Spartacus
Likes
156
Antal inlägg
558
Följare
45
Medaljer
0
Om användaren
Tankar, noteringar och funderingar om aktier och investeringar.

RSS

RSS feed

Blogg

Uppmuntra buffertsparande

Här kommer dagens tredje och sista utspel från mig. De tidigare var om vinsttak i skolan och avskaffa ränteavdrag.

Jag har alltid tyckt att man bör uppmuntra sparande därför har jag ju tidigare skrivit mig varm för ett införande av någon form av schablonavdrag för kapitalinkomster. Upp till ett visst belopp. För att just premiera att man sparar undan en slant som buffertsparande.

I dagens räntemiljö och tider med ISK m.m. samt att schablonavdrag för kapitalinkomster verkar sticka i ögonen hos vissa så kommer jag även med ett till förslag.

Återinför förmånlig ränta på skattekontot för fysiska personer. Ge fysiska personer ränta på skattekonto, upp till ett visst belopp.

Skattekontot kan man begära utbetalning från vid behov och kan du fungera som buffertkonto för lite större oförutsedda utgifter Räntan på skattekontot avskaffades ju vid årsskiftet då det tydligen nyttjades för friskt av vissa som förmånlig kapitalplacering.

Jag kan tycka att det hade varit bättre med en revidering som på något sätt uppmuntrade enksilda individer till sparande. Jag menar inte att skattekontot ska ta över hela sparandemarknaden, men viss form av morot för att premiera sparande skulle vara klädsamt.

Hur ser du på buffertsparande?

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
RetorikCarl (ej registrerad)

För att spinna vidare på ränteavdragen. Varför inte införa räntebidrag på buffertsparande? D v s staten går in och garanterar en viss ränta på de medel man har på vanliga räntekonton upp till en viss nivå. T ex ett räntepåslag på 50 % över bankens ränta upp till en viss nivå via skatteavdrag på förvärsinkomsten. Samma princip som för ränteavdrag fast omvänt ;-)

Anonymous's picture
Anno Nym (ej registrerad)

Inbillning eller ej så tror jag inte politiker och finans är intresserade av att vi sparar utan ser helst vi kreditkonsumerar företrädesvis med digitala "pengar" för optimalt ägande av oss.

Föreställer mig en repris av tidigare trälversioner där du hyr av husbonn handlar mat och kläder i husbonns butik på krita givetvis så husbonn kan försäkra sig om att du går trälar kommande månad. (jag skojar inte utan tror detta)

Dina möjligheter skapa dig ett eget liv = 0, sjuk eller gammal = ut till vargarna bara osv osv..

Det ser ut fungera bra på de yngre vars intresse är senaste inlägg på facebook eller senaste sms, kan de bara fylla på "kontot" med fler digitala "pengar" är de nöjda med livet i sin smartphone frågar inte efter frihet eller valmöjlighet.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (3)

Taggar