Spartacus
Likes
156
Antal inlägg
558
Följare
45
Medaljer
0
Om användaren
Tankar, noteringar och funderingar om aktier och investeringar.

RSS

RSS feed

Blogg

Svolder

Svolder är investmentbolaget som arbetar utifrån hypotesen att genom att investera i småbolag får man exponering mot bolag med högre tillväxtsmöjligheter och attraktivare värderingar än om man investerade i large-cap bolag. Man gör så genom stock-picking d.v.s plockar de ca 20 ”bästa” investeringsmöjligheterna man finner. Det är m.a.o. inte en indexnära småbolagsportfölj man eftersträvar utan man försöker hålla en mer koncentrerad portfölj.

För några år sedan var Svolder en högutdelare, men utdelningspolicyn har sedan ett tag tillbaka reviderats. Numera bibehålls mer av vinsterna i bolaget. Den senaste tiden har man lyckats riktigt, riktigt bra med värdeskapande då småbolag haft en exceptionell utveckling generellt sett. Förra verksamhetsåret lyckades man öka substansvärdet med mer än 50%.

Önskar man en aktiv förvaltning så kan småbolagsfonder vara relativt dyra. Svolder har de senaste tre åren haft kostnader motsvarande ca 1,5%. Detta placerar dem då i ett hyfsat kostnadsläge. I alla fall för den som söker en exponering småbolag och som också önskar en mer koncentrerad, aktiv, förvaltning. Man ska dock komma ihåg att det finns många småbolagsfonder som ligger på ca 1,5% men portföljerna brukar då vara mer diversifierade än Svolders. Vad man föredrar här (koncentrerad eller diversifierad) är olika.

Tittar vi på portföljen så innehåller den i skrivande stund 20 innehav. De varierar i storlek från ca 1% till 14% i exponering varav de största är Troax, Saab, Acando, Nolato, GARO, Klövern och Scandic Hotels.

Alla innehav är noterade vilket medför att det är lätt att replikera portföljen om man så vill. Svolder brukar handlas till rabatt. Det 10-åriga snittet är ca 10% rabatt. Den senaste tidens framgångar för bolaget verkar dock ha lett till att folk är beredda att betala premium (eller om det är allmän börshausse) då den nu handlas i nivå med substansen eller t.o.m. lite över. Jag pratar då om B-aktien. A-aktiens prissättning är i dessa tider något overkligt där man betalar över 60% premium. Bara det räcker som grund för ett eget inlägg.

Vad är din åsikt om Svolder, deras investeringsstrategi och/eller deras innehav?

Taggar (blogg): 
Aktiepappa's picture
51
79
9
0
Aktiepappa

Bra inlägg! Jag är själv barnsligt förtjust i Svolder! Skrev om dem i höstas:

http://aktiepappa.blogspot.se/2016/08/alskade-svolder-det-lilla.html?m=0

Spartacus's picture
156
559
45
0
Spartacus

@Aktiepappa - Tack och tack för länken! Vad tror/tycker du om Öresunds ägande i Svolder?

Aktiepappa's picture
51
79
9
0
Aktiepappa

Just det har jag faktiskt funderat över en hel del. Speciellt i kombination med att A-aktien gått som ett tåg på helt oförklarliga grunder. De dagar jag känt mig konspiratoriskt lagd har jag funderat i banor om att Öresund vill ta över och likvidera bolaget och få in fina bolag i sitt bolag istället. Det som  talar emot det scenariot är att Mats Qviberg numer brukar ha en betydligt högre affärsmoral än så i sina affärer. Då ligger Stockmans teori från 2015 lite närmre till hands:

http://cristofferstockman.blogspot.se/2015/01/ligger-det-en-fusion-mella...

För i ärlighetens namn så bör de ha någon form av baktanke. Annars köper väl inte ett investmentbolag aktier i ett annat investmentbolag? Även om de skiljer sig åt i storlek.

Spartacus's picture
156
559
45
0
Spartacus

@Aktiepappa - Ja ett samgående på sikt känns ju som en trolig hypotes. I alla fall verkar schakpjäserna vara uppställda för möjligheten, men sedan får vi väl se hur det hela utvecklar sig. :)

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (4)

Taggar