Spartacus
Likes
161
Antal inlägg
630
Följare
47
Medaljer
0
Om användaren
Tankar, noteringar och funderingar om aktier och investeringar.

RSS

RSS feed
24 februari

Berkshire Hathaway + Apple = Sant

För de av er läsare som är intresserade av och följer Berkshire Hathaway så är det väl ingen nyhet, men kul kuriosa är att Apple numera är Berkshire Hathaways största noterade innehav.

 

(Ovan:Övertydligt fotomontage. Buffett själv ska enligt uppgift inte använda smartphones)

 

Vem hade anat för ett par år sedan...

 Vem minns inte Buffetts ovilja gentemot teknikaktier. På 90-talet deklarerades tydligt att teknikaktier var ingenting man förstod (Man slapp ju IT-smällen tack vare det då också).

 IBM köpet var dock för några år sedan en trendbrytare (sedermera dock avvecklat nästan helt). På samma sätt så har ju flygbolagsaktier också länge varit ett ”no, no”. Tills nyligen. Ja tiderna förändras trots allt.

Apple utgör nu ca 28 miljarder usd i Berkshires börsportfölj. Tätt följt av Wells Fargo på nästan samma belopp.

Tredje platsen innehas av Kraft Heinz. Fjärde av Bank of America och först på femte plats det sedan länge hållna Coca Cola. 400 milj. aktier har man hållt nu länge i detta dryckesbolag. Nuvarande värde ca 18 miljarder usd. American Express hamnar på sjätte plats.

Appropå flygbolag så har det köpts för ca 10 miljarder i olika amerikanska flygbolag. Så som grupp närmar de sig också ett ansenligt belopp. Störst exponering är i nuläget mot Southwest Airlines. Amerikanska flygbolagsbranschen har kondiliderats under många år och verkar ha gått från en väldigt hårt konkurrensutsatt bransch till en oligopol-bransch. Kanske är det detta som lockat.

I IBM finns en liten, liten restpost kvar av. Ca 300 miljoner usd av fickpengar.

Buffett har tidigare sagt att han har mer förtroende för Apple än IBM. Inte minst gäller det konkurrenssituationen. ”IBM is a strong company, but they´ve got big strong competitors too.” Medan för Apple så har det bl.a. blivit sagt ”Apple strikes me as having a quite a sticky product .” Det är citat som refererar på olika sätt til det s.k. ”moat-begreppet”. Vallgravar. Bolag behöver ha någon form av vallgrav.

Bedömningen är att Berkshire Hathaway kan ha förlorat ca 800 milj usd i IBM. Det var under 2011 man började köpa IBM-aktier.

Apple började man köpa under 2016 och man bör ligga i alla fall mer än 6 miljarder usd plus än så länge.

För den som vill följa lite av vad som händer kring köp och sälj i Berkshire Hathaway så brukar jag notera ned en del i mina MIILF-inlägg.

Tankar om Berkshire Hathaway, Apple eller IBM?

 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (39)

Taggar