Spartacus
Likes
156
Antal inlägg
589
Följare
45
Medaljer
0
Om användaren
Tankar, noteringar och funderingar om aktier och investeringar.

RSS

RSS feed

Blogg

Yara Q3 2017

Yaras aktiekurs är lite som en vindflöjel. Det svänger hit och dit. De senaste åren har nog Augusti-September varit sådana där ”dipp-tider” sedan har det gått uppåt. Ned och upp, upp och ned.

Yara är ett bolag som ger exponering mot jordbrukssektorn. Mer specifikt gentemot den kvävetillförsel som behöver ske om man kontinuerligt ska kunna få bra skördar.

Det är här Yara kommer in som framförallt håller på med kvävebaserad konstgödsel. Kväve finns det gott om. I luften. Genom en industriell process kan man fixera denna flyktiga gas i form av konstgödsel. Detta gör Yara och säljer till hugade spekulanter.

Det krävs en hel del energi vid framställningen. Inte alltid det bästa för miljön. Dessutom så sprider man ut för mycket konstgödsel på sina åkrar så riskerar man föroreningar av den omgivande miljön.

Vinsten med användningen av konstgödsel är att folk får mat. Ungefär hälften av världens mat finns tack vare nyttjandet av konstgödsel. Nackdelen att det ger växthusgaser och eventuellt andra biverkningar beroende på handhavandet.

Nu kom vi långt bort från rapporten, men gör kanske inte så mycket då jag inte finner någonting som direkt ändrats för Yaras del. Man levererar mer men det äts upp av bl.a. högre energipriser.

Det investeras en hel del. Inte minst i Sydamerika. Det är också det som är skillnaden mellan Yara nu och för några år sedan. Det är mindre fokus på bara Europa och man har ett tydligare fokus på att växa (via förvärv och investeringar) i Sydamerika. Europa kan nog sägas vara en väldigt ”mogen” marknad. I Sydamerika finns mer tillväxtspotential.

Rullande vinst är 23,25 nok/aktie.  Jag förväntar mig ingen utdelningshöjning. Yara betalar ut bra då de tjänar bra, mindre då de tjänar mindre. För förra verksamhetsåret gavs det 10 nok/aktie i utdelning och det är mycket möjligt att vi hamnar där för detta verksamhetsåret också.

Framöver så förväntas energipriset stiga mer samtidigt som Yara vill satsa mer på premiumprodukter som man kan få ut bättre marginal på.  2017 är ett ganska investeringstungt  år för Yara (vilket märks på kassaflödet). Investeringskostnaderna förväntas minska under nästa år och 2018 ligga på under hälften av vad som ”plöjs” ned nu. Bolaget räknar naturligtvis med högre vinster tack vare dessa investeringar.

Åsikter om Yara?

 

Taggar (blogg): 
Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (21)

Taggar