Spartacus
Likes
162
Antal inlägg
645
Följare
47
Medaljer
0
Om användaren
Tankar, noteringar och funderingar om aktier och investeringar.

RSS

RSS feed

Blogg

Vår och deklerationstider

Nu är det ju vårbrukets, vårtecknens och deklerationernas tid just nu. De två första varierar något i vårt avlånga land i fas, men den sista är mer definitiv i tid. Skatter och döden undkommer man inte så lätt.

 

Som aktieägare så har ju inte minst redovisning av transaktioner förenklats något oerhört. Man redovisar dem helt enkelt inte utan mycket hålls ju i konton där man nyttjar en schablonbeskattning istället. Lite källskatt kan det dock bli på utdelningar från utländska innehav, men jämfört hur det varit så är det ju nu en blygsam beskattning.

 

Men låt oss kika på några avdragsposter. Finns det några kul avdrag att göra när det gäller arbete!?

 

Har man en sommararbetande ungdom hemma så påminn dem om att inkomster upp till och med 18.738 kr är skattefria. Det finns intyg att fylla i som arbetsgivaren kan ta emot så de inte drar skatt då det beger sig. Nu under 2017 är inkomstgränsen 18.951 kr. Bra att känna till när man vill få iväg sin 16-åring på jobb.

 

Finns också avdrag att göra om man har dubbel bosättning p.g.a. av arbete. Under två år kan du göra avdrag för bostadsutgifter men även t.ex. ett shcablonbelopp på 66 kr per dag för andra kostnader förknippade med detta. Är man sambo eller gift kan avdrag ibland få göras under fem år.

 

Advokat- och rättegångskostnader kan dras av om de är relaterade till tvist kring arbetet som uppsägning, lön eller liknande.

 

Arbetskläder tror jag är allmänt känt att man kan dra av om man behöver. Kläder som hörselskydd, skor med stålhätta med mera som kan behövas.

 

Arbetsrum, men det ska inte kunna användas som bostad och vara klart avskilt från bostaden.Fungerar ej om arbetsgivaren redan håller dig med arbetsrum så det räcker inte att du tar med dig arbete hem ibland. Dock kan det fungera om man är t.ex. tandläkare och nyttjar delar av huset till t.ex. behandlingsrum.

 

Finns också möjlighet att göra avdrag för tidskrifter och facklitteratur om de läsandet av dem krävs för att kunna hålla sig ajour med jobbet.

 

Bär- och kottplockning kan man få tjäna 12.500 kr skattefritt på. Om de är egenhändigt plockade och man inte gör det som anställd. Sitt inte inne nu i höst utan ut och plocka!

 

Sedan har vi ju dessa arbetsresor. Bil, tåg m.m. Säkerligen välkänt avdrag, men kom ihåg att om använder du cykel ibland får du addera 250 kr i avdrag för nyttjande av cykeln.

 

Vilka arbetsrelaterade avdrag nyttjar du och har du tips på fler?

Taggar (blogg): 
Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (49)

Taggar