Spartacus
Likes
160
Antal inlägg
623
Följare
47
Medaljer
0
Om användaren
Tankar, noteringar och funderingar om aktier och investeringar.

RSS

RSS feed

Blogg

Vårbestyr

En del utdelningar har börjat trilla in. Mer är på ingång. Det, liksom mycket annat, är ju vad som brukar höra våren till.

Om man ska prata marknad så verkar det som om den stabiliserat sig lite i nuläget. Jag har inte riktigt hunnit med att följa ekonominyheter och dylikt, men denna form av inaktivitet verkar inte påverkat mina innehav nämnvärt. Inget jag bekymrat mig för i alla fall.

Mer bekymrad är jag istället över alla dessa stöldligor som härjar. Inte mobilknyckargäng och liknande även om det naturligtvis också är förenat med obehag och ekonomisk förlust. Nej det är de här organiserade ligisterna som lastar allt och lite till på sina lastbilar. Ja ibland undrar man om man lever i ett laglöst land.

Nu ska jag inte grotta ned mig i sådant som ej hör hit, men lite måste man ju få pysa ibland.

Jag kan väl istället ta upp hur jag ser på bevakningspris och agerande. Min syn är att om du har en handlingsplan så ska du också agera efter den i möjligaste mån. Det är ingen ide att sitta och klura och lura på hur du ska agera om du sedan inte gör det. Ungefär som att ha en krisplan och sedan inte agera efter den när krisen kommer.

Har man satt ett bevakningspris, eller ett spann, där man kan tänka sig att börja köpa så bör man ju också göra det när kriteriet uppnås. I tider av fallande kurser så är alltid sentimentet "det kan falla lite till". I tider av stigande kurser så är alltid sentimentet "det kan stiga lite till". Ignorera detta - agera efter din egen förutbestämda plan. Tills du finner det värt att revidera den. Det görs dock sällan bäst under stress och press, men visst ibland kommer så omvälvande saker att man måste väga in dessa.

Agerar du efter en förutbestämd plan så kommer du också inom ett antal år se vilka situationer du själv lyckas bäst med. Det lär visa sig vilken typ av bolag som du får din mesta avkastning ifrån. Likväl vilken typ av bolag du förlorar på. Där har du då ditt underlag för att justera dina placeringsplaner.

Själv så framträder ju fler år som går en allt klarare bild över vilken typ av bolag som genererar mest avkastning för mig, totalt sett. Det är bolag som jag känner mig så bekväm med och dess pris att jag vid köp köper för större summor. Det är bolag som trots ibland kortare svackor fortsätter leverera år efter år.

Visst kan man procentuellt få fina avkastningssiffror på andra typer av placeringar, men eftersom jag inte har "gambler-mentalitet" så blir det inte de summorna. En försiktigare hållning i dylika innehav har också hjälpt mig ifrån större förluster då det inte gått åt rätt håll.

Det är ju kanske inte lika kul att inte leta och forska i de här potentiella super-casen, men förutom att ded trots det ger en hyfsad avkastning över tid så underlättar det verkligen när man känner att resten av jobb och vardagsbestyr pockar på.

Det finns också ett gammalt råd. Vill du bli rik - agera som en rik. Är man god för kanske 300 milj kr så sätter man säkert inte allt på en chansaktie. Vinner du på Eurojackpott ser du säkerligen till att tänka på hur du ska bevara förmögenheten i första hand. Inte hur du ska dubbla den på kortast möjligaste tid.

Taggar (blogg): 
Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (37)

Taggar