Spartacus
Likes
160
Antal inlägg
623
Följare
47
Medaljer
0
Om användaren
Tankar, noteringar och funderingar om aktier och investeringar.

RSS

RSS feed

Blogg

Sharpe-kvot, Standardavvikelse och Shareville

Shareville är en social plattform där man som kund hos Nordnet kan följa och visa portföljer.

I konceptet ingår ett rating system baserat på riskjusterad avkastning i form av s.k. Sharpe-kvot. Man kan erhålla 0, 1, 2 eller 3 stjärnor.

Sharp-kvot har sina rötter i modern portföljteori och dess upphovsman är William F. Sharpe. Man mäter avkastning i relation till antagen riskfri ränta (osäker på vilken nivå man använder på Nordnet) i förhållande till risken.

Avkastningen är väl inte så mycket att orda om, riskfri ränta kan man debattera nivån på men är väl förmodligen lika för alla i Nordnets kalkyler, men hur man definierar risk är kärnan i rating-systemet.

Risk enligt Sharp-kvoten är nämligen standardavvikelsen på en aktie. Det vill säga hur mycket det rör sig upp och ner. Det är inte hur balansräkningen ser ut eller huruvida affärsmodellen är beprövad eller ej. Det är aktiekursrörelserna som definierar "risken".

I princip kan risken enligt detta system vara större i ett välordnat och välkapitaliserat bolag än i en liten amerikansk uppstickar REIT med lövtunn balansräkning. 

Detta är naturligtvis ok om man själv anser att risk ska ses och mätas på detta sättet, men blir fel om man anser att riskmomenten i bolag ligger på en annan nivå än standardavvikelser i kursen.

Med det sagt så är Sharp-kvot ett inom branschen vanligt sätt att bedöma risk. Även fondbolag nyttjar det liksom sajter som Morningstar för att ranka fonder.

Taggar (blogg): 
Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (37)

Taggar