Spartacus
Likes
162
Antal inlägg
645
Följare
47
Medaljer
0
Om användaren
Tankar, noteringar och funderingar om aktier och investeringar.

RSS

RSS feed

Blogg

Pressade räntor inom P2P företagslån?

För ett tag sedan gjorde jag en jämförelse mellan några olika P2P-plattformar. Bland annat vad genomsnittsräntan var under 2017. Nu går detta kvartal mot sitt slut och det ser inte ut som att fler lån kommer tecknas innan kvartalets utgång på de två portalerna som hanterar just företagslån, Kameo och ToBorrow. Så jag har kikat på hur räntorna ligger på företags- och fastighetslån tecknade under Q1 2018.

Lendify exkluderas denna gång i jämförelsen. Lendify hanterar lån till privatpersoner så det är en annan riskkategori än vad företagslån är.

Börjar vi med Kameo så låg den genomsnittliga räntan under 2017 på lån i SEK på 9,71 %.

Under Q1 2018 hamnade genomsnittet på 9,67 %.

Den genomsnittliga löptiden låg på 14,5 månader.

 

Tittar vi ToBorrow så var den genomsnittliga räntan under 2017 7,61 %.

Under Q1 2018 landade det på 6,85 %.

Den genomsnittliga löptiden låg på 24 månader.

 

Kanske inte den mest vetenskapliga mätningen, men det ser m.a.o. ut som räntorna sjunkit lite.

I fallet ToBorrow så innebär 6,85 % i ränta en inkomst om 4,8 % efter skatt. Sätt det i relation till att om man äger de fyra storbankerna så är den genomsnittliga direktavkastningen 7,18 % och dessa kan hållas i en ISK där man i stort slipper kapitalbeskattning.

Visserligen kan bankaktier både sjunka som stiga i värde, men fordringar kan egentligen bara sjunka (eventuella kreditförluster).

Så till skillnad från övriga världen där högre räntor förväntas så ter sig räntan sjunka inom P2P. Detta är ju bra för svenska småföretag som letar billig finansiering, men sämre för investerare som söker avkastning.

 

Vill man ha högre avkastning genom att låna ut till företag så måste man söka sig utomlands. En plattform som t.ex. Mintos erbjuder företagslån, men inte i SEK (ännu i alla fall).

Där varierar räntan på företagslån beroende på land och valuta. Exempel (före skatt) följer nedan:

EUR 7 % - 15,6 %.

GBP 10 %

PLN 11,5 %

GEL 17,5 %

Här exponerar du dig dock inte bara mot kreditrisk utan också valutarisk då valutorna kan sjunka eller stiga i pris. En sidonotis är visserligen att det finns en andrahandsmarknad på Mintos, så man kan köpa/sälja fordringar till premium eller rabatt vilket kan påverka avkastningen också.

 

Nu finns det fler P2P aktörer i Sverige.

Savelend är en som så vitt jag vet fokuserar på snabblån till privatpersoner.

Brocc (tidigare Sparlån) fokuserar så vitt jag vet på personlån till privatpersoner.

De är m.a.o. inte riktigt jämförbara med företagslångivning.

Vill man testa och kika runt på Mintos kan man registera sig via denna affiliate-länken. Utifall man vill testa investera i lån, så får man i så fall lite bonus på medel man investerat under de första 90-dagarna.

En annan utländsk plattform som erbjuder företagslån i EUR  är Viventor. Dock har jag inget bonus-erbjudande att komma med där. Men det går ju kika på både Viventor och Mintos och göra en egen bedömning vilket plattform man gillar bäst om man är intresserad av det.

Kameo erbjuder även fastighets- och företagslån i NOK.

När du utvärderar P2P tjänster kontra aktier tänk dock på risken och din egen risktålighet. Vad som passar någons portfölj kanske inte passar i en annans. Som sagt. Bankaktier är också alltid ett alternativ om man kan stå ut med akteimarknadens volalitet. Söker man ett regelbundet kassaflöde finns även en korg preferensaktier. Eller varför inte en korg med investmentbolag och helt sonika ta del av utdelningar? Ja varianterna som står tillbuds är många. Är man intresserad av just en investmentbolagskorg kan jag tipsa om mitt nyhetsbrev som oftast har det temat. Du kan registrera dig här: Nyhetsbrevet. Jag hoppas jag får se dig som prenumerant, om du inte redan är det.

 

Anonymous's picture
P (ej registrerad)

Savelend diversifierar sig bort från konsumentlån genom företagslån samt fakturor. Mycket bra. 

Spartacus's picture
162
646
47
0
Spartacus

@P - Tack för tips. Kanske får kika närmre på Savelend också då framöver.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (49)

Taggar