Spartacus
Likes
156
Antal inlägg
554
Följare
45
Medaljer
0
Om användaren
Tankar, noteringar och funderingar om aktier och investeringar.

RSS

RSS feed

Blogg

For thoose about to invest, we salute you!

Ibland kan man tro att det råder starka konflikter inom investeringsvärlden, om vilken strategi som är den bästa. Är det daytrading, momentum, index, värde, buy n hold, utdelningsinvestering eller vad är egentligen den optimala strategin? Ska man använda fundamental analys eller teknisk analys?

Min tanke kring det hela är att det beror på både lynne så som vilken tid man kan avsätta till sina investeringar.

Olika strategier kommer också troligen gå olika bra under olika tidsperioder. Vilket gör att om man håller fast vid sin grundstrategi i alla fall kommer vara ”modern” ett par gånger under sin investeringskarriär.

Backar vi tillbaka till lynne och tid så blir det skillnad på tillämplig strategi beroende på huruvida man vill sitta och förvalta sina sparpengar en gång i kvartalet, månadsvis eller dagligen. Det blir skillnad beroende på om man finner nöje i att läsa grafer eller årsredovisningar. Huruvida man kan avsätta tid vardagar, dagtid, eller bara under semesterveckorna.

Det är bara du själv som kan veta hur just din situation ser ut.

Själv så är jag sedan länge en s.k. periodare. Det går i perioder hur mycket tid jag kan och är villig att lägga ned. Ibland går det hela på lågvarv och då behöver sparpengarna kunna sköta sig självt. Ibland har jag tid till att engagera mig mer. Då kan jag djupdyka i någonting och förhoppningsvis dra nytta av det längre fram.

Kikar vi på olika strategier så verkar de jämna ut sig över tid. Som grupp-prestation sett. Individuella skillnader finns naturligtvis. Det vackra med aktiesparande är dock att det inte är ett nollsummespel. Alla är vinnare över sikt eftersom man kan förvänta sig positiv avkastning över tid. Det är inte som spel och dobbel där man sakta men säkert förlorar över tid. Inom aktiesparande så är man ”huset”.

Ju mer man spelar ju mer förlorar man. Ju mer man sparar och investerar ju mer vinner man. Generellt sett.

Jag tycker därför inte att man som vanlig småsparare ska gräma sig allt för mycket om man inte hittat den optimala strategin i alla lägen. Det viktiga är att vara en nettosparare.

Välj en strategi som passar ditt livsmönster och som inte verkar vara för riskfylld och se pengahögen växa över tid. Uppsidan tar ofta hand om sig själv, så länge man inte landar i för många och för stora fallgropar.

Ta diskussionen kring momentum vs värdeinvestering. Är skillnaden egentligen så stor eller är det bara två sidor av samma kulle? Jämför röd med blå strategi nedan.

 

Så, rättar du mun efter matsäck, är du en nettosparare och får du världens 8:e underverk att jobba för dig istället för mot dig?

Då förtjänar du att saluteras!

 

 

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Investeraren_tw (ej registrerad)

Varför ödsla tid på att debattera vilken strategi som är bättre än någon annan? För om du gör vinst avgörs till stora delar inte alls av stategin, utan av din lämplighet för sparande/investeringar/trading. Visa mig en olämplig person, och hen skulle prestera katastrofalt (som en vanlig Miljöpartist) med min personligt bästa strategi. Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (2)

Taggar