Spartacus
Likes
156
Antal inlägg
558
Följare
45
Medaljer
0
Om användaren
Tankar, noteringar och funderingar om aktier och investeringar.

RSS

RSS feed
18 november 2017

Home sweet home

En vecka i Göteborg är till ända. Trevlig stad, men det är ju alltid skönt att komma hem till hemmets lugna vrå.

Som lite utav en ölnörd så uppskattar jag det lokala ölutbudet som Göteborg bjuder på. Finns ju flertalet väldigt fina bryggerier i Göteborgstrakten.  Oceanbryggeriet, Rådanäs och Göteborgs Nya bryggeri  är några. Ölreferenser passar dock kanske inte in i sammanhanget här så lämnar det där hän just nu.

Mer aktierelaterat är att jag hann göra lite aktieaffärer under veckan som gick.

Såldes av en del gjordes det i Fortum och Wal-mart. Köptes gjordes det en del i Hennes & Mauritz och Berkshire Hathaway.

När det gäller sälj-besluten så gjordes det med hänvisning till värderingen kontra vad bolaget de facto presterar i nuläget.  Både Fortum och Wal-mart är bolag det ökats i då pessimissmen varit stor. Nu har vindarna vänt och Mr Market anser att framtiden är ljus igen för de båda bolagen. Må så vara, men på verksamhetsnivå har de en del att växa in nu med nuvarande värdering enligt mig. Mr Market prisar m.a.o. redan in framgångar.

Min jämförelse, och investeringstes mestadels, är att aktiepris rör sig som ett gummisnöre framför eller bakom bolagets ”värde”. Ibland rör det sig framför (som i fallet nu med Alfa Laval, Fortum, Wa-mart m.fl.). Ibland rör det sig bakom ( Som det gjordes i Alfa Laval, Fortum, Wal-mart m.fl. tidigare).  Jag pratar då inte om dagsrörelser, utan rörelser över olika år.

Ibland så spänns inte snöret nämnvärt vare sig framför eller bakom utan det är oftast i närheten ”centrum” hela tiden. Ett sådant exempel är Berkshire de senaste åren. Ett bolag som jag ökar i då och då. Senast var för drygt ett år sedan. Berkshire är, enligt mig, som en globalfond men med mer väl valda bolag och verksamheter i sig.

Hennes & Mauritz är ett sådant där bolag som, enligt mig, har lite för låga förväntningar på sig. Likt Wal-mart för ett litet tag sedan. Så utdelningen blev återinvesterad i detta klädbolag. Ja jag vet. Jag är dumdristigt envis här...

Fick även likvider över som läggs på likvidhögen, men de kan kanske kommas investeras den närmaste tiden med lite tur.

Kan väl passa på och säga att det går följa skriverier via Facebook också om man tycker det är en bekväm plattform att hålla koll på nya inlägg via. Välkommen att gilla och dela.

 

 

 

 

13 november 2017

Göteborg, EU-toppmöte och Autoliv

Det kommer bli några dagar i Göteborg nu i veckan. Nu i veckan ska även Löfven, Junker, Macron, May m.fl. stats- och regeringschefer i EU träffas i Eriksbergshallen. Totalt väntas runt 200 deltagare. Antalet demonstranter, poliser m.m. väntas naturligtvis vara många fler. Hoppas på god ordning i staden, men det återstår väl att se.

Lämnar vi Eriksbergshallen på Hisingen och vänder blicken mot Lindholmen Science Park så har vi där istället ett av Autolivs kontor. Ett av bolagets tekniska centrum.  

Autoliv rapporterade nyligen men rapporten i sig levererade inga direkta överraskningar. Det hade ju kapitalmarknadsdagen redan gjort. Försäljningen ökade sakta och alla regioner utom Amerika hade en liten tillväxt.  Nordamerika minskade organiskt. Det är ju tal om att bilmarknaden mattats av där och att det finns stora lager att ta av.

Framöver så ska enligt prognoserna Autoliv heller inte överraska. En organisk tillväxt på 1% istället för det tidigare antagna 2%. Anledningen till avmattningen är just Nordamerika.

Rullande 12 månadersvinst är på 49 kr/aktie vilket ger ett PE-tal på ca 21. Balansräkningen är hyfsad stark dock och EV/EBIT på mer rimliga ca 13.

Nu är det väl den eventuella uppdelningen som hägrar för att, som det heter, synliggöra mer värde. Jag säger inte emot även om jag är lite ljum kring det hela. En lönsam del som kan fortsätta vara lönsam kan få en fin värdering medan en tillväxtsdel kan få tillväxtsmultiplar i sin värdering. Nu är den här ”ekvationen” ganska besläktad med ”the greater fool theory”. Ganska lite med verksamheterna som sådana.

Jag gillar tanken med exponering mot branschen som sådan via Autoliv, men som sagt jag är lite ljum kring uppdelnings-iden utifrån verksamhetsperspektiv.

Hur går dina tankar kring Autoliv, eller EU-toppmötet för den delen?  

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (4)

Taggar