Spartacus
Likes
162
Antal inlägg
645
Följare
47
Medaljer
0
Om användaren
Tankar, noteringar och funderingar om aktier och investeringar.

RSS

RSS feed

Blogg

Risker med utländska P2P-lån

I peer to peer lånens förlovade tid så kan det kanske vara dags att ta en titt på utländska peer to peer lån. Per to peer lån är när man lånar eller lånar ut till andra personer (ibland inkluderas även företagslån). Det sker ofta via en förmedlingstjänst i form av en digital plattform. Det finns i Sverige flera sådana förmedlingstjänster och vänder vi blickarna mot utlandet så vimlar det praktiskt taget av dem. Äldre förmedlingstjänster från brittiska öarna till nystartade från baltstaterna. 

Principen är ganska enkel som investerare. Har du sparkapital att undvara så kan du starta ett konto hos någon aktör och börja låna ut det.

Som förmedlare av peer to peer lån så kan det fungera på två sätt. Man kan vara själva utlåningstjänsten som ”säljer” sina lån vidare till investerare eller så är man en förmedlare och marknadsplats mellan investerare och olika utlåningsföretag som ”säljer” sina lån till investerare. Ungefär som ett fintech Amazon.

Aktörerna brukar finansiera sina utlånade pengar genom att ha tagit egna lån. Exempelvis obligationer med, säg, 10% ränta. Får de sedan 20% ränta på sina SMS-lån så blir det en förtjänst. Fördelen för dessa aktörer att använda sig av peer to peer investerare är att de kan ta dessa ”lån” till P2P-investerare i samma utsträckning som de utökar sin lånestock. På så sätt måste de inte låna i förväg utan kan refinansiera sig och bara betala ränta på redan utlånade pengar. Garanterat räntenetto med andra ord.

Så, vad finns det för problem och risker med P2P-lån och investeringar via utländska aktörer?

Ränteintäkter ska beskattas som vanligt med 30% om du är skattskyldig i Sverige (vilket de flesta är). Dessa aktörer skickar inget i förväg till Skatteverket utan det är bara att kavla upp ärmarna och göra grovjobbet själv.

Valutarisk. Investerar du via lån i utländsk valuta, må det vara euro, ryska rubler eller georgiska lari bär du valutarisk.

Som utlånare kan man ibland ha återköpsgaranti. Det ska innebära att man får pengarna tillbaka om den enskilde låntagaren inte kan betala. Detta gäller ju dock naturligtvis bara om aktören som ”garanterar” detta är solvent. Vilket inte kan garanteras.

Seriositeten hos förmedlingstjänsten måste bedömas. Det är trots allt där du sätter in pengarna. Enkelt att sätta in, ja. Hur fort går det att få ut dem igen?

Med det sagt så är P2P-lån ett växande fenomen och på marknader som är större än den svenska så erbjuds också bättre räntor än här i Sverige för P2P-låneinvesterare. Det kan vara kul att leka bank, men tänk bara över riskerna innan samt hur mycket du är villig att riskera.

Är du sugen på att testa en utländsk P2P aktör och investera i lån så finns exempelvis Mintos. De erbjuder både att kunna göra insättningar i SEK samt göra investeringar i SEK. Dessutom kan man sprida risken genom att låna ut via flera olika lånebolag då Mintos fungerar som en marknadsplats för olika lånebolag.

Jag har skrivit en del om Mintos här på bloggen.

Vill man testa så har man möjligheten att få 1 % bonus på alla investeringar man gör de första 90 dagarna genom att registrera sig hos Mintos här via denna affiliate länk.

Även ViaInvest erbjuder korta konsumentlån. I EUR i några euro-länder. Om du vill prova ViaInvest kan du registrera dig här.

Högst potentiell avkastning på utländska företagslån (15 % med återköpsgaranti på förfallna lån) erbjuder så vitt jag vet Grupeer. Om du vill prova Grupeer kan du registrera dig här.

Taggar (blogg): 
Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (49)

Taggar