Spartacus
Likes
161
Antal inlägg
628
Följare
47
Medaljer
0
Om användaren
Tankar, noteringar och funderingar om aktier och investeringar.

RSS

RSS feed

Blogg

Vad ska man köpa i en allmän nedgång?

Vad ska man köpa i en allmän nedgång?

Ingenting alls - ligg bara lågt kanske en del tycker. Kapa förlusterna och rädda det som räddas kan kanske andra tycker.

Min infallsvinkel är att allmänna nedgångar ofta lämpar sig för köp, därav rubriken. Det som eventuellt avyttras är andelar i räntefonder.

Eftersom varje aktiesparare med intresse för värdeinvesteringar (dvs tron på att det går köpa saker för mindre än vad de egentligen är värda) har en lista på bolag som vore intressanta att äga samt en ungefärlig uppfattning om vad "värdet" är på dem, så är den listan en naturlig utgångspunkt. Allmänna kursfall kan ju de facto få vissa av namnen på listan inom köpvärt spann.

Allmänna kursfall kan göra så väldigt många namn på listan börjar blinka. Så vad ska man köpa då? Vad ska man prioritera?

Själv prioriterar jag i dessa fall kvalitet. Mest pengar går till köp i bolag som jag bedömer vara av bäst kvalitet och på rimlig köpnivå. Jag köper alltså inte mest i det som ter sig "billigast" för att jag tänker att där finns det störst chans till kraftig upprekyl. Jag köper mest i de bolag som ter sig minst riskabelt - bolag med hög kvalitet.

Bolag med hög kvalitet får man sällan chansen att köpa. Bolag av medioker kvalitet kan bli billiga då och då av en mängd anledningar.

Visst blir frestelsen ibland för stor och även jag anser att priset motiverar att köpa något av lägre kvalitet. Det jag gör då är att jag köper för mindre belopp i de bolagen av lägre kvalitet.

Sammanställer jag mina köp de senaste dagarna så visar det att 8 av 10 kr gått till köp i vad jag anser vara högkvalitativa bolag. 2 av 10 sipprade in i bolag som är lite mer mediokra men frestelsen att öka blev ändock för stor.

Så tänker jag. Hur tänker du?

Taggar (blogg): 
guld och gröna skogar's picture
51
54
11
0
guld och gröna ...

Min teori är att skapa en uppfattning om vart det kommer bottna ur, säg ex att OMX ska ner till 700 vilket jag ärligt tror. Alltså kommer börsen tappa 50% från dagens nivå. Då vissa bättre bolag (läs H&M) skulle trenda likt OMX så kommer jag köpa vid 5 tillfällen med start runt -40. Jag följer med ner och upp igen. Det är omöjligt att träffa botten men jag tror att detta ger ett bra GAV. Håller med om att kvalitetsbolag sällan är på rea i en bullmarknad så där ligger också min prio. Även investmentbolag är jag intresserad av och har dem under luppen. Små bolag av hög kvalitet är alltid lite senare i cykeln så där kan man kika lite närmare nått år efter att marknaden har kommit på fötter igen.
Men vad vet jag? ;-)

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (39)

Taggar