Spartacus
Likes
162
Antal inlägg
645
Följare
47
Medaljer
0
Om användaren
Tankar, noteringar och funderingar om aktier och investeringar.

RSS

RSS feed
24 februari

Berkshire Hathaway + Apple = Sant

För de av er läsare som är intresserade av och följer Berkshire Hathaway så är det väl ingen nyhet, men kul kuriosa är att Apple numera är Berkshire Hathaways största noterade innehav.

 

(Ovan:Övertydligt fotomontage. Buffett själv ska enligt uppgift inte använda smartphones)

 

Vem hade anat för ett par år sedan...

 Vem minns inte Buffetts ovilja gentemot teknikaktier. På 90-talet deklarerades tydligt att teknikaktier var ingenting man förstod (Man slapp ju IT-smällen tack vare det då också).

 IBM köpet var dock för några år sedan en trendbrytare (sedermera dock avvecklat nästan helt). På samma sätt så har ju flygbolagsaktier också länge varit ett ”no, no”. Tills nyligen. Ja tiderna förändras trots allt.

Apple utgör nu ca 28 miljarder usd i Berkshires börsportfölj. Tätt följt av Wells Fargo på nästan samma belopp.

Tredje platsen innehas av Kraft Heinz. Fjärde av Bank of America och först på femte plats det sedan länge hållna Coca Cola. 400 milj. aktier har man hållt nu länge i detta dryckesbolag. Nuvarande värde ca 18 miljarder usd. American Express hamnar på sjätte plats.

Appropå flygbolag så har det köpts för ca 10 miljarder i olika amerikanska flygbolag. Så som grupp närmar de sig också ett ansenligt belopp. Störst exponering är i nuläget mot Southwest Airlines. Amerikanska flygbolagsbranschen har kondiliderats under många år och verkar ha gått från en väldigt hårt konkurrensutsatt bransch till en oligopol-bransch. Kanske är det detta som lockat.

I IBM finns en liten, liten restpost kvar av. Ca 300 miljoner usd av fickpengar.

Buffett har tidigare sagt att han har mer förtroende för Apple än IBM. Inte minst gäller det konkurrenssituationen. ”IBM is a strong company, but they´ve got big strong competitors too.” Medan för Apple så har det bl.a. blivit sagt ”Apple strikes me as having a quite a sticky product .” Det är citat som refererar på olika sätt til det s.k. ”moat-begreppet”. Vallgravar. Bolag behöver ha någon form av vallgrav.

Bedömningen är att Berkshire Hathaway kan ha förlorat ca 800 milj usd i IBM. Det var under 2011 man började köpa IBM-aktier.

Apple började man köpa under 2016 och man bör ligga i alla fall mer än 6 miljarder usd plus än så länge.

För den som vill följa lite av vad som händer kring köp och sälj i Berkshire Hathaway så brukar jag notera ned en del i mina MIILF-inlägg.

Tankar om Berkshire Hathaway, Apple eller IBM?

 

29 december 2016

Dogs of the Dow

Dogs of the Dow är ett koncept som går ut på att man vid varje årsskifte investerar i de 10 bolagen på Dow Jones Industrial Average som har högst direktavkastning. Det lanserades i början på 90-talet som ett sätt att få något högre avkastning än DJ indexet. Dock har det visat sig att det inte fungerat under dot.com hypen i slutet av 90-talet samt under finanskrisen. Möjligtvis då om man ser till längre tidsperioder.

Andra noteringar är att det finns de som menar på att eventuellt överavkastning har att göra med att Dogs of the Dow blir jämnt viktade, inte kapitalviktade som indexet. Vilket skapar överavkastning.

Hur väl Dogs of the Dow fungerar, under vilka premisser samt över hur lång tidsperiod låter jag därmed vara osagt. Istället kan jag lista vilka som skulle platsar in i nuläget. Vilka Dow-aktier har högst direktavkastning just nu?

 

Verizon 4,3%

Pfizer 4,0%

Chevron 3,7%

Boeing 3,6%

Cisco Systems 3,4%

Coca Cola 3,4%

IBM 3,4%

Exxon 3,3%

Caterpillar 3,3%

Procter & Gamble 3,2%

 

Är det någon av dessa som känns intressant för dig? Åsikter om bolagen? Om Dogs of the Dow?

9 maj 2015

Låga PE-tal

I dessa tider så kan låga PE-tal locka extra mycket. Ta Coca Cola kontra BMW. Två väldigt välkända varumärken.

PE-talet är högt för Coca Cola (vilket får det framstå som dyrt) men lågt för BMW (vilket får det framstå som billigt). Tar man en snabb titt på det fria kassaflödet framträder en annan bild. Coca Cola drar in ungefär lika mycket pengar som man redovisar i vinst. BMWs fria kassaflöde hänger inte med redovisade vinster., tvärt om. Det har varit negativt vilket naturligtvis kan ha sina förklaringar, men man bör då sätta sig in i varför.

Det finns naturligtvis fler bolag än Coca Cola som drar in lika mycket pengar, eller mer, än vad man redovisar i vinst. Det finns naturligtvis fler bolag än BMW som redovisar högre vinster än vad som dras in netto i pengar, men som typexempel tjänar de väl. Dels för att de är två olika typer av bolag och dels för att de är ytterst välkända (och starka varumärken).

Låga PE-tal hittas idag främst hos bolag som redovisar rekordvinster i dagsläget. Där har vi t.ex. en del fordonstillverkare så som BMW, Volkswagen och Honda. Starkt konjunkturkänsliga bolag. De verkar också gasa på i nuläget eftersom något egentligt överskott av pengar (i form av fritt kassalöde)  inte verkar genereras hos någon av dem.

Min ingångsvinkel i konjunkturkänsliga bolag är att man antingen ska sätta en låg multipel på toppvinster (ca 10) alternativt kika på P/S-tal och långsiktigt hållbara marginaler. Försäljningen svänger nämligen långt mindre än vinsterna eftersom andelen fasta kostnader är förhållandevis stor. Det ger stora vinster när allt rullar för fullt men det blir knappert så fort försäljningen viker.

Jag får lite känslan av att fordonstillverkare har nedförsbacke och medvind samt solen i ryggen samtidigt som de stampar gasen i botten för att krama ur allt som de trimmade motorerna har att ge. Det går ju inte vinna genom att glida fram när alla andra gasar, eller?

Eftersom det finns många nya aktieintresserade i dagens börsklimat så ville jag bara påminna om och uppmärksamma. Kika inte bara på PE-talen. Låga PE-tal behöver inte indikera köpläge. Jag förstår dock lockelsen när allt annat verkar prissättas till PE 20-30, men tänk på att alla PE-tal inte är lika.

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (49)

Taggar