Spartacus
Likes
162
Antal inlägg
645
Följare
47
Medaljer
0
Om användaren
Tankar, noteringar och funderingar om aktier och investeringar.

RSS

RSS feed

Blogg

Skivstångsinvestering

Barbell investing (barbell = skivstång) är ett koncept som jag har för mig myntats av Nassim Nicholas Taleb. Investerare och författaren till  ikoniska investeringsböcker så som Fooled by Randomness och The Black Swan. I alla fall har han förespråkat det och tjänat pengar på det.

Det hela går egentligen ut på att förkasta ”lagom” och istället gå åt det extrema. Extrema mot båda hållen. Det är ingen ide att försöka vara ”lagom” investerad och navigera framåt med diverse avvägningar utan bäst riskjusterad avkastning får man om man satsar på det onormala. Det som är längst ifrån mitten, längst ifrån konsensus.

Rent bildligt så tänk dig en skivstång med vikter. De vikterna sitter ju inte jämnt fördelat eller i mitten. Nej de sitter ju i var sin ände på stången. Du ligger ju heller inte i bänkpressen och ”navigerar”dig sakta fram. Lite vänster, lite höger o.s.v. Nej. Du lägger på vikterna, sedan kör du.

 

 

Barbell investing/skivstångs investering är likadant. Du investerar i det extrema. Du har två potter. En med extremt säkra investeringar. Den andra med extremt riskfyllda, men potentiellt belönande, investeringar.

Ingen mellanmjölk med andra ord.

Det hela går applicera både på aktieplaceringar som ränteplaceringar.

Är det här en metodik som du använder dig av? Tankar om detta tillvägagångsätt?

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Investeraren_tw (ej registrerad)

Ja, något åt det hållet. Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

Anonymous's picture
Griphook Invest (ej registrerad)

Trevligt och fantasieggande inlägg!

Jag har tänkt i snarlika banor men inte lika extremt. Jag har tänkt att en dominans av trygga utdelningsaktier (yield) och andra aktier där man hoppas på bra utdelningstillväxt (growth) kryddas med små förhoppningsbolag och smöras av med breda indexnära ETFer. Om min fyrhövdade strategi ska översättas till barbellteorin så skulle jag bara satsa på små förhoppningsbolag och breda indexnära ETFer (dvs bara krydda och grädde). Kanske i proportionerna 50/50 så att inte skivstången blir obalanserad. Det vore onekligen spännande att investera på det sättet, men det skulle kräva ett stort engagemang att ligga tungt i osäkra småbolag, och jag tror att jag sover bättre med min nuvarande strategi där småföretagen bara utgör några procentenheter.

Trevlig tanke dock, att kombinera extremer för att få det bästa ur extremerna men även viss stabilitet.

MVH /GI

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (49)

Taggar