Spartacus
Likes
162
Antal inlägg
645
Följare
47
Medaljer
0
Om användaren
Tankar, noteringar och funderingar om aktier och investeringar.

RSS

RSS feed
2 december 2017

Bilia vs Checklistan

Ett bolag som dyker upp om man söker på bolag som handlas till mer rimliga EV/EBIT-tal i kombination med nuvarande aptitlig direktavkastning är Bilia.

 

Dags att kika på ännu ett Göteborgs-bolag m.a.o. Det förra var ju Christian Berner Tech.

Bilia sysslar med bilförsäljning, kundfinansiering, verkstadstjänster samt tillbehörs- och reservförsäljning. Man är återförsäljare till några olika bilmärken så som Volvo, Renault m.fl. Man säljer även drivmedel samt har två demonteringsanäggningar tillika en websajt där man säljer begagnade bilar- Netbil.

Historiken går tillbaka till 60-talet med bakgrund i Volvo, men som eget börsnoterat bolag har man funnits sedan 1984.

Verksamheten bedrivs i Sverige, Norge, Tyskland, Luxembourg och Belgien. Sverige står för 2/3 av omsättningen och håller också högst marginaler vilket gör att 70% av vinsten härrör från Sverige. Norge står för 1/4 av omsättningen och resten av Västeuropa enbart en mindre del.

Tillväxten har varit mycket god både 2015 som 2016 både vad gäller bilförsäljning som service.

 

Nu till checklistan.

 

Storlek och notering

Bilia har ett börsvärde på ca 8 miljarder kr och är noterat på Stockholmsbörsens midcap.

Kriterium godkänt.

 

 

Ägare

Investmentbolaget Öresund i kombination med Mats Qviberg med familj äger 20% av Bilia. Jag slår m.a.o. ihop dessa poster då det enligt mig innebär att Qviber har kontrollen. Det finns då en större, långsiktig, ägare bakom bolaget.

Kriterium godkänt

 

 

 

Ger bolaget utdelningar?

Ja. Senast var den på 4 kr/aktie.

 

Kriterium godkänt.

 

 

Politisk risk

Man kan argumentera att olika sorters regleringar, premier och subventioner från politiskt håll påverkar försäljningen, men i min mening är det kortsiktiga inspel. Bilia kränger det som går att kränga och istället är det hushållens inkomstutveckling och konsumtion som styr.

Kriterium godkänt.

 

 

Råvarurisk

Nej inte på det sätt som menas med kriteriumet.

Kriterium godkänt.

 

 

 

Innovativ produktutveckling

Nej det hänger inte på Bilia att vara innovativa. Det gäller bara att få ut så bra marginaler som möjligt på försäljning och service.

Kriterium godkänt.

 

 

Utdelningsstabilitet

Utdelningen kan vara riktigt bra under goda år samtidigt som den kan ställas in under dåliga (så som under 2009). Inget bolag för den som söker utdelningsstabilitet för det kan svänga snabbt i bilbranschen.

Utdelningen har som medel legat på ca 2,90 kr/aktie de senaste 5 åren. Vinsten under samma period på ca 4,20 kr/aktie och det bedömda fria kassaflödet på  ca 2,80 kr/aktie.  Hela det fria kassaflödet delas m.a.o. ut. Ingen uppbyggnad av reserver i balansräkningen alltså utan Bilia är en finansiellt optimerad maskin som ska ge goda kassaflöden till ägarna via utdelningar.

Kriterium ej godkänt p.g.a svajig utdelningshistorik.

 

 

Balansräkningen

Q3 2017 så låg soliditeten på 24%. Det egna kapitalet på 2,5 miljarder. Långfristiga skulder på 3,4 miljoner kr. Totala skulder på 8 miljarder kr. Immateriella tillgångar på 1,3 miljarder kr.

Jag brukar inte vara bekväm med den här typen av balansräkning även om det klart ger bra fart i medvind.

Kriterium ej godkänt.

 

 

 

Avkastning på eget kapital

Ca 22 % som medel de senaste 7 åren. Nuvarande ligger på ca 27 %.

Kikar vi på rörelsemarginalerna så ligger den på ca 3% som 7-års medel.  Kikar vi på 10 år och inkluderar lite sämre år så hamnar den på 2,4 %. Bilias egna mål är en rörelsemarginal på minst 2,5 % över tid. Dagens marginal ligger på  3,4 %.

Kriterium godkänt

 

 

Tillväxt

Bilias omsättning har som medel växt ca 6-7 % per år som medel de senaste 7 åren.  Vinsten likaså. Uppbyggnaden av det egna kapitalet samt utdelningsökningarna har varit lägre, ca 4-5 % per år som medel. Nu är det här medelsiffor på 7-års sikt och jag tror det är lite svårt att räkna utifrån dem då Bilias tillväxt sker på lite ”ryckiga villkor”. Goda år kan plötsligt följas av riktigt sunkiga. Drar man ut jämförelsen till t.ex. 10-år som kriteriet allra helst ska följa så blir omsättningstillväxten enbart ca 3 % per år som medel. D.v.s. från högkonjunkturåret 2007 till nu.

Kriterium ej godkänt.

 

 

 

Ledningen

VD är Per Avander. Vice VD är Stefan Nordström. Båda har gymnasieutbildning som akademisk merit. För övrigt verkar de ha krängt bilar sedan 80-talet. Jag måste säga att det är en guldstjärna från mig på ledningsbiten bara baserat på meriterna. Inga ”jag-är-fjärde-generationen-som- gått-på-Handels” här inte. Missförstå mig inte. Jag har inget emot folk som gått på Handels, KTH, Chalmers eller har en gedigen akademisk utbildning, men ledningssituationen i Bilia signalerar affärsmässighet, rättframhet och verksamhetsfokus.

Jag har inte funnit något som gör mig misstänksam mot ledningen.

Mats Qviberg är föga förvånande styrelseordförande. 

Kriterium godkänt.

 

 

Vinststabilitet

Vinst de senaste åtta åren men förlust där innan.

 

Kriterium ej godkänt.

 

 

 

Rating

Bilia får betyget C (S-score 8) vilket i min bok betyder att det är ok under vissa förutsättningar.

Bilia är tidvis svajigt och det är väl kriterierna som hänger ihop med det som bolaget misslyckas på. C är ju dock inget diksvalificerande men det gäller väl att komma in rätt. Goda och sämre år växlar och så vitt det går bedömma ur ett större perspektiv så är 2015-2017 riktigt goda år för Bilia. Frågan är vad som väntar de närmsta åren?

Kursmässigt har också kursen sjunkit med ca 25% bara i år. I november var den väl nere på ca 72 kr/aktie. Än så länge rullar ju försäljningen på, men jag förmodar att Mr Market förväntar sig en nedgång framöver.

Under riktigt dåliga år verkar man kunna skrapa upp Bilia på P/S 0,1. Mediokra år till P/S 0,2, hyfsade år till P/S 0,3 och riktigt bra år så stiger priset till P/S 0,4. Som sagt värderingen verkar historiskt vara högst svajig beroende på...

 

Tankar om Bilia?

 

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (49)

Taggar