Spartacus
Likes
160
Antal inlägg
623
Följare
47
Medaljer
0
Om användaren
Tankar, noteringar och funderingar om aktier och investeringar.

RSS

RSS feed

Blogg

Vad sparar du till?

Visst kan man fascineras över vilken aktie eller strategi som ger mest i avkastning över tid. Ett ständigt diskussionsämne inom aktiesparande, men hur ofta diskuteras varför man sparar?

 

Vilka mål, drömmar och visioner ligger till grund för att man månad efter månad lägger undan en del av sina surt förtjänade slantar på aktier?

 

 

 

I en rapport från Länsförsäkringar så är mediansparandet i Sverige 2000 kr/månaden. Ju mer man tjänar ju mer tenderar man spara. Det verkar i och för sig vara logiskt då man med en högre inkomst har större möjligheter att spara.

 

Sparsammast verkar skåningar vara, minst västgötar. I västra Skåne är mediansparandet tre gånger så stor som i t.ex. Skaraborg. 

 

Men tillbaka till sparmål.

 

Själv så sparar jag inte till något speciell händelse eller mål utan sparandet är rätt och slätt rent allmän. Även aktiesparandet. Det är inte mer intressant än så. Inga illusioner om snartida pensionering eller storslagna planer på permanent flytt till utlandet (trivs förövrigt gott i Sverige).

 

Oavsett vad det är för framtid jag möter eller väljer så vet jag dock att det är bättre att ha något sparat. Då utgör aktier och fonder en bra långsiktig spargrund. Dels för dess förväntade avkastning och dels för att de är ganska livkida och möjliga att handha oavsett var du befinner dig. Läsning av rapporter m.m. för att följa och "sköta" innehaven är möjliga i både Östersund, Ystad som Valetta.

 

I en något äldre rapport från Swedbank anges de tre främsta sparmålen vara buffertsparande, pension och till en resa.

 

Jag förmodar då att vare sig buffertsparande eller rese-sparandet sker i aktier eller aktiefonder.För många sker dock troligen pensionssparandet i aktier i någon form.

 

Men nog om mig och andra. Varför och till vilket syfte sparar du i aktier och/eller fonder?

Taggar (blogg): 
Egon Investor's picture
19
70
3
0
Egon Investor

Mitt mål med sparandet och investerandet är helt enkelt att skapa mig det jag kallar "ekonomisk frihet". I mitt fall betyder det att jag vill kunna täcka mina levnadsomkostnader på 3% (eller mindre) av kapitalet per år. 

Det är en bit dit, men det skulle vara en fantastisk känsla att veta att om min kära arbetsgivare får för sig något jag verkligen inte gillar (och det verkar tyvärr gå åt det hållet för närvarande) att jag helt enkelt inte är fullt beroende av den anställningen. 

Jag har räknat lite på hur mycket som skulle behövas, se här: https://egoninvestor.blogspot.com/2016/07/malsattning-kapital-8-miljoner.html

Tack för intressant inlägg. 

Mvh

Egon

Anonymous's picture
Olle (ej registrerad)

Jag sparar till min egen pension. Tror inte på någon pension från staten eller tjänstepension för den delen heller. Jobbar mycket utomlands och för oss som rör på sig så är inte systemet byggt för oss. Alltså krävs att man tar hand om sitt sparande själv. Sparar 50% av min nettoinkomst varje månad rakt in i mitt egna pensionssparande som betår av mestadels aktier men även indexfonder. Räknar inte med lika hög sparkvot fram till pension men med tanke på ränta på ränta effekten så försöker jag skapa störst kaptial nu som 30 åring, och sedan låta tiden göra jobbet. 

Spartacus's picture
160
623
47
0
Spartacus

@Egon Investor - Tack själv för respons. Intressant inlägg. Tack för länken.. Aldrig fel med tydliga mål. :)

@Olle - Ja utvecklingen går väl mer och mer åt det hållet att man bör tänka på sin pension själv och inte förlita sig på stat eller arbetsgivare.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (37)

Taggar