Spartacus
Likes
161
Antal inlägg
624
Följare
47
Medaljer
0
Om användaren
Tankar, noteringar och funderingar om aktier och investeringar.

RSS

RSS feed

Blogg

När man själv går bort

Ibland kan de vara bra att tänka lite kring sin egen bortgång. Inte ögonblicket i sig utan hur det ska bli efteråt.

Närståendes bortgång och dess efterspel brukar ju auktualisera frågan.  Kan man medan man själv lever tänka på saker som underlättar för de efterlevande?

Sorgen i sig kräver naturligtvis sin tid men det finns en del praktiska saker som man inte nödvändigtvis måste lämna i knäna hos efterlevande som redan känner sig i en utsatt situation och i obalans.

Det första många tänker på är säkert ett testamente.

I ett testamente kan man påverka hur tillgångar ska fördelas. Ett tydlig testamente kan underlätta, medan ett otydligt kan tvärtemot skapa konflikter och schismer. Man behöver inget testamente, för det finns en laga ordning att följa också utan det, men om man vill uppföra ett testamente så behöver det vara skriftligt, undertecknat samt bevittnat av två ojäviga vittnen. Man har rätt att ändra sitt testamente när man vill. Det är det senast upprättade testamentet som gäller.

Livförsäkringar kan man diskutera om man behöver eller ej.

En livförsäkring betalar ut en summa pengar vid dödsfall. I mitt tycke är en livförsäkring oftast viktigare ju yngre familj och ju yngre barn man har medan den minskar i "värde" ju äldre man blir och ju mer självständiga och självförsörjande ens barn blir. Viktigast är att täcka upp om man har en ung familj med yngre barn som är beroende av ens pengar för sin försörjning. Om barnen börjar bli utflygna, ens gemål tjänar pengar tillräckligt för att kunna försörja sig själv så blir ju en livförsäkring mest bara en extra "lyx".

Donera eller inte donera organ?

Organ och vävnader från en död männsika kan användas för att rädda andra människor. Huruvida man ställer sig positiv eller negativ till donation av organ är troligen olika, men om man kan tänka sig detta så kan man faktiskt registrera sig redan nu via Donationsregistret.

Önskningar inför begravningen kan underlätta för efterlevande. Dels blir det ett sätt att bearbeta sorgen för att man kan hjälpa till att utföra den avlidnes önskningar. Dels så kan det skapa mindre konflikter då "allt" inte behöver diskuteras utan det finns önskingar dokumenterade någonstans. Det kan handla om musikval, minnesord, gravsten, kista o.s.v. Detaljer som ändå måste fattas beslut om.

Tillgängliga lösenord för t.ex. digitala tjänster. All kvarlåtenskap finns i dagens samhälle inte längre i fysiskt format. En del ligger som troligen i t.ex. serverhallarna i Luleå . Det kan underlätta för anhöriga att ha möjligheten att på ett enkelt sätt avsluta Twitter, Facebook, Instagram konton m.m. så att det inte blir en jobbig process kring det också.

Slutligen en sista sak. Såvitt jag vet så finns det två saker som toppar bland de som närmar sig sluttampen av sitt leverna ibland önskar de gjort mer medan de kunde. Det är resor och spenderat tid med sina barn. Har du möjlighet att skapa reseupplevelser tillsammans med dina barn så är det då troligen mycket väl spenderad tid.

Har du någonting du skulle vilja lägga till man själv skulle kunna tänka på innan sitt frånfälle?

 

 

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Atlas Investo (ej registrerad)

Hej Spartacus!

Jag har skrivit ett brev till mina barn som jag kallar "Min gåva". I brevet berättar jag bland annat om olika visdomsord, motiverande budskap, och om saker och människor som inspirerat mig genom livet. Ett brev som de kan gå tillbaka och läsa och förhoppningsvis själva inspireras av genom sin resa i livet. Brevet kommer finnas där som ett substitut och mentor om i fall jag inte själv hinner berätta om allt som står där innan jag reser vidare.

Exempel på innehåll i brevet är:

- personer har inspirerat mig mest! 
- filmer jag älskat se och som berört mig!
- litteratur som lärt mig om personlig utveckling och ekonomisk intelligens!
- musik som gett mig livskraft!
- platser som jag drömt om att resa till!
- vad ni betytt för mig!
- vad er mamma betytt för mig!
- vägen till framgång och lycka!

Det här är ett dokument som jag hela tiden uppdaterar. Och varje gång jag läser och skriver i dokumentet inser jag hur lyckligt lottad jag är. Som har någon att skriva till. Någon som ger mitt liv mening och ett självklart syfte. Brevet lär mig också att ännu mer uppskatta både livet och de människor som är viktiga för mig. Så att skriva ett sådant brev kanske kan vara ett tips för den som vill.

Med vänlig hälsning,

Atlas Investo

Anonymous's picture
PG (ej registrerad)

Ann Heberlein skrev i Sydsvenskan förra året en intressant krönika angående döden, upplevelser, bucket list etc:

http://www.sydsvenskan.se/2015-08-23/infor-doden-angrar-fa-att-de-inte-s...

Sparo's picture
35
48
3
0
Sparo

Här var det klackarna i taket :-). Jag skrev själv en dödstext förra veckan med en annan aspekt på dödförberedelser, arvsskatt: https://sparosverige.blogspot.se/2016/10/forberedd-pa-arvsskatten.html

Med viss reservation för att jag överreagerar i egenskap av domedagsprofet, konspirationsteoretiker och allmänt skeptisk mot politiker. 

Humankapitalisten's picture
5
10
2
0
Humankapitalisten

Jag gillar tanken på att vara förberedd, det ger ett lugn. Bra att du lyfter upp ämnet Spartacus!  Jag gillar också Atlas Investos upplägg utöver det praktiska. Jag känner att jag själv att något liknande från mina föräldrar hade varit ovärderligt den dagen då bortgången tyvärr är ett faktum.

Jag själv har diskuterat punkterna du tar upp flyktigt med nära och kära men skulle helt klart vara en god idé att göra en mer konkret sammanställning.

Sist men inte minst önskar jag att alla som kan tänka sig att donera organ väljer att registrera sig, en fantastisk sista god gärning!

//Humankapitalisten

Spartacus's picture
161
625
47
0
Spartacus

@Atlas Investo - Tack för tipset! Det är ju ett dokument som går "both ways" också förstår jag. Dels är det för de efterlevandes skull men också för sin egen.

Spartacus's picture
161
625
47
0
Spartacus

@PG, Sparo - Tack för länkarna. Mycket tänkvärt där. :)

Anonymous's picture
Aktiemamma (ej registrerad)

Atlas Investor. Vilken bra idé! Jag förlorade min pappa i unga år och ett liknande brev hade varit en fantastisk gåva. Hoppas du kan ge allt Irl det är ju ändå bäst...

Spartacus's picture
161
625
47
0
Spartacus

@Humankapitalisten - Tack!

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (38)

Taggar