Spartacus
Likes
162
Antal inlägg
645
Följare
47
Medaljer
0
Om användaren
Tankar, noteringar och funderingar om aktier och investeringar.

RSS

RSS feed

Blogg

Nolatos Årsredovisning 2017

Nolatos årsredovisning för 2017 damp ned i brevlådan igår och den satt jag och läste till morgonkaffet idag. Trevlig läsning. Vad annat kan man säga när VD ordets rubrik är  ”Rekordår för  Nolato”.

Alla affärsområden har uppvisat  bra tillväxt och förväntningarna på 2018 är att det ska fortsätta. Inte minst för Industrial Solutions som har mycket arbeten för fordonsindustrin. Låter väl hoppfullt? Nu har nuvarande VD:n Christer Wahlqvist bara varit VD sedan 2016 så jag har svårt att bedömma hur pass duktig han är på framtidsprofetior. Antagligen är han lika duktig som oss andra dödliga icke-börs VD:ar.

Själv har jag ”suttit” med Nolato sedan 2012 och det har hela tiden varit välskött och gått åt rätt håll. Hade alla ens investeringar varit lika bra så hade man nog haft sitt på det torra många gånger om. Sånt händer dock inte. Ja undantagsvis på Twitter då kanske. Har själv ofta några sänken med i portföljen som balanserar upp det hela.

Den resa aktien skulle ha 2017 kunde jag inte förutspå 2012.  Senast Nolato gjorde en sådan kursresa var runt 1999-2000.

 

 

När jag säger välskött och går åt rätt håll så menar jag inte att kursen går sakta tickandes uppåt för att sedan bryta ut uppåt i en topp då och då (som charten visar). Ej heller att då försöka pricka in då kursen ska börja gå uppåt. Nej då illustrerar nog utdelningarna mer hur verksamheten tuffar på och hur jag tänker.

 

 

Pricka in investeringar efter kursrörelser är TA och kan användas för att ta både köp och sälj beslut, men det kräver ocskå sin form av bevakning och intresse för bolag/aktier.  Köpa bra bolag till rimlig värdering och låta tiden göra sitt kräver sitt samt så kräver turn arounds och eventuella värdefällor sitt. Det jag vill säga är att man behöver vara klar med vad man baserar sina köp och säljbeslut på. I olika tider kommer olika strategier vara både olika lyckosamma som olika ”trendiga”.

Det jag också vill säga är att jag hade noll koll på Nolato-aktiens tekniska utveckling  2012. Dock verkade bolaget välskött och det såg ganska billigt ut med EV/EBIT ca 6 och en rörelsemarginal på ca 7,5 %.

Nu är bolaget fortsatt välskött och värderingen är EV/EBIT ca 22. Man har i denna högkonjunktur lyckats pressa upp rörelsemarginalen till ca 11 %.  Tycker att Nolatos utveckling visar ganska bra att värderingar och börssentiment svänger bra mycket mer än bolagens verksamhet själva.

Åsikter om Nolato?

 

Bildkällor: Börsdata.se

 

Taggar (blogg): 
Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (49)

Taggar