Spartacus
Likes
161
Antal inlägg
624
Följare
47
Medaljer
0
Om användaren
Tankar, noteringar och funderingar om aktier och investeringar.

RSS

RSS feed

Blogg

Vad ska du använda det höjda barnbidraget till?

Nu höjs barnbidraget. 200 kr per barn. Ett allmänt barnbidrag har funnits i Sverige sedan 1948. Alltså över 10 år äldre än Kalle Ankas Jul.

Ibland har det kommit upp till diskussion om det ska behovsprövas, som det var från början. Dock så verkar det som administrationen av det hela skulle äta upp en hel del av det så istället får allt och alla.

Eller rättare sagt. Vårdnadshavare till barn under 16 år får barnbidrag. Försäkringskassan har förresten en bra sida som svarar på de vanligaste frågorna kring barnbidraget. Klicka här för att komma till Försäkringskassan.

I Sverige finns enligt SCB ca 1,1 milj. familjer med barn under 18 år. När barnet fyller 16 så förvandlas ju barnbidraget till studiebidrag. Om man studerar vill säga. Gymnasium, Komvux eller Folkhögskola.

Sju av tio familjer är kärnfamiljer. Två av tio är familjer med ensamstående och en av tio är s.k. ombildade familjer. Förr sa man ju att  föräldrar fick fler och fler barn över tiden men idag är det ju så att barnen får fler och fler föräldrar...

Ursäkta den ironiska utfladdringen. Tillbaka till ämnet.

200 kr per barn!

Vad ska du använda det till? Sparande? Konsumtion? Hanterar ditt barn barnbidraget eller du?

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Investeraren_tw (ej registrerad)

Vadå använda? Det relevanta är det totala skattetrycket, och det ökar ständigt i Svefrge. Dvs mindre pengar kvar. Det är så avskyvrt hur våra politiker delar ut lite socker med ena handen, för att snabbt dela ut en rejäl örfil med den andra. Det var nog en slump att de basunerar ut detta socker just ett valår, eller vad tror du?

Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

Spartacus's picture
161
624
47
0
Spartacus

@Investeraren_tw - Äts snabbt upp av den höjda bränsleskatten. ;)

Anonymous's picture
Kalle2 (ej registrerad)

Det är ju pengar som vi betalat in i skatt redan, så man "får" ju ingenting.. Iaf inte som löntagare. Men hela poängen med bidrag/välfärd/socialism är ju att hjälpa de som inte har det lika lätt/bra.

Sen måste jag nog kommentera på att "det totala skattetrycket ständigt ökar i Sverige", för det stämmer ju inte. Sen 1999 har det minskat från 49,2% till 43,9% år 2017. Fortfarande inte lågt, men en ganska kraftig minskning får man ändå kalla det.

Spartacus's picture
161
624
47
0
Spartacus

@Kalle2 - Tack för respons Kalle. Skatter, vad de går till och vad man får för det är alltid intressant att diskutera. Fördelningspolitik eller samhällsförsäkring :)

Anonymous's picture
Kalle2 (ej registrerad)

Ja, det är nog ett outtömligt ämne, där det inte finns självklara rätt och fel heller.

Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1413
64
0
Fantastiska Far...

Hej Spartacus, 

Vi håller barnbidraget helt separat från vår vanliga familjeekonomi och vi sparar dessa pengar tillsammans med barnen för att göra roliga saker. Det extra tillskottet på 600 kr i månaden (3 barn) gör att vi får 7 200 kr extra per år att göra roliga saker för. I realiteten innebär det dock att vi förstärker vår semesterbudget vart annat år med 14 400 enligt detta inlägg

Vad gäller skatter och diskussionen ovan så tycker jag att barnbidragsförändringar ska ses som riktade skattesänkningar till barnfamljer och inte som "bidrag" eftersom de delas ut till alla familjer och inte bara behövande. Vad man tycker om detta kan man ju sedan diskutera? 

 

Spartacus's picture
161
624
47
0
Spartacus

Då går pengarna till kvalitetstid med familjen förstår jag. Bästa investering man kan göra. :)

PerPenning's picture
254
625
52
0
PerPenning

Håller med Fantastiske Far - barnaåren går snabbt så gör roliga saker för barnbidraget!

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (37)

Taggar