lån. När jag kikade senast fanns det ett 40-tal uppe, men antal samt räntesatser kan naturligtvis variera över tid.

 

 

De finns de med återköpsgaranti eller s.k. buyback guarantee. Det innebär att lånebolaget lovar att köpa tillbaka fordran om låntagaren inte betalat efter 60 dagar efter sista betaldatum. Det ska skydda investeraren från kapitalförlust samtidigt som lånebolaget blir de som får håva in straffavgifter m.m. Märk väl att denna garanti är ju bara så bra som utställaren är solvent. Finns inga garantier för att lånebolaget inte kan gå i konkurs och därmed inte kan stå för sina åtaganden.

Dessa 20 % lån i Kazakstan är ingenting som jag personligen tänker investera i så någon mer uppföljning kring dem kommer jag inte kunna erbjuda. Däremot kan jag bjuda på en affiliate-länk som ger nya investerare 1 % tillbaka på de belopp som man investerar de första 90 dagarna på Mintos. Oavsett lånetyp. Detta får man om man som ny registerar sig via denna länken. Om man nu känner att man vill starta ett konto, ta en titt och eventuellt prova.

Som sagt. Jag får mer än nog spänning av att testa investera i svenska SEK-lån där jag hittills fokuserat på lån med ca  13 % i ränta. Det finns ju inga egentliga garantier som det är med det ändå. Kazakstan? Det får vänta.

Vill man kika på ytterligare en internationell P2P aktör så kan man prova Viainvest. ViaInvest erbjuder korta konsumentlån i EUR i några euro-länder. Om du vill prova ViaInvest kan du registrera dig här.

 

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
V (ej registrerad)

Hej! 

Jag har nyss blivit medlem på Mintos och investerat en första summa. Du skriver i texten ovan att insättning i EUR går via SEPA-betalning - är det det billigaste sättet att börja handla i EUR? Det jag gjort nu är att växla via Mintos plattform men jag funderar på om det finns billigare alternativ, har du koll på detta? 

Spartacus's picture
161
630
47
0
Spartacus

Bra fråga. Det verkar vara en minimal skillnad mig veterligen och Mintos växlingskurser verkar vara konkurrenskraftiga. Växla 100 SEK till EUR på Mintos idag och du får 9,84 EUR. SEBs (som exempelbank) avista-kurs för EUR är idag 9,85. Enligt min erfarenhet går det lite snabbare med insättning till bg-konto i SEK än SEPA-betalning i EUR. Vill du spara valutatransaktionsavgifter i deklarationssyfte kan det kanske vara smidigare att göra det via SEPA-betalningar så uppgifterna och valutakurs sparas på ditt bankkontoutdrag. Jag betalar inte någon avgift för SEPA-betalningar men det kan variera från person, företag och bank.

Spartacus's picture
161
630
47
0
Spartacus

* Avistakursen är inte 9,85. Jag menar naturligtvis att man får 9,85 EUR...

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (39)

Taggar