Spartacus
Likes
160
Antal inlägg
623
Följare
47
Medaljer
0
Om användaren
Tankar, noteringar och funderingar om aktier och investeringar.

RSS

RSS feed
16 februari

Bokslutsrapport 2017 Latour

Lite minnesnoteringar kring Latours bokslut som kom här om dagen.

Substansvärdet dagen innan rapport låg på 93 kr/aktie. Vid årsskiftet var det 95 kr/aktie.

Orderingång, försäljning och vinster ökade under helåret. Rörelseresultatet landade på 11,3%  för koncernen som helhet vilket får sägas ligger i det sunda området. Då 10-års medel är närmare 10%.

Några egentliga realisationsvinster har det inte varit tal om under året.

Börsportföljen steg i värde. Som en jämförelse steg den med 11,9% och Latour jämför sig med SIXRX som steg med 9,5%.

2,25 kr/aktie kommer delas ut till aktieägarna.

Under årets lopp har man gjort förvärv inom den helägda industrirörelsen. Förvärv som motsvarar köp av en industrirörelse med ökad omsättningen utav 1,17 kr/aktie på helårsbasis

Som aktieägare har man också blivit större indirekt delägare i sorteringsföretaget Tomra och industri- och bygghissföretaget Alimak. Då Latour köpt aktier i dessa bolag. I Tomra har man fått 0,001 fler aktier/Latour-aktie till ett nuvarande värde av ca 0,13 nok/aktie. I Alimak har man fått 0,02 fler aktier/Latour-aktie till ett nuvarande värde av ca 2,68 kr/aktie.

Tomra står för ca 11% av Latours börsportfölj. Alimak står för ca 4%.

Latour ger ju inte så mycket i utdelning men räknar man ihop utdelningar samt vad man fått i förvärv (med antaganged att industrirörelser snittar ”egentligen” på P/S 1 i ”värde” ) så har man erhållit 2,25+1,17+0,13+2,68= 6,23 kr/ Latouraktie. Detta då utöver den ”vanliga” tillväxten i de helägda rörelserna eller börsportföljen.

Latour delar inte ut så mycket pengar, men ett sådant här tankeexperiment visar på att man ändå får en del "pengar". Skillnaden är bara att istället för att man själv återinvesterarer utdelningen (eller t.o.m. skatta på den och sedan återinvesterar) så låter man låter Latour återinvestera.

I det här fallet får man 1/3 att återinvestera själv och 2/3 sköter Jan Svensson & Co. om.

Tankar om Latour?

Taggar (blogg): 
6 februari

Latour för 90 kr

Gick igenom lite köp på 90 kr i Latour idag. Tydligen var kursen nere och vände på 89,20 kr. Där ser man.  Skadar aldrig att ha ordrar som ligger uppe. Plötsligt händer något ute i världen och vips, så fångar man något.

Kan också utläsa av graferna att kurserna på världens börser gått ned lite de senaste dagarna. HERREGUD! VILKET RAS!

Skämt å sido. Det går upp och det går ned. När det går upp så har alla gjort kloka aktieval. När det går ned så är det någons fel...

Tillbaka till Latour.

Latour består ju av de noterade bolagen Assa Abloy, Sweco, Fagerhult, Securitas, Tomra, Troax, HMS Networks, Loomis, Nederman och Nobia samt ett 70-tal onoterade industribolag. En mix av noterat och onoterat med andra ord.

Gillar man investmentbolag (vilket jag i regel gör) så är Latour inte att förakta. Substansvärde, aktiekurs liksom rörelsemarginaler inom verksamheterna har stadigt gått uppåt de senaste åren. Just det sistnämnda är värt att komma ihåg samt att Latour just består av mycket industri. Denna bransch har en tendens att få pressade marginaler då konjunkturen vänder nedåt. Det betyder att man ska vara lite försiktig att köpa då det går som bäst. Ofta kan denna typ av bolag få höga multiplar på toppvinster vilket gör att det blir kaka på kaka värderingsmässigt. Viker intjäningen nedåt så pressar inte bara marginalerna utan även multiplarna faller eftersom det nu inte är ”populärt” längre med dessa bolag. Dubbelt så hårt fall med andra ord.

Snart presenteras Latours bokslut. Ser fram emot den. Något annat jag också är nyfiken på att läsa är, lite halvt om halvt bortglömda, Nederman som återfinns i Latours portfölj. Miljöteknikbolaget som jag hållt ett öga på ett tag nu, men ej vågat ta i, än.

Tankar om Latour eller Nederman?

Taggar (blogg): 
3 december 2017

Gillar du Latour?

Gillar du Latour och deras innehav?

2/3 av Latours innehav (värdemässigt sett) är börsnoterade. Det är alltså fullt möjligt att köpa många av innehaven direkt. Om man tycker dem vara välskötta och ok prissatta.

När Latour själva värderar sina onoterade innehav sätter de en EV/EBIT multipel på mellan 11-17. Vilket i medel innebär ca 14-15. En rimlig peng om det är framgångsrika och välskötta bolag kan jag tycka. Det är det ju i regel också då det gäller Latour.

Tittar man på både de noterade som onoterade innehaven och gör en mellan tummen och pekfingret värdering utifrån deras viktning så hamnar värderingen enligt min beräkning på ca EV/EBIT 18. Jag har då räknat med att de onoterade står för 1/3 av portföljen. Assa Abloy 1/3 och resten 1/3.

Q3 2017 rapporten angav ett substansvärde på 98 kr/aktie. Kanske tycker man att EV/EBIT 18 är något för dyrt? Man kan ju då försöka identifiera enskilda investeringskandidater i Latours portfölj.

Latours noterade innehav är elva stycken till antalet. Här nedan följer deras respektive värdering i EV/EBIT. Från billigast till dyrast.

Nobia 9,6

Nederman 12,1

Loomis 15,0

Securitas 15,3

Sweco 16,2

Tomra 20,1

Assa Abloy 20,7

Alimak 20,8

Troax 21,1

Fagerhult 21,7

HMS Network 28,9

Nobia uppvisar en negativ försäljningstillväxt över en 10-års period.

Nedermans försäljningstillväxt ligger på ca 11% årligen över en 10-års period. Loomis har ca 4% årligen, Securitas ca 6%, Sweco ca 10% och Tomra ca 9%.

Plockar vi då ut Nederman, Sweco och Tomra som historiskt visat sig kunna växa riktigt bra på sikt och tittar på vinsten på sista raden och PE-talet så ligger PE-talet nu på 15,8, 19,6 respektive 28,4.

Miljöteknikbolaget Nederman ser m.a.o. mest intressant ut och kommer bli nästa bolag som ställs mot min checklista.

Tankar om Latour och/eller deras innehav?

 

 

29 juli 2017

Äntligen lite svalare?

Jag tyckte det nästan var lite för varmt och kvalmigt under semestertripparna.  Även om det är kul att se sig om så är det skönt att vara hemma i den svenska svalare sommaren. Som synes är jag långt ifrån en soldyrkare.

Samma sak med bad. Visst är det skönt att svalka sig i värmen då och då, men jag badar nog faktiskt hellre i en badtunna i lugnare omgivningar mitt i vintern än  vid en överbefolkad pool eller sandstrand. Vi är ju dock alla olika och så måste det ju få vara.

Något annat som kanske äntligen förhoppningsvis börjar svalna är börsklimatet. Det här året har varit si så där roligt för det har inte funnits så mycket som sett direkt köpvärt ut genom mina glasögon. Varit några kortare spekulativa köp och sälj (jag är ju inte mer än människa). Sedan tog jag en liten position i Hexpol på början av året samt så har det ökats i H&M.

Förutom det så när jag summerar så har jag varit nettosäljare under 2017. Det har skarvats lite här och där. Jag hoppas nu verkligen att de senaste dagarna är början på en lite större nedgående trend. Hexpol är till exempel ett bolag jag skulle vilja köpa mer i och ligger nu spannet för vad jag bedömer som köpvärt (men man vill ju alltid ha så billigt som möjligt).

Sedan finns ju även andra bolag som man kan hoppas på så som Indutrade, Investor, Latour, Traction m.fl. Ja vi får väl se vad som händer.

Vilka aktier ligger närmast till hands för dig att köpa för närvarande?

17 mars 2017

Latour

Latour är investmentbolaget som rattas av Douglas. Gustaf Douglas med familj äger ca 80% av rösterna i detta bolag som fokuserar både på noterade som onoterade bolag.

De noterade bolagen består av Assa Abloy, Sweco, Fagerhult, Securitas, Tomra, Troax, HMS Networks, Loomis, Nederman och Nobia.

Eftersom dessa bolag är noterade så finns ju alltid Mr Markets uppfattning om "värde" att ta del utav. I sammanhanget finns en del bolag som jag själv tycker är intressanta (kanske inte pris-mässigt just i dagsläget men kvalite-mässigt) så som Assa Abloy och Tomra. Nämnas bör att Assa Abloy väger väldigt, väldigt tungt i Latours-portfölj, ca 1/3. Var efter Sweco, Fagerhult, Securitas och Tomra tillsammans väger ca 1/3.

Personligen anser jag att mycket som är noterat är "dyrt" i nuläget.  Vi står också mitt inne i en högkonjunktur utan dess like påeldade av låga räntor och ränteavdrag och alla möjliga billiga pengar. Jag tycker att bolagen som klump är väl värda exponering mot, men då ska man inte betala premium för dem utan eftersträva "rabatt"

Ett 70-tal onoterade och helägda industribolag organiseras också i grupperna Hultafors Group, Latour Industries, Nord-Lock Group och Swegon. De väger, inte riktigt, men nästan 1/3 (Ligger väl närmare 27% eller något liknande).

Tillsammans presterade grupperna en rörelsmarginal på ca 13% både 2016 som 2015. Omsättningstillväxten var 14% mellan åren varav ungefär hälften kommer sig av förvärv.

Man uppvisar alltså lönsamhet väl i nivå med, i mitt tycke, välskötta industribolag så som Beijer Alma och Indutrade, men med högre omsättningstillväxt.

När Latour värderar sina helägda rörelser så använder de sig av EV/EBIT. Man har ingen fast multipel utan ett spann, på f.n. 11-17. Därefter får man fram ett snittvärde. Jämför man med nämnda "välskötta" bolag ovan så har de EV/EBIT 17 respektive 19 i skrivande stund (Vilket jag tycker är "dyrt"). Om Latour får ett snitt på runt 14-15 i sin värdering av sina helägda rörelser så tycker jag det är mer rimligt. Det är ju en sådan "prissättning" jag gärna ser för att eventuellt köp ska vara intressant i nämnda bolag.

Personligen tycker jag alltså att dessa helägda bolag, som grupp, verkar väldigt välskötta och jag skulle mycket väl kunna tänka mig direktägande av dem om de vore börsnoterade. Dessutom så anser jag att Latours "prissättning" av dem är ok. Vilket medför att jag nödvändigtvis inte kräver "rabatt" på denna delen. Även om billigt alltid är att föredra framför ok.

Hur ser du på Latour och Latours innehav?

 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (37)

Taggar