Spartacus
Likes
161
Antal inlägg
624
Följare
47
Medaljer
0
Om användaren
Tankar, noteringar och funderingar om aktier och investeringar.

RSS

RSS feed
16 mars

Clas Ohlson Q3 2018

Vid förra kvartalsrapporten så gick Clas Ohlson aktien ned ca 15 %. Då kring fortsatta farhågor om butiksdöd och onlinekonkurrens.  Denna gång var inte bättre samt gick i samma andemening.

Q3 är bolagets viktigaste kvartal då det innefattar den stora prylköparhelgen – Jul. Trots att omsättningen var något, något lite högre så föll resultatet. Kostnader för marknadsföring samt kunderbjudanden höll igång försäljningen men åt in sig på marginalerna.

Samtidigt investeras det för att bättre möta  e-handelns behov. Det ser ut att bli fortsatt kräftgång för Clas Ohlson m.a.o.

Rörelsemarginalen ligger inte långt ifrån det historiska snittet, men det som befaras här är naturligtvis ett ordentligt tapp.  Soliditen minskar samtidigt som kassaflödet verkar bli sämre. Ja. Samma scenario som utspelat sig för många andra inom fysisk handel.  Det är tufft att konkurrera med prylsajter som Wish et.c.

Även de lokala konkurrenterna verkar pressas av sjunkande marginaler. Jula presterade en rörelsemarginal på 9 % (9,7 %)  under 2016 med sina köplador. Clas Ohlson låg på 6,7 % (8,1 %), Biltema på 5,5 % (5,8 %). Jag har inte sett några siffror för 2017 än på dessa aktörer därav den något gamla jämförelsen.

Försäljningen för dem verkar dock hålla i. I alla fall de närmast föregående åren. Biltema växte omsättningen med 8 % mellan 2015 och 2016. Clas Ohlson växte omsättningen med 4 % samma period och Jula med 3 %.

De tre aktörerna är ungefär lika stora till försäljning sett (ca 6 miljarder), med en liten fördel för Clas Ohlson (ca 8 miljarder).

Vi får se vad som kan rädda dem. Ökad protektionism kanske så folk inte längre kan direktimportera billigt från Kina? Vi får se.

Nuvarande värdering på Clas Ohlson är i alla fall ca PE 13, EV/EBIT 9 och en direktavkastning på 6,6 %

Tankar om Clas Ohlson?

 

Taggar (blogg): 
6 december 2017

Clas Ohlson Q2 2018

Clas Ohlson avgav Q2 rapport (2018) idag och som en reaktion på den dök kursen med ca 15%.

Tittar vi på det enskilda kvartalet så såg det nästan identiskt ut som förra årets Q2.

Tittar vi på det gångna halvåret (brutet räkenskapsår) så ökade försäljningen med 2%. Rörelseresultatet ökade med 11%. Vinsten ökade med 12% och kassaflödet var starkt.

I nuläget är rullande 12-månaders vinst 7,87 kr/aktie. Bolagets soliditet ligger på 50%. Senaste utdelningen var 6,25 kr/aktie. En höjning från förra årets 5,75 kr/aktie.

Vad är det som Mr Market inte gillar?

Befarad butiksdöd och onlinekonkurrens.

Det är ju svårt att argumentera emot, för framtiden är ju som alltid oviss. Dock kan man ju ha i åtanke att sällan blir framtiden som man tror. Det tenderar ofta bli överdrifter åt än den ena sidan och än den andra. Det enda man vet är vad som finns här och nu samt vad man får betala för det.

Clas Ohlson har snart funnits i 100 år. Clas Ohlson startade som ett postorderföretag. Är Clas Ohlson ett postorderföretag idag? Nej. Kommer Clas Ohlson se ut som det gör idag i framtiden? Nej.

Förändring är det enda vi kan vara säkra på och de enda bolag som kommer finnas kvar över tid är de som klarar av att förändras. Det, samt att det enligt mig är (som grupp sett) bättre att köpa billigare bolag än dyrare,  är min ”take” på rapporten.

PE-talet är i skrivande stund 14,6 och direktavkastningen på 5,4%.

 

Taggar (blogg): 
22 oktober 2017

Clas, Lotta, Gustav II Adolf, Ernst och Timell

För den som kollar på säsongsvariationer så har väl i alla fall de sex senaste åren varit bra köplägen i Clas Ohlson under perioden september-november. Aktien verkar ha en höstdipp då och sedan får köpare förnyat förtroende för den igen i början av kalenderåret. Om det blir likadant nu har jag ingen aning om, men jag kan se i min transaktionshistorik att oktober är en månad som utmärker sig för att då fyller jag gärna på mitt innehav. Det är väl först då bolagets aktie kommer i prisnivå med vad jag själv anser den bör vara värd.

Nog om det. Låt oss kika lite på den senaste kvartalsrapporten som kom i September. Q1 2017/2018 då Clas Ohlson inte följer kalenderåret.

Försäljningen ökade med 1%.

Rörelseresultatet ökade med 33%.

Vinst per aktie ökade med 34% 1,22 kr (0,99).

Lotta Lyrå tillträde som ny VD from Augusti.

Lotta kommer från IKEA. Närmare bestämt från en chefsposition i Nederländerna som utvecklings- och expansionchef. Jag tycker det ger en god fingervisning var ägarna tänker sig att Clas Ohlson ska göra i framtiden. Ut i Europa och expandera i bästa Gustav II Adolf maner. Vi får hoppas att verksamheten inte stoppas av november-dimma bara.

Skämt å sido. Den nya VD:n har pratat om att hålla sig relevant för kunden. Förmodar att det betyder att rätt varor finns vid rätttidpunkt för kunden och att varorna är synliga både fysiskt i butik och online.

Rullande 12 månaders vinst för Clas Ohlson i nuläget är 7,88 kr/aktie. Soliditeten är god, 57,6%. Kassan välfylld. EV/EBIT ligger på rimliga 13,2.

Än en gång ser det ut som om Oktober månad är en bra månad att fundera över att öka i Clas Ohlson.

Det enda jag är rädd för nu är att allas vår gudfader Ernst Kierchsteiger har gjort en Martin Timell. För mig är det otänkbart för Ernst är på en HELT annan planhalva än resten av mediegänget. Som att jämföra aktiebloggare med Oraklet i Omaha, men hujeda mig om vi får en negativ Ernst-effekt...

Vad är din syn på bolaget?

 

 

Taggar (blogg): 
21 september 2016

Clas Ohlson - nu på mer rimliga nivåer?

Från att ha vait skeptisk till Clas Ohlsons värdering tidigare i år har jag nu, när kursen sjunkit, tyckt att aktien börjat närma sig mer rimliga nivåer. Det är ju ofta så att ett bolags aktiekurs kan dra iväg uppåt när allt ser jättepositivt ut, så pass så att det verkar som om det aldrig mer kan bli lite sämre tider. Skanska är t.ex. ett exempel på det i nuläget tycker jag. Men det brukar mer ofta än sällan bli något som förmörkar horisonten förr eller senare.

Nu är inte jag en sådan som detaljstuderar kvartalsrapporter utan jag försöker basera mina egna bedömingar baserat på lite längre tidshorisonter, men det gör ju inte kvartalsrapporter ointressanta för det. Så låt oss ta en titt på Clas Ohlsons senaste. Det första kvartalet i deras räkenskapsår.

Man satsar nu på att etablera sig i Tyskland och lägger ned en del butiker i Storbritannien. Satsningen i Storbritannien var ju långt ifrån lyckosam ur tajmingperspektiv då den skedde i samband med Finanskrisen. Det verkar allt mer klart att man inte får fart på ruljansen där trots att ett flertal år har gått. Nu centrerar man satsningen till London-regionen.

Lika optimistisk som man var över den brittiska satsningen är man nu över den tyska. Tiden får helt enkelt utvisa hur detta går. Man fortsätter också med en del nyetableringar här uppe i Norden. Hur man än vänder och vrider på det så är Sverige och Norge länderna med stort L för Clas Ohlson.

Tittar vi på marginalerna så har en del valutaeffekter drabbat bruttomarginalen till viss del (blev något dyrare att köpa in varor), men det var rörelsemarginalen som tog mest stryk. En del av förklaringen var uppstartskostnader på den tyska marknaden.

Hur som helst så anser inte jag att 4,3% rörelsemarginal är representativt för Clas Ohlson. 5-års medel är ca 7,6% och 10-års medel ca 9,3%. Ett bolag som Clas Ohlons med goda finanser (ca 56% soliditet) bör enligt min mening handlas i nivå med den egna omsättningen (ca P/S 1). Där är vi nästan nu.

Som en sidonotis så väntar jag bara på också att analytiker ska börja skrika om Clas Ohlsons fallande rörelsemarginaler så som de gör kring HM. Clas Ohlson hade 2007 en rörelsemarginal på 12,9% vilket gått till 6,7% (drygt halvering) i det senaste bokslutet. HM hade 22,4% respektive 14,9%. (minskat drygt en tredjedel). Skillnaden är att Clas Ohlson lyckats få upp bruttomarginalen något d.v.s. kunnat pressa inköpspriserna. Något som HM inte lyckats med. Sedan har HM (tvingats?) fått in ekologi och miljö då  det gäller inköp och tillverkning. Något som Clas Ohlson inte behövt göra, än. Det är möjligt att det bidragit till att HM inte kunnat pressa leverantörer och köpa in billigare över tid.

Hur ser du på Clas Ohlson , HM och Skanska?

Taggar (blogg): 
4 oktober 2015

Clas Ohlson

Det var ett tag sedan jag kommenterade detaljhandelskedjan Clas Ohslon. Den senaste rapporten kan ju passa bra som utgångspunkt då.

Försäljningen ökade med 8%. Rörelseresultatet ökade med 4%. Vinsten ökade med 3%.

Rullande 12-månaders omsättning är ca 118 kr/aktie vilket gett en rullande vinst på ca 7,30 kr/aktie. Med en kurs på ca 125 kr ger det alltså ett PE TTM på ca 17.

Utdelningen ligger på 5,25 vilket ger en direktavkastning på ca 4,2%.

Man har tecknat nya butikskontrakt bl.a. två i London och tre i Hamburg. Nyligen inviges också butik nr 200, placerad i Karlstad.

Eftersom Norden i mångt och mycket redan är en mogen marknad för Clas Ohlson så satsar man främst på expansion i Storbritannien och Tyskland. Soliditeten är fortsatt god och rörelsemarginalen ligger på ca 8% över en tolv månaders period. Det svänger en del över året. Månaderna över Jul är de absolut bästa och står vanligtvis för halva årsvinsten.

Min syn på Clas Ohlson är att det är en välskött kedja som systematiskt bygger vidare på sitt koncept - kränga hemmafixarprylar och dito till stadsbor utifrån butiker på lite mer centralare lägen.

När/om tillfälle ges så har jag inga problem med att öka på mitt innehav. Det man dock ska komma ihåg i nuläget är att Clas Ohlson nyligen redovisat ganska goda vinster. Ett rimligt antagande är att framtiden också kommer innefatta perioder av lägre försäljningstillväxt och lite lägre marginaler.

Vad är din syn på Clas Ohlson?

Taggar (forum): 
Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (37)

Taggar