Spartacus
Likes
160
Antal inlägg
623
Följare
47
Medaljer
0
Om användaren
Tankar, noteringar och funderingar om aktier och investeringar.

RSS

RSS feed

Blogg

Testar Mintos P2P plattform

Efter att ha grävt runt i P2P världen ett tag så beslutade jag nyligen starta upp ett konto hos marknadsplatsen Mintos. Jag vill helt enkelt gräva lite djupare och testa hur denna typ av investering står sig mot andra. Du som vill är välkommen att följa mig på detta experiment.

Kanske är det bättre att låta eder bloggare göra eventuella dumheter och bespara dig egna bekymmer alternativt så blir du inspirerad att testa också.

Hur som helst. Jag har registrerat ett konto och testat både sätta in pengar samt föra tillbaka pengar till mitt bankkonto.

Mintos är ju en internationell aktör som erbjuder att kunna göra insättningar och investera i lån i SEK.

Insättningarna i SEK har varit problemfria.

Det görs som en betalning till ett bankgiro hos SEB.

 

 

Betalningsreferens är ens investerar-id som man fått hos Mintos. Pengarna har kommit in efter en arbetsdag.

Uttag första gången görs via att ta en kontakt via mail med Mintos. Även det gick snabbt och den uppgift man egentligen behövde framföra var IBAN för ens bankkonto samt så måste man ha skickat in en kopia/foto på id-handling. Därefter finns ens konto som valbart alternativ vid uttag. Så det är bara att klicka i belopp man vill ta ut och klicka på withdraw.

Med pengar på kontot så var det bara att kolla in tillgängliga lån. Det finns både en primary market som secondary market (andrahandsmarknad). Jag har ignorerat andrahandsmarknaden och gått på ”nya lån”. Dessutom så har jag siktet inställt på SEK-lån.

 

 

Det finns en mängd olika lån och då vi filtrerar fram SEK-lån så hamnar det på ca 150 st. Det handlar om personlån på ca 20.000 kr. Dessutom så har de s.k. återköpsgaranti.

 

 

Låneutgivaren lovar köpa tillbaka lån som inte betalas tillbaka inom 60 dagar efter sista betaldag. Detta gör så att man som investerare inte bör fastna i dåliga lån, men betyder ju också att låneutgivaren naturligtvis tar hand om indrivning, inkasserar höga straffavgifter et.c.

Efter att ha kikat runt på tillgängliga lån som går att investera i så är det bara att välja vilka och hur mycket man känner sig bekväm med att ”investera”.

 

 

Det går ganska snabbt och jag plockade in 29 st till att börja med. Återbetalningstiden blev lite olika men de flesta hamnade på nästan 2 år och jag valde lån där jag skulle få 13 % ränta. I nuläget är naturligtvis alla ”current” då några förseningar i betalningar inte kunnat hinnas med. Antalet lån kommer enligt plan öka framöver då månatliga återbetalningar gör att kassan fylls på och kan återinvesteras i nya lån.

 

 

Man kan sedan gå in på sina ”lån” för att se vad andra placerat. I vissa fall är det också möjligt att köpa andras andelar (om de lagt ut det på andrahandsmarknaden) om man vill öka exponeringen mot någon speciell låntagare. Alternativt sälja sin del på andrahandsmarknaden.

 

 

Som synes så är lägsta investeringsbara belopp 100 kr.

Så startar den här undersökningen. Jag har inte jättemånga insikter att erbjuda än, men är man nyfiken att själv testa så kan jag i alla fall erbjuda en affiliate-länk som ger dig 1 % i bonus på investeringar som görs de första 90 dagarna som ny användare. Man får ta del av den om man registrerar sig via någon av länkarna i inlägget.   

Det här P2P försöket kommer få löpa på ett tag. Jag kommer försöka ge en uppdatering då och då kring låneportföljen samt olika funktioner och möjligheter. Hoppas du finner det intressant. Inte minst som en jämförelse gentemot andra aktörer. Får se om jag kan hinna testa i några fler.

Sist men inte minst, om du ska prova P2P tjänster, tänk liksom då det gäller aktier på risken och din egen risktålighet.

Vill du kika på någon annan internationell aktör finns även ViaInvest. ViaInvest erbjuder korta konsumentlån i EUR i några euro-länder. Om du vill prova ViaInvest kan du registrera dig här.

 

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
P (ej registrerad)

Kört Mintos mer än ett år nu. Flyter på bra. Läser en del på http://p2pindependentforum.com/ där det emellanåt länkas till genomgång av låneutgivarna. Utifrån det skapas autoinvestregler. 

Testade ett par lån utan buyback, ett par av dessa defaultade. 4 st, lån till bostad, bil, företag samt faktura. Indrivningsprocesserna rullar på men tar tid. Kör endast buyback lån nu. Dock sprider jag över de flesta länder men balanserar med storlek på respektive autoinvestportfölj. 

Kör även bl a propertypartner, ablrate, collateral, moneything, viventor och housers. 

Mvh
P

Spartacus's picture
160
623
47
0
Spartacus

@P - Tack för att du delar dina erfarenheter och tips på fler aktörer. Tänkte jag ska utvidga mina vyer lite framöver också. Fler att jämföra. :)

Vilken är din favorit?

Spartacus's picture
160
623
47
0
Spartacus

"Som synes så är lägsta investeringsbara belopp 100 kr." - Är defacto lägre har jag upptäckt. På Andrahandsmarknaden kan man köpa lånefordringar som kostar mindre än 100 kr. Bra att ha i åtanke om man snabbt vill sätta mindre ränteinkomster i arbete.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (37)

Taggar