Spartacus
Likes
161
Antal inlägg
624
Följare
47
Medaljer
0
Om användaren
Tankar, noteringar och funderingar om aktier och investeringar.

RSS

RSS feed

Blogg

Tittar till Mintos P2P plattform igen

Tänkte vi kunde titta in på Mintos igen.  Mintos är en P2P plattform där man kan investera i lån från olika länder, av olika typer och i olika valutor.

Det finns en filterfunktion som är lättanvänd. Exempelvis kan man filtrera fram alla lån i SEK.

Nu finns enbart ett 90-tal i skrivande stund. Det är väl en kombination av den höga räntan (11-13 %) med att det inte är några jättesummor i varje lån (10-30.000). De ”tecknas” i dagsläget  hyggligt fort. Än så länge har jag heller inte haft några förseningar utan de "kunder" jag har i låneportföljen har betalat i tid. Annars knackar Gladiator Inkasso AB på.. Skämt å sido.Skulle något gå till s.k. default så har lånebolaget (Aasa) utfärdat ett löfte om att köpa tillbaka lånet. Man missar antagligen diverse inkasso- och förseningsavgifter och dylikt då men å andra sidan får man ju pengarna i näven.

På andrahandsmarknaden ligger ungefär lika många SEK-lån ute (100 st). 14 av dem är försenade med en dag eller mer. 5 av dem är mer än 2 veckor försenade. Här skulle man kunna ana att de går till s.k. default (60 dagars försening).

Några rabatter är det dock inte tal om än på SEK-marknaden.  Investerare verkar hålla hårt i dem. Eller i alla fall vilja få betalt för dem.

Vill man inte sitta och manuellt investera i lån kan man sätta upp ett autoinvesteringskonto. Det går alldeles utmärkt att göra i SEK.

 

 

Där kan man fylla i beloppsstorlek, land, valuta, lånebolag, önskad ränta, lånetyp m.m. Allt möjligt som man kan önska sig.

Vill du investera i bulgariska billån där bilen är belånad till maximalt 75 %? Eller i pantsatta smycken i Lettland? Ja, ”you name it”.

Mintos sägs vara den största aktören och ha mer än 1/3 av den europeiska (exklusive Storbritannien) av P2P lending marknaden så utbudet är enormt.

Har du lust att testa registerar dig och kika runt kan du göra det via affiliate-länken här. Den ger dig i så fall 1 % bonus på  investerat belopp den första tiden på Mintos.

Sist men inte minst, om du ska prova P2P tjänster, tänk liksom då det gäller aktier på risken och din egen risktålighet.

 

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Investeraren_tw (ej registrerad)

En sak tror jag mig vara säger på, att vi är närmare en konjunkturtopp än en botten. Hur ser du på risken att sitta på krediter, som du inte vet något om alls, i en konjunkturnedgång? Folk som betalar de kuponger du pratar om lär ju inte vara de skarpaste knivarna i lådan, om man säger så. Mvh investera-pengar.blogspot.se

Spartacus's picture
161
624
47
0
Spartacus

Bra att du tar upp det Investeraren_tw. Jag har ju skrivit en del tidigare om riskerna och försökt poängtera dem, men jag tänker att kreditförlusterna kommer hopa sig rejält. De ramlar ju inte in i  en statistisk regelbunden ström utan antagligen kommer de komma som en ketchupeffekt och mångdubbla sig. Samtidigt kommer investerare vilja få loss sina pengar genom att dumpa sina fordringar på andrahandsmarknader. En marknad med få köpare. Till det kommer säkerligen offensivt finansierade lånebolag hotas att gå under. Möjligtvis uppköpta av starkare aktörer men till bara 20 % av lånestockens värde.

Man ska definitivt tänka sig för vad man går in med för pengar och med vilka förutsättningar. Den här typen av placeringar har starka spekulativa inslag och bör hanteras därefter.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (37)

Taggar