Spartacus
Likes
162
Antal inlägg
645
Följare
47
Medaljer
0
Om användaren
Tankar, noteringar och funderingar om aktier och investeringar.

RSS

RSS feed
13 december 2016

Intervju med Alexander Gustafsson del 2

Alexander Gustafsson, utbildare inom Unga Aktiespare Akademin, har haft vänligheten att gå med på en intervju. Första delen (innan glöggpåfyllningen)* finns att läsa här. Det här är fortsättningen.

 

Då så. Låt oss fortsätta intervjun. Har du Alex någon förebild då det kommer till aktier och investeringar och i så fall varför just honom/henne?

 

Många av mina förebilder hittar man i investmentbolagen. Fredrik Lundberg och Melker Schörling är ju båda svenska legender inom finansvärlden. Ulf Hedlundh på Svolder är även en väldigt karismatisk herre.

Sen skulle jag rekommendera Charlie Mungers bok, Poor Charlie's Almanack till alla. Oavsett om du är aktienörd eller inte så kommer hitta många livsvisdomar i den boken.

 

Du är utbildare i UA-Akademin. Vilka är de vanligaste frågorna du brukar få under kurstillfällena?

 

”Vilken aktie ska jag köpa?” Haha, den har dykt upp några gånger. Skämt och sido så är det otroligt många frågor som dyker upp, UA-Akademin är en gedigen utbildning där fokuset ligger på att förstå snarare än att ge direkta aktieråd.

 

Hela poängen med utbildningen sen starten 2008 är ju att du som deltagare ska ha verktygen och självförtroendet att själv fatta besluten.

En annan vanlig fråga är; ”När ska man börja, är det inte dyrt idag?”. Svaret är alltid densamma; ”Nu, börja nu!”

 

 

Om man av någon anledning har svårt för att komma på dessa kurser vad har du för råd till den som vill förkovra sig på egen hand?

 

Unga Aktiesparare har ett gäng utbildningsklipp på sin youtube kanal. Sen finns det en uppsjö av bloggar och podcast, där du kan hitta allt ifrån nybörjarkunskap till trading nivå. Jag har själv slängt ihop en hel del matnyttig info på Nordnetskolan som man kan läsa i lugn och ro.

 

Har du själv deltagit i många IPO:er den senaste tiden och i så fall vad tycker du man behöver ha koll på då?

 

Jodå, har blivit en del. Jag skulle starkt rekommendera att inte helt dras med i IPO hetsen. Fundera alltid på om du förstår bolaget och har en uppfattning om deras framtid, det är aldrig försent att avstå en IPO. Du kan ju alltid köpa aktierna på börsen när noteringen är klar.

Klart att det är intressant att få köpa in sig tidigt och i många lägen säljs det ut till ett underpris för att locka intresse. Men jag börjar se tendenserna att folk ansöker för enorma summor, då tilldelningen är liten. En dag blir tilldelningen stor och då går man på en nitlott. Spekulera med rimliga belopp är det enkla rådet.

 

Hur ska en bra julledighet se ut enligt dig och vad hoppas du att du får i julklapp?

 

Hoppas helt klart på lite mellandagsrally på börsen. Annars så ger jag numera alltid aktier till min lillasyster i både julklapp och födelsedagspresent, ett perfekt sätt att ”tvinga” fram intresset. Går dessutom enkelt att fixa genom att säga till din bank att flytta aktierna, sen skriver jag ut ett påhittat aktiebrev som jag slår in som present.

 

Tack för det julklappstipset Alex och tack för intervjustunden!

 

Tack själv och tack för att jag fick vara med. Jag följer ju själv din blogg så det här är definitivt bara kul.

 

Plinga mig gärna på sociala medier om du har något kul att dela. Gäller förresten också alla läsare av bloggen också.

 

Tack för det. Ha det gott så hörs vi framöver!

Detsamma. Ha det bäst!

 

*Intervjun har skett via moderna kommunikationshjälpmedel så ingen har mot sin vilja tvingats dricka någon hemlagad glögg eller fått biverkningar av den.

13 december 2016

Intervju med Alexander Gustafsson från UA Akademin

Idag är det många som träffat Lucia som kommit för att bringa ljus i mörkret. Själv har jag i dagarna haft en trevlig intervju med en helt annan ljusbringare. Någon som sedan några år tillbaka bringat ljus kring börs- och aktiefrågor genom att utbilda kring just dessa frågor via UA Akademin (Unga Aktiesparare Akademin). Då han har över 500 föreläsningar i bagaget så har säkerligen redan många läsare träffat honom.

 

Intervjun förbereder vi genom att duka upp några virtuella lussebullar och hemlagad glögg gjord på eget recept.* Sedan går vi ut och möter honom - Alexander Gustafsson.

 

 

Hej Alex och tack för att du vill ställa upp på en intervju! Kan du börja med att berätta lite kort om dig själv och hur intresset för aktier kom till?

 

Absoluters! Tror jag snubblade in på aktieintresset en lite alternativ väg. Var hemma hos pappa förra julen för att hämta alla brädspel som var mina från barndomen. Det var Monopol, Finans, Aktiemiljonär, Spekulation och Wall Street. Kommer ihåg att det var galet kul att spela. Man byte aktier och fick massa utdelningar och räntor. Tror inte riktigt jag förstod hur det gick till, men var ett bra sätt att få upp intresset.

Tog mig tills jag fyllde 18 år innan jag på riktigt fick upp intresset och köpte första aktien.

Nu för tiden så håller jag Unga Aktiesparares utbildningar som vi kallar för UA Akademin runt om i landet på helger.

 

Jag har förstått det som att du har en viss förkärlek till investmentbolag. Varför är investmentbolag bra att ha i portföljen?

 

Du hittar några av Sveriges vassaste affärsnäsor i våra investmentbolag och det kommer en del fördelar med att investera i någon som heter Wallenberg, Lundbergs eller Stenbeck. Enkelt förklarat, de ger mig god kompetens, bra riskspridning plus att ibland kan jag köpa kalaset med en substansrabatt.

Sen har jag ett gäng andra investeringar också, men alla investmentbolaget ungefär likaviktade är basen i min portfölj. Är man nyfiken så kan man se hela min portfölj på Shareville.

 

Vilka ”fällor” ska man akta sig för då det gäller aktier enligt dig?

 

Att inte jobba med riskspridningen. När jag kollar på de mest konsekvent framgångsrika privatinvesterarna så är det alltid så förvånande att se hur många innehav de har i portföljen. De sitter inte med 1 eller 2 aktier, utan de har en sund riskspridning. Sen kan siffran variera, men mer än 1 eller 2 iaf.

 

Att agera på andras tankar och kommentarer utan eftertanke. Låt dig inspireras av vad andra tycker, men ha alltid en egen analys att gå på. Nu menar jag inte en 180 sidor lång analys om varje bolag, men i alla fall en tanke om varför du köper just detta bolag. Ingen mer än du själv kan veta dina förutsättningar. Se till så att dina investeringar är i linje med dina förutsättningar.

 

Låter som kloka tankar. Skulle du kunna berätta någonting om dina egna värsta investeringsmisstag?

 

Det är så lätt att stoppa huvudet i sanden när aktierna börjar ligga på negativt. Det har tyvärr blivit så att förlusterna har legat kvar och blivit ännu större förluster.

Det mesta trendar. Förluster brukar bli större och vinnar-aktier brukar bli ännu mer vinnare. Sen finns det givetvis undantag, men stoppa inte huvudet i sanden utan våga ta förlusten och ta den tidigt!

 

Ja det gäller att veta hur man både ska hantera sina vinnare som förlorare. Vad säger du om passiv vs aktiv investeringsstrategi då? Vilket föredrar du och nack- och fördelar med dem enligt dig?

 

Jag själv kombinerar detta. Fördelen med passiv är att man på enklare sätt vet vad man har och förvänta sig. Jag har stoppat in alla investmentbolagen likaviktade i portföljen, vilket får ses som en passiv strategi.

Sen gör jag en del enskilda investeringar utöver detta, mest för att jag tycker det är spännande bolag eller att jag vill diversifiera med andra tillgångsslag.

Sikta på passiv om du känner dig helt ny. Indexfonder eller investmentbolag. Sen med tiden så kommer man ju inse att aktier är galet roligt och lönsamt, så då kommer man vilja handla lite mer själv.

 

Efter dessa inledande frågor så var det dags för en påfyllning av den hemlagade glöggen. Intervju-inlägget fortsätter om en stund.

 

*Intervjun har skett via moderna kommunikationshjälpmedel så ingen har mot sin vilja tvingats dricka någon hemlagad glögg eller fått biverkningar av den.

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (49)

Taggar